UPDATE Au aşteptat lefurile în ger degeaba. Croitoresele de la o firmă din Galaţi tot nu şi-au primit salariile

UPDATE Au aşteptat lefurile în ger degeaba. Croitoresele de la o firmă din Galaţi tot nu şi-au primit salariile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE

Deşi este Ajunul Crăciunului, o parte dintre croitoresele de la firma Aka Fashion Line, al căror patron nu le-a mai plătit salariile de o lună şi jumătate, au venit şi astăzi la poarta firmei, sperând într-o minune de sărbători. În jur de 25 de angajate au aşteptat cu rândul, de dimineaţă şi până la orele prânzului, ca cineva din conducere să vină şi să le cheme să semneze statele de plată. La firmă nu au găsit decât un anunţ lipit pe geam, în care se preciza că, de sărbători, conducerea a încheiat activitatea. Deşi l-au sunat direct pe patronul lor, Kemal Karacas, pentru a-i cere banii pentru munca prestată, acesta nu le-a răspuns deloc angajatelor. L-am contactat şi noi pentru a explica motivele neachitării salariilor, dar nici nouă nu ne-a răspuns la telefon.

Tot astăzi, inspectorii de muncă au încheiat acţiunea de verificare la firmă. Ei au aplicat o sancţiune contravenţională de 5.000 de lei, pentru că patronul nu s-a conformat măsurii date anterior, aceea de a achita restanţele salariale până la 16 decembrie 2013.

Sancţiunea de pe hârtie nu le încălzeşte însă cu nimic pe cele 70 de croitorese rămase fără bani chiar de sărbători. Unele dintre ele spun că se află într-o situaţie financiară disperată şi sunt pur şi simplu siderate că nu există o rezolvare rapidă şi legală a situaţiei lor.


Ieri, în jur de 20 de croitorese de la firma de confecţii care îşi are sediul vizavi de unitatea militară de pe strada Ştefan cel Mare au stat ore în şir în ger, aşteptând la poarta fabricii să primească restanţele salariale. La începutul lunii decembrie, "Viaţa liberă" a scris că acestea au protestat pentru că nu îşi primiseră lichidarea pe luna octombrie şi avansul pentru noiembrie, iar inspectorii de muncă au somat firma să plătească aceste drepturi salariale, până pe 16 decembrie. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar acum patronul le datorează restanţa pentru octombrie şi întregul salariu aferent lunii noiembrie.

Croitoresele ne-au povestit că au continuat să vină la muncă, deoarece li s-a promis că, dacă vor încheia de realizat comanda, vor primi şi salariile. Marţea trecută, angajatele au finalizat comanda, aşa că nu au mai trebuit să vină la serviciu. Totuşi, pentru că nimeni nu le chema să le dea banii, vinerea trecută au hotărât să meargă singure să întrebe de salarii. Dacă săptămâna trecută au aşteptat în fabrică, ieri nu au găsit pe nimeni la firmă, aşa că au stat în ger, pentru câteva ore bune, începând cu ora 9,00.

„De Crăciun mâncăm fasole”

„Soţul nu lucrează, fata e la liceu, bani îmi trimite tata, din pensia lui de 7-8 milioane (lei vechi, n.r.). Azi plătesc rata la Provident cu banii de la el”, ne-a spus o croitoreasă. Alta are trei copii, doi la liceu şi unul şomer, iar baza stă în salariul soţului. „Avem o colegă care îşi creşte copilul singură, ea pe cine se bazează? De Crăciun o să mâncăm fasole!”, s-au plâns femeile.

Deşi speră să fie ajutate, doar-doar patronul le va plăti salariile şi doar-doar vor avea ce pune pe masa de Crăciun, niciuna nu a dorit să îi publicăm numele în ziar. De altfel, tot ieri, imediat după vizita noastră, inspectorii muncii au mers la firmă, pentru o nouă verificare. Însă dintre cele aproape 20 de angajate care aşteptau salariile, doar trei au vrut să completeze fişele pentru a declara că nu şi-au primit lefurile restante. Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi urmează să finalizeze acţiunea de verificare în cursul zilei de marti.

Citeste si http://www.viata-libera.ro/societate/49135-galati-viata-libera-cotidian-croitorese-nemultumite-ca-nu-au-primit-salariile

Citit 2458 ori Ultima modificare Marți, 24 Decembrie 2013 14:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.