O mămică avertizează/ Firmele de casting, o înşelătorie la modă

O mămică avertizează/ Firmele de casting, o înşelătorie la modă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Părinţi ademeniţi cu pliantele unei societăţi care şi-a suspendat activitatea * Două reclamaţii la Protecţia Consumatorului


În plină criză economică, firmele care promit câştiguri nemainîntâlnite şi rapide din reclame au profit garantat, fără prea multă bătaie de cap. Multe dintre aceste promisiuni se dovedesc a fi doar tertipuri de agăţat clienţi, iar cei care îşi dau seama de acest lucru o fac prea târziu. Nu mai puţin adevărat este şi faptul că promisiunile nu ar prinde dacă nu ar fi făcute celor creduli sau măcar neatenţi la detalii.

"M-au abordat cu vorbe frumoase"

„Viaţa liberă” a mai scris despre modul în care On Target Media, o firmă din Ţiglina I, îşi ademenea clienţii pentru o şedinţă foto şi cum de la beneficiile promise verbal până la obţinerea lor era o cale extrem de sinuoasă şi deloc sigură. Însă mulţi iau în continuare plasă.
O mămică de 27 de ani din Galaţi, Sorina N., a vrut să ne povestească păţania prin care a trecut acum două săptămâni, ca avertisment pentru alţi părinţi gălăţeni. „M-au abordat cu vorbe frumoase în Ţiglina, mi-au spus că fetiţa mea de 6 ani e foarte potrivită pentru reclame. Mi-au spus că, pe baza fotografiilor făcute, fetiţa va fi selectată şi va putea face publicitate la produse, că va câştiga bani. Am urcat la sediu, la unul dintre A-uri, iar acolo mi s-au spus alte poveşti, cu câştiguri, poze cartonate, reclame la hăinuţe. Abia la final am aflat că trebuie să plătesc pentru şedinţa foto 59 de lei. Dar am plătit pe loc şi am făcut pozele”, povesteşte mămica. A primit bon pentru suma plătită, reprezentând „taxa de înscriere”, precum şi o hârtie unde am completat date despre fetiţă şi unde, după cum am citit acasă, scrie că această taxă nu poate fi înapoiată de către firmă.

Neconcordanţe în declaraţii

Mămica spune că abia târziu a observat nişte neconcordanţe: pe stradă i s-a spus că fetiţa ar putea câştiga şi câte 50 - 80 de euro pe oră, pe reclame, iar la sediu câştigul se redusese la 50 de lei pe oră. În plus, pe pliantul primit pe stradă scria On Target Media, dar pe bon apare firma BTL Impact Media Production. Ea declară că, pe loc, nu i s-a părut nimic suspect, mai ales că la studio aşteptau să intre în şedinţă foto un băiat însoţit de bunică, dar şi o altă domnişoară.
„E greu să rezişti când cineva îţi apreciază copilul”, se disculpă mămica. Ajunsă acasă, femeia a căutat pe internet şi aşa a aflat că, de fapt, taxa de înscriere nu îi asigură nimic din câştigurile promise, ci reprezintă doar contravaloarea şedinţei foto, pe care, poate, în condiţiile în care i se prezenta oferta completă de servicii, nu ar fi făcut-o. Pentru oricare altă colaborare cu acest gen de firme (aşa-numitele participări la filmări de reclame), părintele ar trebui să încheie un contract, dar contra unui preţ mai piperat.

Două plângeri la Protecţia Consumatorului

Gălăţeanca, dar şi alţi părinţi care au păţit-o la fel ca ea, nu pot reclama nimic la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC), pentru că taxa de înscriere nu e plătită în baza unui contract şi e greu să dovedeşti chiar şi la Poliţie că una ţi s-a promis verbal, iar alta ţi s-a oferit.
La CJPC Galaţi există însă două plângeri formulate în decembrie 2013, în care două persoane reclamă că, deşi au încheiat un contract de colaborare cu o astfel de firmă de casting, aceasta nu şi-ar fi onorat termenii din contract. Mai exact că, deşi trecuse o lună de la semnarea contractului valabil timp de doi ani, cele două persoane nu au fost promovate la nivelul de profesionişti. Ca urmare, doresc rezilierea actului şi recuperarea celor 300 de lei plătiţi ca avans. Sesizările au fost redirecţionate spre CJPC Constanţa, judeţ unde firma reclamată îşi are sediul.

