Trei comunităţi ortodoxe, în aşteptare/ Sfinţi fără loc de biserică în Galaţi

Trei comunităţi ortodoxe, în aşteptare/ Sfinţi fără loc de biserică în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trei comunităţi de creştini ortodocşi - comunităţi majoritare în municipiul şi judeţul Galaţi, deopotrivă la rugăciune şi la plătit taxe - aşteaptă de ani buni să primească loc pentru ridicarea unor sfinte biserici. Între parohiile care trag nădejde că, în acest an, vor aşeza piatră peste piatră la temelia Casei lui Dumnezeu se numără gălăţenii din cartierul „Dimitrie Cantemir”.

În miros de mucegai

Tânăra comunitate din cartierul de la marginea Galaţiului a luat fiinţă în anul 2009, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian. Astăzi, aici trăiesc aproximativ 320-330 de familii tinere. De atunci, rugăciunea, Sfintele Taine şi toate serviciile religioase sunt săvârşite, în cartierul "Dimitrie Cantemir", într-un cort friguros, în care - mai ales - iarna răzbate un puternic miros de mucegai, din cauza condensului care s-a format sub covoarele cortului. Şi dacă vara, slujirea şi rugăciunea în cort nu sunt o problemă, iarna, frigul provoacă mari neplăceri. „Sperăm ca municipalitatea să dea un semn de înţelepciune în anul care tocmai începe”, ne spunea, recent, părintele paroh Adrian Portase, din Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou” (foto1 si 2).

Doi sfinţi români aşteaptă

În aşteptarea unor vremuri mai prielnice lui Dumnezeu sunt şi gălăţenii din Parohia „Sfântul Daniil Sihastrul şi Sfântul Ioan Hozevitul” din Micro 39C, de la parterul blocului C120. Aici, vara, părintele Claudiu Mitu slujeşte afară, la umbra unor copaci generoşi şi umbroşi. Iarna, însă, rugăciunea este săvârşită într-un spaţiu neîncăpător, pus însă la dispoziţie, cu generozitate, de Galmopan SA Galaţi. Creştinii din această parohie - cea mai veche dintre cele trei, în ordinea înfiinţării (cam prin 2004-2005) - aşteaptă cu nădejdea că municipalitatea gălăţeană va aloca în acest an un loc de Altar pentru cei doi sfinţi români. Tragerea de timp este nejustificată, de vreme ce potrivit unui plan zonal de urbanism, Parohia ar avea un loc de biserică rezervat lângă noua grădiniţă, zidită în parcarea din apropierea talciocului. Din surse ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, am reţinut că municipalitatea face eforturi pentru rezolvarea acestui aspect şi pentru a veni în întâmpinarea cerinţei câtorva mii de gălăţeni care depind de serviciile duhovniceşti ale acestei biserici. (fara foto)

Sfânta Sofia - reparaţie istorică

De aproximativ patru ani, în Protoieria Galaţi a fost reînfiinţată, din grija Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, vechea şi noua parohie „Sfânta Sofia”. Noua parohie este înfiinţată pentru a relua o istorie frântă. Fosta biserică a fost ridicată în faţa actualei Case de Cultură a Sindicatelor, pe locul actualei troiţe, între anii 1872 şi 1880. A fost însă doborâtă la pământ în 21 noiembrie 1963 de fostele autorităţi comuniste. În amintirea vremurilor de odinioară şi a lacrimilor plânse, în ascuns, creştinii gălăţeni din vechea parohie „Sfânta Sofia” aşteaptă ca greşeala istorică să fie îndreptată.
În ultimii patru ani, parohia fiinţează în spaţiul  Capelei „Înălţarea Domnului” sau „Biserica din Carton” (din faţa Licelui "Sfânta Maria"), cum a intrat în vorbirea populară, preot paroh fiind părintele Petrică Mihai.
Şi această comunitate speră ca, în  "Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, proclamat de Sfântul Sinod în Patriarhia Română, speranţele lor să se materializeze.
Năzuinţa este îndreptăţită de vreme ce bisericile noastre sunt „spitale duhovniceşti” care - pe zi ce trece - devin neîncăpătoare. Semn că, pe fondul multor neputinţe omeneşti, nevoia de Dumnezeu se face tot mai mult simţită în vieţile noastre de pământeni.

