Trei comunităţi ortodoxe, în aşteptare/ Sfinţi fără loc de biserică în Galaţi

Trei comunităţi ortodoxe, în aşteptare/ Sfinţi fără loc de biserică în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trei comunităţi de creştini ortodocşi - comunităţi majoritare în municipiul şi judeţul Galaţi, deopotrivă la rugăciune şi la plătit taxe - aşteaptă de ani buni să primească loc pentru ridicarea unor sfinte biserici. Între parohiile care trag nădejde că, în acest an, vor aşeza piatră peste piatră la temelia Casei lui Dumnezeu se numără gălăţenii din cartierul „Dimitrie Cantemir”.

În miros de mucegai

Tânăra comunitate din cartierul de la marginea Galaţiului a luat fiinţă în anul 2009, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian. Astăzi, aici trăiesc aproximativ 320-330 de familii tinere. De atunci, rugăciunea, Sfintele Taine şi toate serviciile religioase sunt săvârşite, în cartierul "Dimitrie Cantemir", într-un cort friguros, în care - mai ales - iarna răzbate un puternic miros de mucegai, din cauza condensului care s-a format sub covoarele cortului. Şi dacă vara, slujirea şi rugăciunea în cort nu sunt o problemă, iarna, frigul provoacă mari neplăceri. „Sperăm ca municipalitatea să dea un semn de înţelepciune în anul care tocmai începe”, ne spunea, recent, părintele paroh Adrian Portase, din Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou” (foto1 si 2).

Doi sfinţi români aşteaptă

În aşteptarea unor vremuri mai prielnice lui Dumnezeu sunt şi gălăţenii din Parohia „Sfântul Daniil Sihastrul şi Sfântul Ioan Hozevitul” din Micro 39C, de la parterul blocului C120. Aici, vara, părintele Claudiu Mitu slujeşte afară, la umbra unor copaci generoşi şi umbroşi. Iarna, însă, rugăciunea este săvârşită într-un spaţiu neîncăpător, pus însă la dispoziţie, cu generozitate, de Galmopan SA Galaţi. Creştinii din această parohie - cea mai veche dintre cele trei, în ordinea înfiinţării (cam prin 2004-2005) - aşteaptă cu nădejdea că municipalitatea gălăţeană va aloca în acest an un loc de Altar pentru cei doi sfinţi români. Tragerea de timp este nejustificată, de vreme ce potrivit unui plan zonal de urbanism, Parohia ar avea un loc de biserică rezervat lângă noua grădiniţă, zidită în parcarea din apropierea talciocului. Din surse ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, am reţinut că municipalitatea face eforturi pentru rezolvarea acestui aspect şi pentru a veni în întâmpinarea cerinţei câtorva mii de gălăţeni care depind de serviciile duhovniceşti ale acestei biserici. (fara foto)

Sfânta Sofia - reparaţie istorică

De aproximativ patru ani, în Protoieria Galaţi a fost reînfiinţată, din grija Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, vechea şi noua parohie „Sfânta Sofia”. Noua parohie este înfiinţată pentru a relua o istorie frântă. Fosta biserică a fost ridicată în faţa actualei Case de Cultură a Sindicatelor, pe locul actualei troiţe, între anii 1872 şi 1880. A fost însă doborâtă la pământ în 21 noiembrie 1963 de fostele autorităţi comuniste. În amintirea vremurilor de odinioară şi a lacrimilor plânse, în ascuns, creştinii gălăţeni din vechea parohie „Sfânta Sofia” aşteaptă ca greşeala istorică să fie îndreptată.

În ultimii patru ani, parohia fiinţează în spaţiul  Capelei „Înălţarea Domnului” sau „Biserica din Carton” (din faţa Licelui "Sfânta Maria"), cum a intrat în vorbirea populară, preot paroh fiind părintele Petrică Mihai.

Şi această comunitate speră ca, în  "Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, proclamat de Sfântul Sinod în Patriarhia Română, speranţele lor să se materializeze.

Năzuinţa este îndreptăţită de vreme ce bisericile noastre sunt „spitale duhovniceşti” care - pe zi ce trece - devin neîncăpătoare. Semn că, pe fondul multor neputinţe omeneşti, nevoia de Dumnezeu se face tot mai mult simţită în vieţile noastre de pământeni.

Citit 4759 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.