De Bobotează, la Galaţi, s-au sfinţit apele/ Un şomer a ridicat Crucea din Dunăre (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

De Bobotează, la Galaţi, s-au sfinţit apele/ Un şomer a ridicat Crucea din Dunăre (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Luni, pe Faleză, câteva mii de gălăţeni au participat la ceremonia de sfinţire a apei bătrânului fluviu * Cristian Emilian Carp speră să-şi găsească anul acesta un loc de muncă


Oamenii au venit să ia parte la manifestarea comunitară în reuşita căreia, an de an, de Bobotează, îşi dau mâna Protoieria, Primăria, Jandarmeria şi Garnizoana Galaţi, nelipsind din ecuaţie medicii de la Serviciul de Ambulanţă, cadrele ISU şi ale Poliţiei Transporturi Navale Galaţi.

Luni, în jurul amiezii, cel aşteptat „întru numele Domnului” a fost Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a săvârşit slujba de sfinţire a apei Dunării, însoţit fiind de un sobor de preoţi. În prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, Arhiereul s-a rugat pentru ca Duhul lui Dumnezeu să Se aşeze peste întreaga creaţie de la Dunărea de Jos, peste oameni şi casele lor. Ruga a fost pentru bine şi pace socială în Cetatea Apostolului Andrei. Rugăciunea a fost însoţită de cuvântul de învăţătură, când Arhiereul locului a explicat sensul Botezului Domnului la apa Iordanului şi rolul acestui moment în devenirea noastră,  în ideea că un creştin este un om „născut din apă şi din Duh Sfânt” şi în călătoria lui pe pământ trebuie să caute veşnicia Cuvântului lui Dumnezeu.

"A venit ca să ne ridice..."

„Sensul epifaniei de la râul Iordan nu era botezul Mântuitorului. El a venit ca să ne ridice pe noi - cei îngenunchiaţi de neputinţele omeneşti - din propria neputinţă şi răutate. Astăzi ne-am adunat aici, la gurile Dunării, ca să ne iertăm semenii, pentru ca astfel şi noi să fim iertaţi de Dumnezeu. Aşa ne vindecăm de ura faţă de fraţii noştri”, a spus ÎPS Părinte Casian.

În context, anunţând începerea celui mai spectaculos moment al sărbătorii, Arhiereul locului a explicat sensul aruncării Sfintei Cruci şi al ridicării ei din apele Dunării. „Când Crucea se aruncă în apă, ea se aruncă pe orizontală, fapt care arată jertfirea păcatelor noastre. Când este ridicată din Dunăre de voinicii veniţi aici ne indică ridicarea omului din păcat la înălţimile lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Părinte Casian.

Înotătorii şi pelerinii

Zece voinici s-au înscris pentru a se arunca în apele Dunării, deşi doar şapte primiseră avizul medicului de la Ambulanţă. Cristian Emilian Carp, în vârstă de 27 de ani, este numele tânărului care a pescuit Sfânta Cruce din apele îngheţate ale Dunării. Absolvent al Liceului Metalurgic, specialitatea construcţii, Cristian a participat pentru prima dată la o astfel de manifestare. Printre emoţiile de bucurie şi de frig, el ne-a zis că este unul dintre şomerii noştri aflaţi de cinci ani în căutarea unui loc de muncă. „Îmi încep anul sub semnul biruitor al crucii. Poate, prin această jertfă, o să mă ajute Dumnezeu să-mi găsesc ceva de lucru!”, speră Cristian.

Cât despre bucuriile pelerinilor... "Am venit să primesc Duhul şi pacea lui Dumnezeu", ne-a spus Iulian Mălairoşu, nevăzător, în vârstă de 44 de ani. "Eu am înţeles de la părintele nostru Casian că trebuie să fim mai buni, mai curaţi sufleteşte, fapt greu de împlinit astăzi”, ne-a spus Constantin Butie, în vârstă de 59 de ani, enoriaş în Parohia „Cuvioasa Paraschiva”.

Citit 4719 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2014 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.