Când trebuie vaccinaţi copiii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Decât să tratăm, mai bine prevenim, iar primul pas în acest sens este vaccinarea, căci stimulează producerea de catre organism a anticorpilor protectori împotriva agenţilor patogeni. Una dintre primele informaţii necesare părinţilor priveşte calendarul vaccinărilor necesare copilului.

Prima vaccinare - cea antihepatitică (hepatita tip B) - se efectuează chiar în prima zi de viaţă. La nou-născuţii cu greutate de peste 2.500 g, în ziua a 4-a sau a 5-a de la naştere se aplică şi vaccinarea BCG, care conferă protecţie faţă de infecţia tuberculoasă.

Apoi, la două luni de viaţă se efectuează vaccinarea antipoliomielitică (AP), antidifterică, antitetanică, antipertusis (DTP) - pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă precum şi vaccinul antihepatitic.

La patru luni se refac aceste vaccinuri, mai puţin cel antihepatitic, iar la şase luni se refac toate vaccinările de la două luni.

La vârsta de un an, se repetă vaccinările de la patru luni (adică cele de la 2 luni, minus vaccinul antihepatitic).

După vârsta de un an şi la cel puţin 30 zile de la ultima vaccinare, se va efectua vaccinarea ROR împotriva rujeolei, parotiditei epidemice şi rubeolei.

Vârsta de doi ani şi şase luni este cea la care se va face revaccinarea antidifterică, antitetanică, antipertusis (DTP).

După această vârstă copilul va mai fi vaccinat doar în cadrul anumitor campanii.

Citit 737 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.