Război pe malul bălţii

Război pe malul bălţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Focuri de armă, bătăi cu ciomegele şi ameninţări cu moartea * Patronul bălţilor Lozova şi Potcoava, din apropiere de Braniştea, îi acuză pe săteni că-i prădează, cu violenţă, ferma piscicolă * „E ceva de speriat. Vin, în fiecare noapte, zeci de hoţi, care ameninţă că ne omoară”, spune Laurenţiu Popa * Pe de altă parte, sătenii neagă că ar merge la furat de peşte * Primarul confirmă în parte incidentele, dar spune că există o stare de tensiune mai veche între patronul bălţilor şi săteni * Poliţia afirmă că a intervenit ori de câte ori a fost sesizată *

În comuna gălăţeană Braniştea este în plină desfăşurare un conflict deschis între firma care administrează bălţile Potcoava şi Lozova (Central SRL) şi o parte dintre săteni. Până acum, au fost înregistrate mai multe reclamaţii la Poliţia din comună şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, s-au tras focuri de armă, au fost bătuţi paznici, s-au confiscat sute de metri de năvoade, s-au adus ameninţări cu moartea. Conflictul pare să se transforme, încet şi sigur, într-un adevărat război, chiar dacă taberele spun că vor să evite acest lucru.

Născuţi pe ruinele Pescogal

Bălţile Lozova (140 hectare) şi Potcoava (49 hectare) au intrat în administrarea firmei Central SRL în urmă cu câţiva ani, după o perioadă destul de frâmântată, în care populaţia piscicolă fusese redusă la zero prin proastă administrare şi braconaj de proporţii industriale. Firma amintită a organizat acolo o fermă piscicolă ce promitea. Au urmat populări cu puiet de peşte, investiţii în decolmatare şi repararea digurilor.

Trebuie să spunem că luciul de apă a aparţinut, până în 1997, societăţii Pescogal (despre al cărei faliment „Viaţa liberă” a scris pe larg), iar acum este proprietatea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). În fapt, firma Central SRL este titulară a unui contract de concesiune pe 49 de ani.

Laurenţiu Popa, care este consilier juridic al firmei (dar şi fiul patronului Dumitru Popa), spune că sătenii nu s-au obişnuit încă cu gândul că doar cine investeşte are dreptul să pescuiască. „E ceva de speriat. Vin la furat, mai ales noaptea, în grupuri mari, ameninţă paznicii, chiar i-au şi bătut. Ne produc pagube foarte mari, care aduc ferma sub pragul de rentabilitate”, declară Popa.

Zeci de reclamaţii către Poliţie

După câte ne-a mai spus Laurenţiu Popa, firma a depus zeci de reclamaţii către Poliţie, cerând pedepsirea autorilor furturilor. Iată doar câteva dintre persoanele reclamate: Condrea Petru (zis Uţă) - care în urmă cu câţiva ani a fost condamnat pentru un furt de cabluri CFR, Luca Dan, Leca Săndel, Nelu Badiu (zis Bărgău) şi fratele acestuia (zis Turtei), Manoliu Daniel, Lupoaie Georgel, Toma Adrian, Vlad Georgel, Aldea Marinel, un anume Tătaru (despre care am aflat că este în prezent la închisoare, pentru o altă faptă penală).

Şeful de post Viorel Fătu confirmă că anul acesta a primit o singură reclamaţie în ceea ce priveşte furturile de peşte din amintitele bălţi, sesizare care a şi fost rezolvată.

Este vorba de plângerea privind un incident produs în data de 23 martie 2009, când un grup de indivizi prinşi la furat peşte au încercat să-l bată pe juristul Popa. Acesta a tras mai multe focuri de armă în aer, iar indivizii au fugit, nu înainte de a-l ameninţa că-i vor tăia capul într-o zi. În aceeaşi zi, grupul amintit a atacat şi jefuit un cetăţean din Schela, care pescuia cu autorizaţie în balta Lozova.

Dosarul a fost rezolvat de Poliţie prin amendarea făptuitorilor pentru „ameninţare”, după câte ne-a declarat şeful de post Fătu. Acesta a mai spus că are la cunoştinţă că există şi alte plângeri, depuse direct la IJP. Lucru confirmat de administratorii bălţii.

