Gata cu chimia în brutărie! Pâinea colorată artificial a fost interzisă

Gata cu chimia în brutărie! Pâinea colorată artificial a fost interzisă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colorantul „caramel” nu mai poate fi folosit în panificaţie, aşa că pâinea neagră se va face doar din făină neagră * Se ridică restricţia la gramaj în privinţa tuturor tipurilor de pâine


De săptămâna viitoare, nu vom mai găsi pe rafturile magazinelor pâine neagră colorată artificial cu caramel. De pe 15 ianuarie intră în vigoare un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform căruia caramelul va putea fi utilizat doar la fabricarea pâinii cu malţ. Cu alte cuvinte, dacă până acum existau mari şanse să plecăm din supermarket cu pâinea vopsită, de acum ni se oferă garanţia că mâncăm mai sănătos, aşa cum spun nutriţioniştii.

„Era înşelătorie şi la preţ”

Sfatul specialiştilor în nutriţie este să reducem cantitatea zilnică de pâine şi să o alegem, pe cât se poate, pe cea neagră. Care, până acum, nu prea era obţinută din făină neagră. Producătorii care "umblau cu pâinea vopsită" trebuie să îşi schimbe ingredientele, până miercurea viitoare, când intră în vigoare schimbarea legislativă.
„Interzicerea caramelului este o măsură foarte bună. Acum este o semi-înşelăciune, o parte din pâinea neagră fiind obţinută din făină albă, dar colorată artificial. Înşelăciunea este, în plus, şi la preţ, acesta fiind mai mare decât în cazul pâinii albe”, spune decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe.

Pâinea albă rămâne în topul preferinţelor

„Noi facem pâine neagră cu tărâţe, o pregătim chiar aici. Miezul trebuie să miroasă a tărâţe, trebuie să aibă gust dulceag. Iar dacă ar fi avut caramel, ar fi fost colorată precum cacaua”, ne-a spus vânzătoarea de la mica brutărie de pe Strada Basarabiei, unde o astfel de pâine, de 300 de grame, costa 90 de bani, spre deosebire de doar 70 de bani, cât costa cea albă. Deşi este mai sănătoasă, pâinea din făină neagră nu e preferata românilor, conform statisticilor. Cât am stat noi la brutărie, niciuna dintre cele 7-8 persoane care a făcut vânzare nu a cumpărat pâine neagră, deşi vânzătoare declară că, în ultima perioadă, se caută ceva mai mult acest sortiment. „De obicei iau pâine intermediară, mi se pare cea mai sănătoasă”, ne-a spus doamna Elena Merlan, care ceruse două pâini albe, mari. Lenuţa Mitrea (39 de ani) pregăteşte des pâine de casă, dar cumpără şi din cea albă, doar pentru sandvişurile copiilor.

Cum alegem sănătos?

De altfel, din varietatea de produse de la galantare, nici nu ştii ce să alegi, ca să mănânci mai sănătos. Doar într-un singur magazin am găsit franzelă, pâine fără sare, graham, împletită, cu cartofi, cu susan, integrală, intermediară, pâine neagră de casă. „După pâinea neagră realizată din făină neagră, cea mai sănătoasă pâine de pe piaţă este pâinea albă simplă, din ingredientele tradiţionale – făină, drojdie, apă şi sare - al cărei termen de valabilitate este 24 de ore”, mai aflăm de la nutriţioniştii de la Facultatea de Ştiinţa Alimentelor. Ca urmare, o pâine cu termenul de valabilitate mai mare are cu siguranţă adaosuri care să-i prelungească prospeţimea şi, este, deci, mai puţin indicată dacă ţinem la sănătate. În acest sens, citirea ingredientelor de pe etichetă ar trebui să ne ajute să alegem mai uşor.
„Aleg pâinea la întâmplare, iar dacă îmi place gustul, o caut în continuare”, recunoaşte doamna Maria Manea (60 de ani), care luase o pâine de secară feliată.
Pâinea pe care o punem zilnic pe masă nu ar trebui să fie una luată "în orb", de vreme ce o consumăm în cantitate foarte mare. Cu cele 7,5 kilograme de pâine mâncate pe săptămână, românii sunt cei mai mari consumatori ai acestui produs din întreaga Europa, arată statisticile.

Atenţie la gramaj!
Ordinul care intră în vigoare săptămâna viitoare mai aduce o schimbare. Reglementările actuale impun ca pâinea să aibă minim 300 de grame, creşterea gramajului fiind permisă numai din 100 în 100 de grame. Conform noilor reguli, produsele de panificaţie (aici intră, tot prin noul ordin, pâinea, dar şi cornurile, chiflele, batoanele, minibaghetele, franzeluţele, împletiturile etc.) pot avea orice gramaj, aşa că orice cumpărător ar trebui să verifice, pe etichetă, nu doar ingredientele, ci şi gramajul, pentru a-l raporta la preţ.

