Sănătatea, schimbată din temelii: Află cum va scădea Nicolăescu cheltuielile din spitale

Sănătatea, schimbată din temelii: Află cum va scădea Nicolăescu cheltuielile din spitale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În primul an al noului pachet de bază, între 5 şi 10 la sută dintre pacienţii care merg în spital vor putea fi trataţi în ambulatoriu, urmând ca procentul să urce, în 2016, spre 30-40 la sută


Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal" care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

Odată cu pachetul de bază, ministerul Sănătăţii introduce şi "lista de aşteptare" în policlinici şi spitale. Concret, se vor stabili patru niveluri de prioritate prin care se va determina intervalul de timp în care pacientul trebuie să ajungă la medic. Iar pentru două niveluri se vor putea crea liste de aşteptare.

"Având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susţine în maniera în care funcţionează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive şi sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, în cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază, o componentă semnificativă este reprezentată de prevenţie", se argumentează în nota de fundamentare a proiectului.

Ce cuprinde noul pachet de bază

Astfel, noul pachet de bază, destinat pacienţilor asiguraţi, cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie - numărul şi tipul consultaţiilor şi analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie - număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate - consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.

"Pachetul de bază este altfel gândit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acela se numeşte episod de îngrijire şi el intră în pachet şi va fi după aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede în mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitalicească la prespitalicească, dar mai ales pe prevenţie, educaţie pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirilor şi depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred că este o schimbare fundamentală în modul în care va funcţiona în viitor sistemul sanitar românesc", a mai spus Nicolăescu.

Medicii de familie vor vizita mama şi copilul la domiciliu

În categoria serviciilor medicale esenţiale - altele decât cele pentru cazurile de urgenţă medico-chirurgicală, consultaţiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate şi la o lună - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale "de rutină". Pachetul de bază prevede şi "urmărirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate şi la 4 săptămâni de la naştere prin consultaţii, investigaţii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrică-ginecologie".

Pentru adulţii fără probleme, o consultaţie preventivă la trei ani

Persoanelor între 18 şi 39 de ani care nu prezintă simptome beneficiază de o singură consultaţie preventivă la trei ani, cu menţiunea că "episodul de prevenţie" poate cuprinde 1-2 consultaţii succesive şi setul de investigaţii la frecvenţa recomandată pentru grupa de vârstă şi sex. Pentru cei în vârstă de cel puţin 40 de ani, prevenirea poate conţine 1-2 consultaţii succesive plus setul de investigaţii. Episoadele anuale de îngrijire cronică cuprinde una-două consultaţii anuale, în medie, la medicul de familie de supraveghere a evoluţiei bolii, un consult anual de specialitate şi prescrierea regulată a medicaţiei.

La pacienţii cu risc normal, sunt prevăzute 1-2 consultaţii la medicul de familie pe un episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigaţii paraclinice şi prescriere de medicamente.

În cazul pacienţilor cu risc crescut (boli grave, vârste extreme, categorii vulnerabile), în pachetul de bază sunt menţionate 1-3 consultaţii la medicul de familie pentru un episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigaţii paraclinice şi prescriere de medicamente.

Finanţare după buget

În privinţa fondurilor pentru pachetul de bază, Nicolăescu a spus că acesta "se va încadra în bugetul pe care România îl va avea pentru 2014. De aceea, nici nu am ieşit mai devreme (cu forma finală - n.r.), că nu aveam Legea bugetului. Acum, putem să demarăm toate actele normative subsecvente", a explicat ministrul Sănătăţii.

Efectele se vor simţi cel devreme în doi ani Potrivit lui Nicolăescu, "pachetul va fi corelat cu alte măsuri organizatorice şi administrative. E nevoie de o perioadă de timp, în care să pregătim sistemul sanitar românesc când HG va apărea. Mă refer la faptul că trebuie să creştem responsabilitatea asistenţei medicale primare şi de ambulatoriu, trebuie să pregătim personalul medical pentru noua abordare, vrem să avem mai multe întâlniri cu managerii de spitale în trimestrul I din 2014. După estimările noastre, efectele importante ale pachetului se vor simţi în circa doi ani, doi ani şi jumătate, poate chiar trei ani, dar sper că, la sfârşitul anului 2014, semne îmbucurătoare vom simţi mai ales în medicina prespitalicească", a adăugat el.

Nicolăescu a mai spus că, aplicate în mod corect, noile pachete vor putea să micşoreze costurile din spitale, ceea ce dă speranţa că în următorii trei ani vor putea fi actualizate tarifele pe care le practică spitalele în prezent şi pe care le decontează casele judeţene de asigurări de sănătate, astfel încât în 2016 să se ajungă la decontarea "tarifelor reale".

În opinia ministrului, în primul an al noului pachet de bază, între 5 şi 10 la sută dintre pacienţii care merg în spital vor putea fi trataţi în ambulatoriu, urmând ca procentul să urce, în 2016, spre 30-40 la sută.

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal şi pachetului de servicii de bază este în dezbatere publică până la 22 ianuarie 2014.

Citit 1090 ori Ultima modificare Joi, 26 Decembrie 2013 11:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.