Focuri de armă s-au înregistrat şi pe 5 aprilie 2009, la balta Potcoava, când administratorul fermei a surprins, se pare, patru cetăţeni care întindeau în apă circa 200 de metri de năvod (plasă monofilament, interzisă prin lege). Ei au încercat să fugă, însă s-au oprit în momentul în care au fost somaţi şi s-a făcut uz de armă.

Cei patru - Lupoaie Georgel, Toma Adrian, Vlad Tudorel şi Aldea Marinel - au declarat poliţiştilor că plasele găsite nu le aparţin şi că ei doar treceau întâmplător prin zona bălţii. Cert este că, deocamdată, cercetările sunt în curs în acest dosar, aflat la IJP.

O comunitate dezbinată de... peşte

Sătenii acuzaţi au o atitudine - să zicem aşa - complexă. Unii neagă vehement, alţii cam cu jumătate de gură. Sunt şi unii care recunosc că au mai dat cu undiţa în baltă (dar în una a nimănui, aflată lângă „Lozova”), dar de nevoie, nu ca să fure.

Toţi însă recunosc, implicit, că se fură peşte din Lozova şi Potcoava! Oamenii spun că „dacă patronul ar face în sat un magazin de peşte, s-ar fura mai puţin”. „Ca să cumpărăm un chitic de peşte proaspăt trebuie să mergem la Galaţi, deşi avem balta sub nas”, ne-a spus unul dintre cei acuzaţi.

Pe aceeaşi logică se află şi primarul Marian Adămache. „Am fost nevoiţi să vorbim cu un comerciant de peşte din Galaţi ca să deschidă o pescărie în sat, pentru că domnul Popa a zis că nu-l interesează. Nu mi se pare în regulă această atitudine faţă de comunitate”, spune primarul.

Paznicii bălţilor confirmă şi ei că sunt probleme mari. „De obicei vin noaptea, câte 5-6. Ne pândesc şi, după ce ne îndepărtăm în rond, atacă cu setcile şi plasele. Dacă îi surprindem asupra faptului, fie fug, fie sar să ne bată”, declară Gheorghiţă Voicu, unul dintre paznici. „Avem zeci de atacuri pe săptămână”, adaugă acesta.

Pe de altă parte, cei acuzaţi spun că şi paznicii ar fi de vină şi că, pentru că-s plătiţi prost de patron, se înţeleg, contra unei mici atenţii, cu cei care au poftă de peşte. Apoi, spun şefului că au atacat hoţii, pentru a acoperi cantităţile mari de peşte care dispar din gestiune. Greu de spus cine are dreptate...

Primarul comunei confirmă că, într-adevăr, sunt unele furturi de peşte de la bălţi, dar că fenomenul nu este chiar aşa de amplu pe câte s-ar putea crede.

„Sunt incidente izolate, provocate în special de tinerei fără minte sau de persoane care nu au surse de subzistenţă. Vinovaţi sunt şi cei de la fermă, pentru că au întreţinut o stare de tensiune cu satul. Am auzit că oamenii care muncesc la pescuit sunt plătiţi ca zilieri, cu sume modice, iar paza bălţilor este prost asigurată: numai doi oameni la 140 de hectare mi se pare mult prea puţin”, spune primarul.

„Paza proprietăţii este obligaţia legală a firmei. Noi intervenim doar la cererea lor, în caz de violenţe. De asemenea, cercetăm eventualele incidente, dacă ni se sesizează aşa ceva”, spune şeful de post, negând astfel că ar tolera hoţii de peşte.

Una peste alta, dincolo de declaraţiile destul de binevoitoare (dar şi insinuante la adresa „adversarilor”), la Braniştea există o stare de tensiune. Credem că sătenii, patronii bălţilor, Poliţia şi administraţia publică locală trebuie să găsească rapid o cale de mijloc în a dezamorsa acest conflict.

Sperăm că vor face asta mai devreme ca - Doamne fereşte! - să se ajungă la morţi şi răniţi de pe urma confruntărilor. Nu de alta, dar din câte constatăm incidentele s-au înmulţit în ultima vreme, iar focurile de armă par o treabă extrem de banală la Braniştea...

Explicaţii foto:

1 - Zeci de plăcuţe îi avertizează pe săteni că pescuitul este interzis

2 - Paznicul Gheorghiţă Voicu: „Noaptea vin hoarde de hoţi”

3 - Bărcile fermei stau la mal pentru că peştele este deja în năvoadele hoţilor

Citit 4088 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.