Citit 3325 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:19

7 comentarii

  • postat de cati
    Duminică, 12 Ianuarie 2014 15:28
    5.13.233.***
    Am adus de la tara 5 kg de tarate de grau si 5 kg de faina alba, de la un morar , chiar din vasele de la moara. Amestec 1kg si un kg ( obligatoriu cernut), framant cu drojdie , sare, apa calda si putin ulei la sf , pun intr- un vas de teflon, orice forma, las acolo sa creasca bine , apoi pun la cuptor. E ff simplu de facut, in 10 min ai framantat. Mananci exact ce ai pus tu, cu mana ta, in aluat. E un deliciu ! Si ce miros placut in casa ! Fac painea seara , cand vin de la serviciu si pot sa am 2-3 zile . Daca ar face macar jum dintre consumatori acest lucru ....De ce sa-si bata joc de noi toti analfabetii cu brutarii ?
    1
    3
    Raportează
  • postat de conti
    Duminică, 12 Ianuarie 2014 14:43
    89.136.0.***
    desi se tot spune ca painea neagra ar fi mai sanatoasa ..eu va recomand sa mancati paine din faina alba, curata, de calitate superioara obtinuta dintr-un grau cultivat fara chimicale, cu sigura coditie : sa nu exagerati la cantitate. de ce nu ne gandim sa punem si noi accentul pe calitate si nu pe cantitate? de ce preferam in continuare sa mancam o paine intreaga la masa, "dar sa fie neagra ca nu ingrasa.." in loc sa mancam 1,2 felii de paine de calitate obtinuta din faina alba?
    0
    2
    Raportează
  • postat de lulu
    Duminică, 12 Ianuarie 2014 13:00
    79.116.96.***
    Eu stiu ca painea neagra se face din faina alba s-au intermediara in amestec cu faina de secara prajita [culoare]. Painea neagra adevarata de pe vremuri se intarea dupa 8-10 ore, asta de acum sta proaspata pe masa si 3 zile. Cei care au facut armata stiu ce scriu eu aici. Nici la gust nu are comparatie, iar de tarate nici nu poate fi vorba, nu se vede prin ea, nici macar urme. Asta de acum are si miros ciudat. Eu nu mai cumpar paine vopsita de multa vreme, iar din articol reiese ca multi au adoptat varianta mea.
    1
    1
    Raportează
  • postat de Doru Resmerita
    Duminică, 12 Ianuarie 2014 08:54
    89.136.184.***
    Utilizarea caramelului in panificație este rară și doar pentru sortimente de pâine specială, niciodată pentru pâinea neagră. De obicei păinea neagră se fabrică în brutăriile mici prin amestecarea făinii albe sau a celei intermediare cu tărâță de grâu. Deși materiile prime costă mai puțin în cazul pâinii negre, prețul acesteia este mai mare decât al pâinii albe, deoarece este considerat un produs special.
    Adevărata problemă pe care o ridică ordinul nu este reglementarea coloranților în panificație, ci lipsa de reglementare în cazul gramajului. Acest lucru va conduce la scumpirea pâinii, deoarece dacă nu se revine asupra gramajului, producătorii și comercianții pentru a-și mări marja de profit vor păstra prețul actual și vor reduce gramajul pâinii de la 300 de grame la 270 sau chiar 250 g. Astfel tot ce s-a câștigat prin reducerea TVA-ului se anulează acum.
    0
    2
    Raportează
  • postat de George
    Duminică, 12 Ianuarie 2014 08:27
    89.136.65.***
    Mare prostie ca elimina regula gramajului.O sa ne trezim cu paine de 250 grame vanduta la pret de 300 grame.
    0
    3
    Raportează
  • postat de soso_city
    Duminică, 12 Ianuarie 2014 07:57
    82.137.8.***
    Gata.....mancam sanatos !!! Avem cel mai ''sanatos grau'' din pamanturile otravite cu chimicale (ingrasaminte).
    0
    3
    Raportează
  • postat de dr. ing. eduart m.
    Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 16:57
    95.77.107.***
    De ce tocami acum aceasta masura?Dupa ce ne-au otravit ani de zile acum si-au dat seama cei care conduc ca au si ei copii si ca sunt si ei otraviti cu chimicalele si substantele nocive din paine si alte alimente? Sa se elimine si din alte produse chimicalele si sa se interzica pt ca unii au interes sa murim de cancer, leucemie, boli grave etc. Nu vedeti cati copii se nasc cu malformatii? Din cauza a ce mancam si ce bem! Toleranta zero! Sa ne unim intr-o organizatie si sa ii dam in judecata si sa ii demascam pe cei care ne otravesc prin alimentatie!
    0
    12
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.