Citit 4463 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 16:12

17 comentarii

 • postat de prescornitoiu ionel
  Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 20:42
  5.13.192.***
  Eu propun ca pentru fiecare farmacie sa se construiasca cate o biserica. Afacere in ambele cazuri. S-au dus demult vremurile cand Sf. Stefan cel Mare castiga o batalie , construia o manastire. Credinta in Dumnezeu facea minuni.
  4
  3
  Raportează
 • postat de Denis
  Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:44
  89.137.137.***
  Nu va mai ajunge ticalosilor. Ati pus mana pe pamant si cladiri si continuati sa adunati in nestire totul in numele bisericii. De la revolutie incoace s-au construit enorm de multe biserici prin oras, in orice colt de spatiu verde. Scolile si spitalele se darama dar se construiesc biserici la fiecare pas. E clar ca suntem un neam de retardati si ne meritam soarta de asupriti.
  3
  8
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:13
  5.13.129.***
  D-le Stroila, tot respectul si admiratia pt. dvs., familia si cariera dvs. Am insa de facut unele amendamente la ultima dvs. interventie: d-na M.Stanciu este, intr-adevar, un ''ziarist cu greutate in presa locala'' prin prisma influentului IPS Casian, personalitate destul de controversata in urbe. Din pacate d-na s-a lasat prinsa de-a lungul vremii in unele scandaluri cu unii comentatori, trebuind sa recurga la stergerea acestor marturii ale unui temperament cam impulsiv, revansard si nestapanit. Si-n ciuda certelor calitati ale domniei sale a scapat mereu si informatii de un fals grosolan si partinic. Dvs. ati vadit mereu buna credinta dar, sa ma scuzati, si naivitate cand v-ati pronuntat cu admiratie in privinta unor chestiuni si oameni cu o infatisare mai complexa. Dar va inteleg, doriti socializare si nu discutii psihologice care, in mediul ingineresc par dubioase sau simple mahalale. Chiar daca sunteti inginer si mai putin dedat cu cele umaniste, sunt sigur ca pretuiti informatia corecta, cinstita, onesta. Eu asa v-am perceput pana acum in interventiile dvs. ca specialist. Numai bine.
  2
  4
  Raportează
 • postat de acelasi Mihai STROILA
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 23:16
  92.82.178.***
  Revin.

  In aproape trei ore am primit aproape 20 de apeluri telefonice.Unele de felicitare, altele amuzante si unele de atentionare pentru unele greseli ,pentru care sincer cer iertare.

  Nu sunt preot,palaria este prea mare pentru capul meu, sunt facator si purtator de prea multe pacate.
  Sunt inginer absolvent al Facultatii de IMBUNATATIRI FUNCIARE SI INGINERIA MEDIULUI ,,CEZAR NICOLAU,, Bucuresti,specialitatea IMBUNATATIRI FUNCIARE,profil CONSTRUCTII HIDROTEHNICE.

  Biserica este ,,TREI IERARHI,, ,iar cel mai tanar preot este parintele ROTARU Ionel ,nu IOAN Ionel, om si preot de toata isprava.
  Intradevar,la ,,TREI IERARHI,, vine foarte des-practic este de nelipsit- inginerul TACHE,fost director-in fapt bun gospodar si destoinic administrator- la mai vechea ,,APA-CANAL,, .Este chiar membru in Comitetul Parohial.Tot aici vine frecvent si dna Maria STANCIU,ziarist cu greutate in presa locala.Sunt credinciosi care fac cinste si cinstesc BISERICA ,,TREI IERARHI ,,din cartierul Mazepa II.
  6
  5
  Raportează
 • postat de x
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 22:15
  5.13.212.***
  Pe d-l care intotdeauna se afla sub nickname-ul ,,un idiot care plateste taxe'' nu-l pot contrazice in vreun fel, caci intotdeauna e bine informat si nici nu se hazardeaza in afirmatii riscante, nefondate. Totusi o sa spun si eu cateva lucruri care sper sa va puna pe ganduri.