Patronul firmei are 24 de ani

Cum reclamaţiile sunt în curs de soluţionare, reprezentanţii CJPC Galaţi nu au dezvăluit numele firmei. Totuşi, aşa cum am verificat pe site-ul Ministerului Finanţelor, atât On Target Media, despre care „Viaţa liberă” a scris în toamna trecută, cât şi BTL Impact Media Production, care apare pe bonul primit de gălăţeanca Sorina N., îşi au sediul în Constanţa. Ba mai mult, au aceeaşi adresă!
Asta deoarece, în timp ce gălăţenii sunt în continuare ispitiţi cu pliantele On Target Media, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice apare informaţia că aceasta şi-a suspendat activitatea din luna octombrie, exact când ziarul nostru a publicat articolul. Cam în aceeaşi perioadă s-a înfiinţat BTL Impact Media Production, cu acelaşi domeniu principal de activitate, „activităţi ale agenţiilor de publicitate”. Noua societate, al cărei unic asociat este un tânăr de 24 de ani din Vaslui, are puncte de lucru în Bacău, Piatra Neamţ, Tulcea şi Galaţi.
Cu alte cuvinte, lupul şi-a schimbat doar părul, iar năravul ba. O dovadă în plus că patronii acestui gen de firme sunt siguri că nu vor fi în pierdere, atâta vreme cât mai sunt oameni care iau de bun tot ce li se promite.

