Piaţa geme de condimente falsificate! Iată cum puteţi alege mirodeniile bune pentru masa de Crăciun

Piaţa geme de condimente falsificate! Iată cum puteţi alege mirodeniile bune pentru masa de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nimic nu e mai bun ca sarea în bucate sau, pentru mulţi, ca o mâncare asezonată cu diferite mirodenii mai neaoşe sau mai exotice, după gust. Magazinele oferă condimente pentru toate buzunarele şi toate gusturile, alegerea acestora fiind exclusiv la latitudinea consumatorilor. Mai sofisticate sau mai simple, condimentele aflate în pachet trebuie să corespundă cu ce scrie pe plic.

Unii comercianţi au speculat însă nevoia gălăţeanului de a-şi condimenta mâncărurile de sărbători cu cât mai multe mirodenii şi, pentru a face profit rapid şi sigur, au "împrumutat" unele mărci sub sigla cărora au încropit diverse amestecuri de calitate îndoielnică. 200 de astfel de pachete au fost găsite, spre exemplu, la ultimul control pe care poliţiştii de la Investigarea Fraudelor şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor l-au făcut într-un centru comercial.

Diferenţele între marfa originală şi cea falsificată ar fi trecut mai mult ca sigur neobservată de cumpărători, dar autorităţile de control ne dau asigurări că deosebirile sunt mult mai multe şi mai importante. De aceea, în cazul administratorului centrului comercial se fac cercetări pentru contrafacere şi înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor.

Cum deosebim falsurile

Pentru a cumpăra condimente de calitate, nu trebuie decât să fim atenţi la ceea ce scrie pe ambalaj. Iată ce au descoperit, spre exemplu, autorităţile la control:

- la lista de ingrediente a produsului poate scrie "dezhidratat" în loc de „deshidratat”;

- lotul şi data expirării sunt aceleaşi pe toate ambalajele produselor contrafăcute;

- codul unic de pe faţa ambalajelor produselor false este repetitiv, spre deosebire de cele originale, care conţin un cod unic.

Produsele găsite cu aceste deficienţe au fost confiscate, dar este posibil ca pe piaţă să fie sute de astfel de pachete gată să ajungă în coşurile şi mai apoi în bucatele gălăţenilor.

Citit 2880 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.