  a. bisericile sunt pline, de sarbatori, duminicile si nu numai. Exista la o mare parte a populatiei un interes mai mare pt construirea unei biserici decat pt un spital si scoala. Acest lucru trebuie corectat.

  b. cei care afirma ca-s prea multe biserici se inseala. Tinand cont de densitatea populatiei din cartierele de blocuri, populatie care locuieste in case suprapuse, si nr. de biserici trebuie sa fie mai mare decat inainte pe unitatea de teren.

  c. exista la noi un curent anti-biserica destul de virulent. caci biserica noastra desfiinteaza muzee si face multe si marunte dupa interesele ei de stat in stat si de proprietara.

  d. preotia e o ocupatie banoasa, dintotdeauna, totusi nu toate masinile scumpe parcate temporar in fata unor biserici sunt ale preotilor. Exista si-n Galati preoti f.bogati, dar nu toti sunt bogati, necinstiti, etc.

  e. nu stiu cata ''toba de carte'' sunt cei mentionati de d-l Stroila M. de la biserica domniei sale dar eu cunosc un profesor la facultatea de teologie care mi-a spus odata niste prostii pe un ton pretentios incat m-a facut sa nu mai doresc sa-l mai aud vreodata. Totusi un om cu stiinta de carte gasim la Episcopie in persoana consilierului cultural E.Dragoi.

  f. eu nu cred ca-i acum momentul de a construi catedrale uriase, precum cea zisa a''mantuirii neamului'' , in situatia noastra de tara devalizata de industrie si cu atata populatie ce munceste in afara. D-l Stroila stie ce inseamna o constructie de asemenea dimensiuni dar si faptul ca analfabetismul e tot mai crescut la noi.

  g. in ''biserica noastra stramoseasca'' exista multe scandaluri jenante, ceea ce nu trebuie sa ne faca sa cerem desfiintarea acestei institutii. O persoana cu atitudini repetat scandaloase e autoarea articolului de fata, M.Stanciu avand insa si calitati , sperind, in timp , sa invete sa evite unele atitudini de inflamare a disputelor.
  8
  7
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 21:15
  185.26.182.***
  @Da_Vinci
  Nu este nici popa dar nici 100% hidrotehnist ci IF-ist (imbunatatiri funciare - cam 30% specialitate hidrotehnica).
  Despre "recunostere nationala" (dovedita prin succesurile sistemului Covurlui), mai stiu pe cineva "cu larga recunoastere internationala".

