La angajarea absolvenţilor şomeri/ Facilităţi pentru angajatorii serioşi

La angajarea absolvenţilor şomeri/ Facilităţi pentru angajatorii serioşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Sunt şomer, absolvent din acest an, şi vă rog să ne spuneţi de ce facilităţi beneficiază o societate comercială, dacă angajează un şomer înainte de a ieşi din evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocupare şi Formare a Forţei de Muncă (AJOFM)”, ne întreabă Călin Vasile, din Galaţi.

Angajatorii care încadrează şomeri înainte ca aceştia să iasă din evidenţa AJOFM, beneficiază de susţinere de la stat, potrivit Legii nr. 76 din 2002, revizuită. Pe baza contractelor încheiate cu AJOFM, angajatorii pot obţine sprijin salarial pentru tinerii absolvenţi pe care-i angajează. Susţinerea financiară diferă de la un tânăr la altul, în funcţie de pregătirea pe care o are absolventul angajat.

Astfel, agenţii economici care angajează, pe o perioadă nelimitată, absolvenţi cu studii superioare primesc de la stat un „salariu” în valoare de 1,5 la sută înmulţit cu indicatorul social din acea lună. În prezent indicatorul social de referinţă este de 500 lei pe lună. În cazul absolvenţilor cu studii medii, AJOFM acordă 1,2 la sută înmulţit cu indicatorul social de referinţă (500 lei pe lună).

Susţinerea acestor salarii presupune şi seriozitatea societăţii angajatoare. Ca să beneficieze de aceşti bani de la stat, salariaţii trebuie să „staţioneze” în aceeaşi societate cel puţin trei ani. În cazul în care angajatorul nu respectă aceste condiţii, va fi obligat să returneze suma.

Citit 3369 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2013 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.