Te pregăteşti de tăiat porcul? Află cum să te fereşti de trichineloză

Te pregăteşti de tăiat porcul? Află cum să te fereşti de trichineloză
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Verificarea cărnii de porc se poate face la oricare dintre dispensarele veterinare din cele 64 de comune ale judeţului * Testul costă cel mult 15  - 20 de lei şi nu durează mai mult de un sfert de oră


Din dorinţa de a mânca un produs cât mai natural mulţi gălăţeni aleg ca an de an, înaintea sărbătorilor de iarnă, să cumpere carnea de porc direct din gospodăriile ţărăneşti. Acolo unde este posibil, alţii cresc porcii în gospodărie. Mai grăbiţi, sau pur şi simplu mai puţin pretenţioşi cu asemenea aspecte, majoritatea gălăţenilor cumpără pur şi simplu carnea din magazinele de profil. Oricare ar fi alegerea, este bine să ţii seama de următoarele sfaturi pentru ca amintirea sfârşitului de an să nu se transforme într-un coşmar.

Înainte de "pomana porcului"

Înainte să te grăbeşti să mănânci din carnea porcului pe care tocmai l-ai tăiat trebuie să mergi la medicul veterinar din localitate pentru a verifica dacă animalul nu era infectat cu larvele viermilor Trichinella spiralis. "Recomandarea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi este ca orice porc sacrificat în gospodării să fie verificat la medicul veterinar. Dacă mai mulţi porci din acelaşi coteţ au fost sacrificaţi, atunci mostre din carnea fiecăruia trebuie duse la control. În fiecare dintre cele 64 de comune din judeţul Galaţi există câte un dispensar veterinar. De asemenea, examinarea poate fi făcută şi în municipiul Galaţi, în cadrul laboratorului propriu al DSVSA, precum şi la sediul din Piaţa Centrală a Circumscripţiei sanitar veterinare de control al alimentelor. Verificarea durează în jur de 10 - 15 minute, iar dacă rezultatul este negativ carnea e bună pentru consum. În cele două locaţii din Galaţi unde se pot face testele, programul este de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 - 16,00, şi sâmbătă şi duminică, între 9,00 şi 16,00. La Circumscripţia din Piaţa Centrală şi la laboratorul DSVSA Galaţi testul costă 9 lei. La cabinetele medicilor veterinari, care funcţionează în regim privat, preţul este de cel mult 15 - 20 de lei", a explicat dr. Ştefan Vasile, purtătorul de cuvânt al DSVSA Galaţi.

Ce duci la examinare

Se vor recolta câte 20 - 30 de grame de carne din zona lombară, porţiuni de diafragmă (organ muscular care separă toracele de abdomen), muşchi ce se desprind de pe şira spinării, muşchi intercostali şi muşchi de la baza limbii. Larvele care produc trichineloza trăiesc şi în preparate proaspete din carne, cârnaţi, şuncă şi pastramă.

De unde cumperi carnea

Dacă alegi să cumperi carne de porc din magazine, asigură-te că acestea sunt autorizate. Potrivit doctorului Ştefan Vasile, toate carnea vândută în magazinele din judeţul Galaţi provine din abatoare şi este astfel verificată. "Gălăţenii trebuie să evite să cumpere carne direct de pe tarabe, de la comercianţii ambulanţi, sau de la colţ de stradă. Deşi este mai ieftină, cumpărătorul nu are nicio garanţie că nu este infestată cu larve periculoase", adaugă specialistul citat.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o boală infecţioasă acută determinată de infestarea omului, pe cale digestivă, cu un mic vierme nematod (vierme parazit care are corpul subţire şi cilindric), ale cărui larve sunt introduse odată cu carnea infestată în intestin, de unde migrează apoi în masele musculare, provocând dureri difuze, stare de febră şi manifestări alergice. "Porcinele constituie principalul rezervor de infecţie, dar Trichinella spiralis se mai poate găsi şi în carnea de vânat. La om, trichinela se transmite numai prin consumul de carne de porc sau de vânat insuficient fiartă sau friptă. Larvele vii conţinute de această carnea ajung astfel în tubul digestiv unde, prin digerarea chistului de către sucurile gastrice, acestea devin libere şi, în termen de cinci -şapte zile se transformă în viermi adulţi", se arată într-un comunicat de presă trimis de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Boala "capetelor umflate"

Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate şi de starea de imunitate a persoanei. "Boala debutează cu tulburări gastrointestinale, greaţă, dureri abdominale difuze, vomă şi diaree abundentă. Durata perioadelor febrile este de două - trei săptămâni. În formele medii, în decurs de două săptămâni, se trece la faza de stare (alergică, musculară), în care migrarea larvelor provoacă o hipersensibilitate locală şi sistemică cu febră (38 – 40 de grade Celsius) şi hipereozinofilie (creştere peste măsură în sânge a numărului leucocitelor numite eozinofile - n.r.). În această perioadă starea generală a bolnavului se alterează, pacientul fiind slăbit şi delirând, în timp ce temperatura se menţine ridicată. Edemele sunt primele semne de boală şi sunt localizate la nivelul feţei, fiind albe, moi şi nedureroase. Prezenţa edemelor pe faţă determină denumirea de boala "capetelor umflate" acordată trichinelozei. Ulterior, în momentul localizării larvelor în muşchi, apar dureri musculare, astenie şi dificultăţi de mers. La majoritatea bolnavilor aceste simptome ating un punct culminant la aproximativ  două - trei săptămâni de la infecţie", se mai spune în documentul amintit.

Citit 39788 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.