  P.S.- la acea biserica este bun prieten de rugaciuni cu fostul secretar de partid de la IJGCL ing. Tache, impreuna infierand zeci de ani "credinta strabuna".
  1
  7
  Raportează
 • postat de Da_Vinci
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 18:53
  81.12.150.***
  Buă poanta, domnule DAN :)))
  Mihai Stroilă, preot????
  Toată lumea ştie că M. Stroilă este unul dintre cei mai buni ingineri hidrotehnişti din România şi că este un om de o mare calitate, cu un bun simţ impresionant.
  6
  7
  Raportează
 • postat de dan
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 18:36
  5.13.157.***
  Domnule Mihai Stroila ,si din avion se vede ca suntei cel putin preot ,nimeni nu neaga cat de importanta este biserica in societatea noastra ,dar GATA ne-am saturat mai e putin si avem blocul si biserca ,un mic exemplu in tiglina doi biserca este la doi-trei metri de blocuri ,orice sarbatoare ,inmormantare ,sau eveniment bisercesc ,bat clopotele ,toaca ........ oamenii muncesc in ture ,vor sa se odihneasca ,copii dorm la pranz sau au de facut teme ,anumite persoane spun ca ar fi preferat sa stea in zona garii macar ar fi stiut mersul trenurilor ,sa ajuns daca vrem sa aprobam o lege trebuie si parerea bisericii ,pai mai fratilor nu mai evoluam nici odata ,biserica din toate timpurile si-a dorit ca enoriasul sa fie umil ,ascultator sa nu ridice capul ,sa nu foloseasca tehnica de ultima ora ,intr-un cuvant sa fie indobitocit ,DAR AVERILE BISERICII SA CREASCA VAZAND CU OCHII ,de ce domnule Mihai Stroila trebuie sa platim de cate ori apelam la biserca? sunteti platiti de la buget si trebuie sa faceti TOTUL gratis in momentul in care eliberati o chitatnta ar trebui sa platiti IMPOZIT ,ceea ce pentru dumneavoastra va este strain acest cuvant ,sa va dau un mic exemplu-am un coleg care i-a decedat parintele maine il inmormanteaza si a ajuns si la BISERCA si ia fost impus sa plateasca asa zisa contributie in urma cu 5 ANI este posibil ASA CEVA? doriti sa ridicati o biserica ,bine,platiti (concesionati)domnilor pamantul pe care doriti sa ridicati biserca ,asteptati la rand domnilor toate aprobarile ca toti muritorii de rand nu mai profitati de ingaduinta oamenilor ,imi pare rau dar GATA a venit timpul sa mai spunem si stop AJUNG BISERICILE !
  5
  11
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 18:09
  79.116.120.***
  @Mihai Stroila

  Cumva, cineva, a negat rolul BISERICII? Atunci de ce aceasta peroratie lunga cat o zi de post?

  Vis-a-vis de parohia Trei Ierarhi, cum explicati (asa cum am scris deja) legatura dintre etapele de "reamenajare" a lacasului de aparitia, de fiecare data, a unei noi masini in fata casei parohiale sau in curtea ei? Puteti prezenta macar o chitanta din ultimii 30 de ani de la pelerinajele premergatoare oricarei sarbatori mai insemnate sau oricare alta slujba (cu valoarea cinstit scrisa)?

  Sau de cate ori s-a surpat str. Ovidiu din zona din cauza bransamentului ilegal si atehnic de apa sau a racodrdului de canalizare "in orb" (fara camin de vizita) pe o conducta de canalizare pluviala (doar pentru ape de ploaie)? Cine si cum repara acea groapa cu suflet de pasare phoenix, reaparand din 6 in 6 luni?

  Pentru cate clase a asigurat acea parohie manuale sau mancare pentru acei saraci din jur?
  4
  11
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:41
  92.82.178.***
  FRATILOR,DRAGII MEI !

  Am avut un coleg,pana in urma cu cativa ani.A spus clar si raspicat : ,,... ma ,eu nu stiu cum sunteti voi,dar eu nu sufar spitalele si biserica ,, .M-am crucit nu alta . Dar...degeaba.Dupa aproape sase luni a murit de cancer la gat.

  Eu,sincer,nu inteleg in ce fel contestati rolul BISERICII in existenta noastra...?! Ca institutie a crestinismului ortodox sau ca o comunitata a acestui cult.Ori,pur si simplu,ca o cladire destinata celebrarii cultului nostru crestin-ortodoxa.

