Ţigările electronice, la un pas de a fi interzise

Ţigările electronice, la un pas de a fi interzise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un avertisment cu privire la posibilele riscuri ale ţigărilor electronice a fost emis de către Ministerul Sănătăţii din Olanda. Oficialii din  această ţară anunţă astfel restricţionări dure ale etichetării acestor ţigări. Măsura vine chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor europene.

Iniţiativa olandezilor este o reacţie la o analiză ştiinţifică realizată de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, principala organizaţie care are un cuvânt de spus în guvernul olandez în ceea ce priveşte sănătatea publică. Institutul se declară îngrijorat de lipsa dovezilor a posibilelor efecte ale ţigărilor electronice asupra sănătăţii şi spune că, drept o măsură de precauţie, nu ar trebui folosite de femeile însărcinate sau în apropierea copiilor.

Unii experţi în sănătate susţin că ţigările electronice (tubuleţele de metal alimentate de baterii care transformă un lichid ce conţine nicotină în vapori) pot fi metoda de renunţare la fumat a milioane de oameni, scăpând astfel de riscurile asupra sănătăţii date de ţigările obişnuite, notează „Reuters“.

De hârtie vs. de metal

Tutunul cauzează cancer la plămâni şi alte boli respiratorii cronice şi este unul dintre principalii vinovaţi de apariţia bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Din cauza acestui obicei mor anual peste şase milioane de oameni, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că acest număr va depăşi opt milioane până în 2030, dacă nu se va face ceva urgent pentru a opri oamenii să fumeze. Însă şi dispozitivele electronice cu nicotină sunt departe de a fi acceptate la nivel mondial ca o alternativă sănătoasă la ţigările obişnuite. Unii critici sunt îngrijoraţi că ţigările electronice nu vor vindeca dependenţa de nicotină şi că pot reprezenta un impuls către ţigările convenţionale, mai ales că piaţa ţigărilor electronice este în creştere rapidă şi nu prea este ţinută sub control de regulamente şi legi. Adaptându-se la acest trend, marile companii producătoare de tutun au început deja să investească în producerea ţigărilor electronice. Analiştii preconizează că în următorii zece ani vânzările de dispozitive electronice le vor depăşi pe cele clasice.

Citit 1699 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2013 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.