De ce nu este bine să ne înfometăm după sărbători

De ce nu este bine să ne înfometăm după sărbători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După perioada de excese alimentare a sărbătorilor de iarnă, este normal ca în luna ianuarie să fim mai motivaţi ca niciodată să dăm jos kilogramele acumulate. Pe internet găsim tot felul de diete, care ne promit că în mod miraculos, fără a face niciun efort, vom reuşi să dăm jos între şase şi zece kilograme într-o singură lună. În unele cazuri acest lucru este posibil, însă cu un preţ destul de mare.

Înfometarea "slăbeşte" întreg organismul

Zilele întregi de înfometare vor duce, inevitabil, la pierderea de masă corporală. Chiar dacă pe cântar rezultatul este mulţumitor, slăbirea este doar una înşelătoare. Atunci când nu mâncăm pentru o perioadă mai mare de timp, organismul îşi încetineşte metabolismul. Astfel, procesul de slăbire devine aproape ineficient. Mai mult, pentru că nu mai are rezerve rapide de energie la îndemână, corpul va începe să ardă atât din grăsimea proprie, cât şi din masa musculară. De fapt, distrugerea ţesutului muscular este cea care trebuie să ne îngrijoreze, deoarece muşchii sunt cei mai mari consumatori de calorii din organism.

Studii realizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care mănâncă alimente care echivalează cu mai puţin de 500 de calorii pe zi prezintă pierderea definitivă a unei părţi din masa musculară. Aşadar, după terminarea regimului, participanţii la studiu nu şi-au mai recăpătat masa musculară, însă, în schimb, şi-au dat peste cap metabolismul, astfel că, fără să facă excese alimentare, în scurt timp au devenit supraponderali şi prezentau mai multă masă de grăsime decât masă musculară.

Riscurile consumului de energie din grăsime

Atunci când corpul foloseşte timp îndelungat energie din grăsime în loc să folosească glucoza din alimentaţie, se instalează un fenomen numit cetoză. Acesta se caracterizează prin formarea în organism a corpilor cetonici, care, atunci când se acumulează excesiv în sânge, poate duce la afectarea rinichilor, la gută sau la apariţia calculilor renali.

Din cauza privării de elementele nutritive esenţiale organismului şi de energia necesară pentru realizarea funcţiilor normale ale corpului, şi sistemul imunitar slăbeşte, în cazul dietelor hipocalorice şi al subalimentării. Astfel, persoanele care ţin diete drastice sau care se înfometează se îmbolnăvesc mai repede şi mai des, celulele imunitare nemaifiind în gardă.

Ce soluţii avem la îndemână

În locul înfometării, specialiştii în nutriţie recomandă mesele mici şi dese. "Acest lucru înseamnă că trebuie să avem trei mese principale pe zi, la intervale de timp regulate, iar între ele câte o mică gustare, cum ar fi un fruct sau un iaurt. Pentru a slăbi, este important ca pe lângă un regim alimentar echilibrat să facem şi mişcare, cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi", spune medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Citit 1347 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2014 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.