Citit 14702 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2014 17:51

20 comentarii

 • postat de Rebeca
  Marți, 10 Noiembrie 2015 13:17
  195.24.238.***
  Eu m-am inscris in auchan D.Taberei, am pus intrebari si mi s-a raspuns, am cerut garantii mi s-au dat sper ca nu am facut o prostie... Am primit 3 probe pentru casting, am refuzat un rol pentru "Ochii din umbra" . Mai trebuie sa ajung la doua probe... Va anunt si pe voi daca am fost inselata
  0
  1
  Raportează
 • postat de adriana
  Joi, 03 Septembrie 2015 22:16
  109.98.160.***
  Am fost aleasa de agentia ZOOMIN ADVERTISING S.R.L am semnat contractul am platit 700 de ron si am facut o sedinta foto nu am fost contactata decat ieri seara cand mi s-a zis ca daca vreau sa continui si sa fiu dusa la primul meu eveniment trebuie sa platesc albumul photo in valuare de 600 de lei si dupa plata lui voi primi detaliile desprre eveniment , mi s-a spus deja ca v-a avea lov in Ploiesti si va fii o sedinta foto pentru H&M SI NU STIU CE SA FAC ! imi este frica ca am pierdut o suma si m-aar incanta ideea sa ma duc dar dupa as putea pierde 14 milioane si sa fie o frauda . poate cineva sa-mi spuna daca a mai fost la asa ceva ? si a castigat ?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Vaingloriuousnesskiller
  Miercuri, 01 Iulie 2015 19:24
  109.99.51.***
  Vad multe comentarii negative legate de aceste "agentii". De ce nu faceti si plangere ? Ei exista datorita voua si a faptului ca va acceptati teapa. Luati masuri.
  Exista si o petitie http://www.petitieonline.net/petitie/stop_escrocheriilor_semnati_petitia_online_pentru_sanctionarea_agentiilor_de_casting_fantoma_sub_numele_de_vaingloriousness_4ucast_quarrelsomeness_fm_cast_lm_cast_etc-p15463150.html
  0
  1
  Raportează
 • postat de Constantin Nitulescu
  Duminică, 14 Iunie 2015 00:54
  188.25.34.***
  As vrea sa va avertizez de aparitia unui nou tip de inselatorie . Se infinteaza una firma de publicitate (01-09-2014) ,SC ZOOMIN ADVERTISING SRL Constanta CUI 33537435, cu sediul social cat mai departe de Bucuresti.Se inchiriaza un birou undeva in centrul Bucurestiului, se dau anunturi pe site-uri cu trafic mare de utilizatori gen Olx.ro,precum ca firma cauta copii pentru casting ,pentru diferite reclame .Insa firma de casting nu precizeaza in anunt,si faptul ca percep 70 ron pentru inscrierea in baza lor de date. Se fac cateva poze copilului, esti pus sa semnezi un contract, esti atentionat ca nu ti se restituie taxa de inscriere(probabil au antecedente in domeniu) .Pentru acesti bani ti se spune ca profilul copilului va fi promovat pe site-ul lor,prezentat potentialilor clienti,pozele facute vor fi trimise si pe un e-mail personal al unui parinte. Desi au trecut aproape 2 luni, nu am primit nici pozele pe e-mail,nici pozele copilului nu sunt pe site. Din discutiile avute cu diverse cunostinte, am inteles ca ar fi o inselatorie frecventa, faci firma de casting, prinzi fraierii ,le faci cateva poze, si le iei banii.Mai grav este faptul ca sunt implicati copii in asta.
  4
  1
  Raportează
 • postat de maria
  Vineri, 07 Noiembrie 2014 21:47
  5.13.174.***
  si eu am fost pacalita de acesti indivizi, la fel ca voi, am fost acostata pe strada in tiglina 1 iar cu fetele lor frumoase si vorbe de lauda la adrtesa mea, au reusit sa-mi scoata din buzunar intr-o singura zi 500 de lei noi .stiu, sunt vinovata dar in loc sa judecam atat pe cei creduli ca mine , stati putin si ganditi ca nici macar nu mi-au dat timp de gandire spunandu-mi ca voi pierde ocazia daca nu aduc bani in jumatate de ora. bine inteles dupa ce mi-au spus ca am fost aleasa de refresh target din bucuresti pentru expresivitate .normal ca du ba ce am ajuns acasa am inceput sa fac cercetari in privinta lor .ca si voi mi-am dat seama de inselaciune. din cate am citit pe internet am aflat ca protectia consumatorului si politia nu pot face nimic in cauza pentru ca nu sau strands destule plangeri de oare ce oameni sunt rusinati de patanie .de aceia rog pe cei care cunosc situatia sa nu stea cu mainile in san dandu-le astfel posibilitatea accestor escroci sa continuie acceasta minciuna .nu numai ca fura bani de la noi ca practic asta fac dar isi bat joc de sentimentele noastre se joaca cu emotiile noastre dar mai ales imi pare rau ca si copii nostri trebuie sa treaca prin asa ceva .
  1
  2
  Raportează
 • postat de maria
  Vineri, 07 Noiembrie 2014 21:45
  5.13.174.***
  si eu am fost pacalita de acesti indivizi, la fel ca voi, am fost acostata pe strada in tiglina 1 iar cu fetele lor frumoase si vorbe de lauda la adrtesa mea, au reusit sa-mi scoata din buzunar intr-o singura zi 500 de lei noi .stiu, sunt vinovata dar in loc sa judecam atat pe cei creduli ca mine , stati putin si ganditi ca nici macar nu mi-au dat timp de gandire spunandu-mi ca voi pierde ocazia daca nu aduc bani in jumatate de ora. bine inteles dupa ce mi-au spus ca am fost aleasa de refresh target din bucuresti pentru expresivitate .normal ca du ba ce am ajuns acasa am inceput sa fac cercetari in privinta lor .ca si voi mi-am dat seama de inselaciune. din cate am citit pe internet am aflat ca protectia consumatorului si politia nu pot face nimic in cauza pentru ca nu sau strands destule plangeri de oare ce oameni sunt rusinati de patanie .de aceia rog pe cei care cunosc situatia sa nu stea cu mainile in san dandu-le astfel posibilitatea accestor escroci sa continuie acceasta minciuna .nu numai ca fura bani de la noi ca practic asta fac dar isi bat joc de sentimentele noastre se joaca cu emotiile noastre dar mai ales imi pare rau ca si copii nostri trebuie sa treaca prin asa ceva .
  1
  0
  Raportează
 • postat de Alina
  Luni, 30 Iunie 2014 22:10
  79.112.89.***
  Am fost la o activitate unde am pozat pentru un salon de infrumusetare , mi'am recuperat banii din activitate . Marea prostie e a celor care nu se considera potriviti pentru astfel de activitati si totusi se inscriu ( ne mai uitam si in oglinda ca nu sunt magicieni oamenii aia ) , o agentie de publicitate cam asta face , isi alege persoane si le cheama pe cele mai potrivite pentru activitatile lor .
  1
  2
  Raportează
 • postat de mihai
  Miercuri, 16 Aprilie 2014 22:32
  109.166.130.***
  Asta e! stati ca fraieri si comentati un anunt, si eu am platit dar mi-am recuperat bani dupa 4 luni cand mau chemat sa pozez pentru niste tinute.. exasperati ca prosti ca ati fost pacaliti, sunt alti care fura tara de rupe si nu le face nimica. Asta e capu sus ... data viitoare sa fim mai atenti
  1
  3
  Raportează
 • postat de miha
  Marți, 08 Aprilie 2014 13:39
  89.39.163.***
  dar ce se poate intampla daca ai platit si ai facut pozele dar atat nu mai mergi mai departe?eu am dat doar o parte din bani si am facut pozele dar nu vreau sa mai coontinui cca am vazut cca e o falsitate...se poate intampla ceva?a mai patit cineva la fel?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Aly
  Luni, 07 Aprilie 2014 15:35
  95.77.110.***
  ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Au ajuns si in Iasi. Au asa-zisul studio pe b-dul Stefan cel Mare. Sipe mine m-au oprit pe strada si au promoi colaborari cu regizori, scenaristi, etc. Nu stiu ce am putea face in legatura cu acesti SARLATANI. NE PUN IN PERICOL COPIII. AR TREBUIE CA AUTORITATILE SA NE REPREZINTE SI SA FIE ALATURI DE NOI.
  2
  4
  Raportează
 • postat de valeria
  Marți, 25 Februarie 2014 16:00
  5.13.213.***
  dar organele de ordine care ar trebui sa controleze firmele acestea oare pe unde dorm ? cum de e posibil ca dupa atitea postari si reclamatii sa nu se verifice nimic, pacala ramine pacalit dar......ei ce fac vor sa inventarieze pacalitii in loc sa i-a masuri.?
  1
  0
  Raportează
 • postat de mami
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 15:06
  5.13.195.***
  si mie mi s-a intamplat acelasi lucru , am dat 300 de roni apoi nici n-au mai raspuns la telefon
  voi apela la Protectia consumatorului
  1
  0
  Raportează
 • postat de mara
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 13:04
  82.157.218.***
  ATENTIE !!! ATENTIE !!! ATENTIE !!!
  Este un mare"" PERICOL"" de disparite a copiilor.

