După schimbările anunţate de ministrul Sănătăţii/ Medicii specialişti se vor feri să ne mai interneze

După schimbările anunţate de ministrul Sănătăţii/ Medicii specialişti se vor feri să ne mai interneze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile vor lua bani de la spitale pentru a-i da către policlinici


Oficialii din Ministerul Sănătăţii intenţionează ca din acest an să scadă numărul persoanelor care sunt internate în spital. Eugen Nicolăescu a explicat faptul că, mai ales prin această măsură, se pot face economii substanţiale la bugetul ministerului pe care îl conduce.

"Pentru fiecare caz spitalizat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să plătească spitalului o sumă cuprinsă între 1.380 şi 1.800 de lei. Pentru acelaşi diagnostic, de data asta rezolvat de medicul specialist, fără ca pacientul să mai fie trimis în spital, costurile pot fi şi de până la 20 de ori mai mici. În anul 2012 au fost 4,4 milioane de cazuri internate la nivel naţional. Pentru aproximativ un milion dintre acestea, unde a fost vorba de patologii acute, tratamentul putea fi dat foarte bine şi în ambulatoriile spitalelor sau în alte policlinici. Imaginaţi-vă ce economie putea fi făcută", a declarat Nicolăescu.

Bani luaţi de la spitale

Dacă în anul 2012 bugetul alocat către medicina prespitalicească a fost de 322 de milioane de lei, iar în 2013 de 450 de milioane, anul acesta suma se ridică la 647 de milioane de lei. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, această majorare de fonduri s-a făcut prin reducerea banilor alocaţi spitalelor.

Consultaţiile în policlinicile spitalelor vor primi indicativele A, B sau C, în funcţie de complexitatea lor: A - cele mai simple, C - cele mai complexe. Programările la medicul specialist se vor face în continuare pe baza biletelor de trimitere eliberate pacientului de către medicul de familie. Apar aici trei niveluri de prioritate. Primul este semiurgent, iar medicul specialist din policlinică va fi obligat să programeze pacientul în următoarele 28 de zile, al doilea este intermediar, iar bolnavul va putea fi programat în perioada următoarelor trei luni, iar ultimul este consultaţia de rutină, care în cazul bolnavilor cronici va fi programată anual. "Cam 70 la sută dintre cazurile care ajung la medicul specialist ar trebui să fie rezolvate de el, şi doar 25-30 la sută trimise către spitalizarea de zi sau către cea normală. Excepţie de la aceste reguli fac medicina dentară şi cea de recuperare", a declarat, la rândul său, secretarul de stat Adrian Pană.

Pericolul care ar putea apărea, ca urmare a declaraţiilor oficialilor citaţi, ar fi ca medicii specialişti să evite trimiterea pacienţilor către internarea în spitale, pentru a se putea încadra în "sugestiile" ministerului.

Situaţie incompletă

În judeţul Galaţi funcţionează câte un ambulatoriu de specialitate integrat fiecăruia dintre cele nouă spitale. Pe lângă aceste ambulatorii, mai există şi cabinetele medicale individuale ale medicilor specialişti, precum şi cabinetele din cadrul clinicilor private care se află în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Conducerea Ministerului Sănătăţii nu a explicat însă şi ce se va întâmpla în privinţa urgenţelor medicale. Potrivit surselor noastre, majoritatea internărilor în spitale au loc mai ales prin unităţile sau compartimentele de primiri urgenţe şi nu prin policlinicile spitalelor.

Citit 1496 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2014 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.