Şi fără bani, şi fără anvelopare. Atenţie la cine apelaţi pentru izolaţia termică
Foto: Foto arhivă: Bogdan Codrescu

Şi fără bani, şi fără anvelopare. Atenţie la cine apelaţi pentru izolaţia termică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii au sesizat Protecţia Consumatorilor, dar au fost îndrumaţi la Poliţie * Serviciul de Investigare Fraude a înregistrat, anul trecut, unsprezece plângeri în acest sens


Au vrut să aibă un apartament mai călduros iarna aceasta şi s-au gândit să investească în izolaţia termică exterioară. Nu mică le-a fost însă indignarea când au văzut că muncitorii cărora le plătiseră un avans nu au mai apărut deloc.

Anul trecut, nu mai puţin de zece gălăţeni au venit cu jalba-n proţap la Comisariatul Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor  (CJPC) ca să-şi recupereze banii daţi în avans pentru anvelopări pe care nu le-a mai făcut nimeni. Ei au achitat câte 250-300 de lei şi au primit în schimb doar o chitanţă. Astfel, în lipsa unui contract unde să fie stipulat ce servicii trebuie să onoreze firma, comisarii de la Protecţia Consumatorilor nu au putut decât să îi îndrume pe gălăţeni către Poliţie. „Cele zece petiţii făceau referire la doar două-trei firme. Acestea încasaseră, în total, fără a presta serviciul, în jur de 2.600 de lei”, susţine Carmen Tudor, comisar-şef al CJPC. Practic, oamenii vedeau că vecinul îşi izolează pereţii exteriori şi se hotărau să apeleze la aceiaşi muncitori. Le plăteau avansul şi aşteptau să se întoarcă să înceapă lucrarea la ei, dar apoi nici măcar nu ştiau unde să caute firma.

În 2013, Serviciul de Investigare Fraude din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi a înregistrat, într-adevăr, unsprezece plângeri în care erau reclamate firme de anvelopări, după cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, comisar Cristina Tatulici. Toate plângerile sunt în curs de investigare.

Nu e lipsit de importanţă şi faptul că, în ultimul an, lucrările de izolare termică la blocuri au atras atenţia şi inspectorilor de muncă. Mai exact, aceştia găsesc pe teren muncitori care lucrează la negru, uneori la firme-fantomă. „Ne confruntăm cu mari probleme la anvelopările de blocuri. E o modă acum: un individ mai scuturat îşi cumpără două picioare de schelă, angajează 2-3 persoane şi le pune să învelească pereţii blocurilor, fără a se constitui într-o formă organizată”, declara, la sfârşitul anului trecut, într-un interviu pentru „Viaţa liberă”, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea. Iar în acest context, păgubiţii ar fi cu adevărat fericiţi să îşi mai vadă banii daţi atât de uşor, pe o chitanţă care nu ţine loc de contract de prestări servicii.

Citit 2631 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.