Află ce trebuie să faci în cazul unei epidemii de gripă porcină

Află ce trebuie să faci în cazul unei epidemii de gripă porcină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În situaţia în care Institutul Cantacuzino ar confirma un caz de infecţie cu virusul gripal AH1N1 în judeţul Galaţi, autorităţile sanitare locale spun sunt pregătite pentru a face faţă situaţiei


Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, tulpina virală AH1N1, cea care provoacă aşa-numita gripă porcină, a devenit încă de anii trecuţi una sezonieră. Acest lucru însemnă că vaccinurile antigripale existente acum în farmacii asigură imunizare şi împotriva acestui tip de virus. Oricum, potrivit aceleiaşi surse, vaccinarea este singura metodă cunoscută în prezent care poate preveni îmbolnăvirea de gripă. "Din momentul vaccinării, persoana devine imună la virusurile gripale într-un interval de 14 zile. Totuşi, deşi vaccinul se găseşte în farmacii, este bine să mergem la medicul de familie înainte de a decide să îl cumpărăm, pentru că putem avea surpriza să fim incluşi într-una dintre categoriile care beneficiază de vaccinare gratuită", spune dr. Boldea.

Gălăţenii au devenit reticenţi

Dintre cele 600.000 de doze de vaccin antigripal pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat până acum pentru actualul sezon rece, 18.000 au fost trimise către Galaţi, pentru imunizarea gratuită categoriilor de populaţie la risc. Deşi serul a ajuns la Galaţi cu o întârziere de aproximativ o lună, aproximativ 8.000 de doze de vaccin zac încă nefolosite în cabinetele medicilor de familie. "Faţă de anii anteriori oamenii au devenit mai reticenţi în ceea ce priveşte imunizarea. Situaţia este cauzată atât de unele informaţii distorsionate care circulă în medicul online, cât şi de faptul că până acum nu a fost semnalat niciun caz de gripă în judeţul Galaţi", adaugă sursa citată. În farmacii, refuzul gălăţenilor de a se vaccina a dus la scăderea preţului vaccinului. Produsul poate fi cumpărat la preţul de aproximativ 30 de lei, mai ieftin decât în anii anteriori.

Cum se manifestă gripa

În unele cazuri gripa debutează cu simptome identice cu o banală răceală. Ceea ce totuşi diferă este intensitatea manifestărilor. "Febra din organism poate ajunge chiar şi la 40 de grade Celsius. Bolnavul are o stare generală alterată, însoţită de dureri puternice de cap, greţuri, vărsături, tuse seacă, dureri musculare şi irascibilitate. Dacă simptomele sunt suportabile trebuie să meargă la medicul de familie, care va stabili despre ce fel de infecţie este vorba. În cazul în care pacientul se simte foarte rău, trebuie să meargă la unitatea sanitară de profil, adică la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi. Nu trebuie luate antibiotice fără sfatul prealabil al medicului. Tot ceea ce putem face înainte să mergem la cabinet este să luăm medicamente antiinflamatoare, cum ar fi Paracetamolul", concluzionează dr. Boldea.

Început de isterie

Potrivit Mediafax, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat, miercuri (8 ianuarie 2014), că a fost confirmat un caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 la un bărbat de 34 de ani din localitatea Mihăileni. Gripa porcină a făcut deja cinci victime în SUA. Este posibil ca spre sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie să apară şi la noi mai multe cazuri ca urmare a intensificării circulaţiei între SUA şi Europa. Când vorbim despre gripă, lucrurile sunt imprevizibile. În aceste condiţii, este bine ca persoanele din grupele de risc să se vaccineze", este de părere dr Emanoil Ceauşu, managerul Spitalului de boli infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti.

75 de elevi ai Colegiului Tehnic "Radu Negru" Galaţi s-au aflat în 2009 în carantină în căminul instituţiei de învăţământ, după ce 12 colegi de-ai lor fuseseră diagnosticaţi pozitiv cu noul virus gripal AH1N1.

Citit 2060 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.