  Constat, din pacate,ca singura confesiune sincera desprinsa din mesajele postate este cea indirecta vorbind de ceilalti.Este mai usor sa negi lucrurile decat sa te informezi despre ele. Eu vreau numai sa intelegem cu totii ca fiecare dintre noi este un oarece haos care trebuie destabilizat.Iar destabilizarea haosului din noi se face numai si numai in BISERICA.Asa este firesc.Dar - iata...!- normalitatea a devenit o povara pentru multi.Ne vaietam de dureri si griji imaginare.Suntem ,fara sa pricepem,martori propriiei noastre decaderi.Raul din interiorul nostru influenteaza raul si dezordinea de afara.Prin BISERICA se creaza un nucleu care ne atrage mereu spre ascultarea DOMNULUI si ne mobilizeaza in activitati de credinta ,intrajutorare,creatie ,educatie si smerenie.Toate ne uneste,iar unitatea noastra ne face mai puternici in timp si spatiu.

  Nu trebuie sa confundam-mai spuneam-BISERICA cu slujbasii ei.Si aici,ca peste tot ,,omul sfinteste locul ,,. Merg regulat sfios ,smerit si cu emotie duhovniceasca la Biserica ,,SFINTII TREI IRARHI ,, din Mazepa II.De cele mai multe ori este plina,neincapatoare.Aici slujesc dumnezeieste trei preoti din generatii diferite:pr. GHEORGHE Petrica,pr.paroh PETROAIE Lucian si pr. IOAN Ionel.Personalitati bine conturate.Cu implicare deosebita in slujire, administratie ,invatamant si educatie, in caritate. Monumente de sfintenie ,buna-cuvinta si educatie, burduf de carte si coplesiti de respectul enoriasilor,de fapt este un respect reciproc.

  Aveti dreptate .Ducem lipsa acuta de SPITALE adevarate,SCOLI,GRADINITE dar,si de BISERICI unde sa ne smerim ,sa ne rugam caci mandria intuneca mintea si mintea intunecata da nastere la haos si monstri.
  10
  10
  Raportează
 • postat de dan
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:29
  5.13.157.***
  Mai "pio' tu nu ai dreptul sa jignesti lumea ,"tampita" nu poate fi decat de ma-ta vaca care te-a kkt si nu te-a educat ,dobitocule tu daca ai sta in acel cartier si ai duce copilul la scoala la 7 dimineatza prin frig pana in oras? sau la gradinita? sau sa bati atat drum pana la un medic de familie pentru o consultatie? tu nu esti decat un pupincurist care SARUTI popi in kur ,care sigur nu muncesti si te multumesti cu frimiturile popilor care merg in ultimul model de mercedes si stau in penhouse sau vile de sute de metri patrati , MERGI LA MUNCA SI CASTIGA-TI EXISTENTA CINSTIT NU MAI CERSI SI ASTEPTA SA-TI CADA DIN CER POMANA CA NU VINE !!!!!!
  10
  4
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:20
  79.116.120.***
  Cate masini de lux, viloaie, tiare si ciomege de aur, lantoaie mai ceva ca sefii tiganilor au cumparat popii de Galati si nu numai in ultimii ani? Cum se pregateste o reparatie la o ceva la o biserica, cum apare o noua achizitie a sefului de la acea biserica.
  Daca ai un necaz sau bucurie si vrei sa multumesti DOMNULUI sau, simplu, sa te rogi in lacasul domnului, INDIFERENT DE ORA, cine ne poate spune unde in Romania?
  Cica suntem in societatea de consum. Cine sunt cei care merg primii, cu muuuulllttteee zile inainte de ajun, cu adunatul banilor, cu colinde? Distrugand astfel sfintele obiceiuri crestinesti? Ca esti deja satul de cate zgomote cu titlu de colinde sau urari de pe la Sf. Nicolae?