  Modalitate de a sti prea multe date despre copii... ATENTIE !!!
  Toti criminalii sint in legaturi miraculoase si cu presa.
  0
  1
  Raportează
 • postat de sorina
  Joi, 30 Ianuarie 2014 16:40
  94.176.183.***
  nu copiii sunt de vina ci parintii ,sa plateasca daca vor sa faca bani pe seama copiilor ,de mult stau in tiglina si acosteaza parinti naivi
  si la mare erau asta vara si chiar i-am recunoscut.
  0
  3
  Raportează
 • postat de ella
  Joi, 30 Ianuarie 2014 14:59
  95.77.107.***
  Eu as amenda parintii ca sint de acord sa/si exploateze copii minori.. Poate asa ii invata minte sa nu mai viseze cai verzi pe pereti.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Camelia
  Joi, 30 Ianuarie 2014 10:46
  89.136.5.***
  A mai fost o firma de genul asta, tot in tiglina 1, acum cativa ani, step1media. Doar ca acolo plateai suma asta pe o singura fotografie, iar portofoliul plus alte "cursuri" inca cateva sute de lei. Semnai contract de colaborare, care nu insemna nimic, si apoi dispareau in ceata. Sunt sute de oameni pacaliti si de aceasta firma. Ma mir ca inca mai are baltas peste si pentru alte firme de acest gen.
  0
  4
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 30 Ianuarie 2014 10:12
  82.137.8.***
  la puscarie cu ei,si dupa cum se vede pe la tv ,zilele le au numarate.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Paula
  Joi, 30 Ianuarie 2014 09:37
  79.116.105.***
  si ieri erau in tiglina si recrutau"" :) si chiar erau multi doritori
  0
  6
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 30 Ianuarie 2014 09:10
  86.127.212.***
  Prostitutie legala!
  0
  9
  Raportează
 • postat de Goe
  Joi, 30 Ianuarie 2014 05:03
  5.13.238.***
  Naivitatea de a castiga bani multi de pe urma unui copil nevinovat,face ca unii parinti sa-si piarda mintile.Prostia se plateste,spune o vorba din batrani.Adevarul este ca daca ar durea ,PROSTIA,am auzi pe strada numai gemete si vaicareli.Cum poti sa te duci la Protectia consumatorului cu o reclamatie in care sa declari ca esti prost si ai o pata pe creier prin care visezi ca fetita ta va fi promovata in industria publicitara de catre o firma oarecare?Adevarul este altul din pacate.......
  1
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.