  Sa faca bine popii sa redevina PREOTI! Adevarati conducatori spirituali si nu exemple pentru dezmatul si furturile de astazi de la noi! Sa nu mai imbutelieze agheazma mare INAINTE DE A SE SAVARSI SFANTA SLUJBA DE BOBOTEAZA. (sute de mii de sticle???)
  4
  16
  Raportează
 • postat de pio
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 15:00
  128.66.6.***
  Sa faci ce spune preotul, nu ce face el. Preotii, ca si medicii, avocatii, politistii sau alte categorii de oameni au depus un juramant cand au intrat in slujba Domnului, iar daca altii mai scapa folosind tertipuri legislative ei raspund doar in fata lui Dumnezeu, iar judecata Lui nu este la fel de blanda ca justitia noastra. Nimic de zis, sa se faca scoli, dar cine sa invete in ele?Nu suntem in stare sa le populam pe cele existente, sa mai facem? Avem 20 de milioane de avorturi de la revolutie pana astazi, inca o data populatia Romaniei, si mai vreti scoli?Spitale?Da, aici suntem deficitari dar atata timp cat sanatatea e la pamant si ne pleaca din tara medicii si asistentele pentru un trai mai bun afara, ce sa facem cu ele? Sa aduca medici chinezi, arabi sau africani, ca ai nostri lucreaza deja pe mii de euro prin tari civilizate care baga intradevar bani in sanatate, nu fura ca nemernicii astia ai nostri. Iar sectii de politie nu cred ca-i cazul, locul politistului e in strada, unde sunt infractorii, nu la caldura, in birouri.Un lucru bun s-ar putea face din banii de la biserici, un sanatoriu mare de boli mentale, ca de cand s-a inchis cel de la Varlezi, iar in ala de la Ganesti intri doar cu pile, e plina lumea de tampiti, si daca ar fi linistiti nu ar fi nici o problema, dar mai citesc ziarele si culmea, mai fac si comentarii
  4
  16
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 14:52
  95.77.107.***
  Nu sinteti normali.Nu avem gradinite,copii nu au ce minca iar voi vreti biserici.O sa ajunga biserica si blocul.Bai fratilor,treziti/va la realitate.
  6
  21
  Raportează
 • postat de tot un galatean
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 13:51
  5.13.179.***
  este clar, pagina de facebook a distinsei doamne Maria Stanciu, e plina de poze cu popi si biserici.N-ati vrea sa ne lasati cu "jurnalismul" si propaganda asta de 2 lei si sa va apucati de vandut cruciulite? Lasati pe altii car nu au ca principal scop indoctrinarea romanilor.
  7
  19
  Raportează
 • postat de dan
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 13:17
  5.13.157.***
  Mai fratilor,lasa-ti bisericile ca sunt cu miile!!!!!!!!!!! mai bine sa faca o gradinita ,un dispensar , o sectie de politie sa pastreze ordinea in acel loc ,terminati cu bisericile ca astai vor numai pomana si sa jumuleasca tot pe noi saracii ,Bisericile sunt deja prea multe ,si nu pacatuiesc cu nimic,este un adevar care nimeni nu vrea sa-l spuna hai sa mai si evoluam ,marea majoritate a bisericilor ne trag in jos ,sa nu ridicam capul ,sa nu spunem adevaruri ,ei nu platesc taxe si impozite ,ei sunt platiti de la BUGET, ei au averi colosale ,mosii,padurii ,afaceri proprii ,de la hoteluri ,pensiuni ,posturii TV ,monopoluri la tot ce este bisericesc ,ce este tziganeala aia de cort pe spatiul public?,de ce autoritatile nu iau masuri ? sigur nu au nici o aprobare ,prin asta dovedesc ca ei pot sa faca ce doresc,de ce nu asteapta ca tot romanul sa vina aprobari,cu astfel de lucruri forteaza mana autoritailor ,cand ajungi la ei nimic nu-ti fac gratis !!!! cu toate ca asa ar trebui ,ai nu ai trebuie sa platesti !!!

  SUNT CRESTIN ,NU SUNT ATEU,DAR ACESTA ESTE ADEVARUL PUR !!!
  8
  20
  Raportează
 • postat de tot ala
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 11:38
  5.13.170.***
  primaria nu se misca in problemele chiar grave ale orasului, o sa se miste in asta ?......Dar admirabila Maria Stanciu trebuia sa mai scrie si ea un articol.
  4
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.