Şomerii de lux ai Galaţiului în 2013/ Care a fost cea mai mare indemnizaţie

Şomerii de lux ai Galaţiului în 2013/ Care a fost cea mai mare indemnizaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu cei 18-19.000 de şomeri înregistraţi în catastife în 2013, Galaţiul s-a aflat aproape în fiecare lună în topul judeţelor cu cea mai mare rată a şomajului. Nu la fel de bine ar sta într-un top al ajutoarelor încasate de cei 5.000 de şomeri gălăţeni care primesc şi indemnizaţie. Comparativ cu cel mai mare ajutor de şomaj de la nivel naţional, gălăţenii nu au fost printre fruntaşi.

Salariu pentru unii, şomaj pentru alţii

Anul trecut, un şomer gălăţean a primit, timp de nouă luni, suma de 2.014 lei, aceasta fiind cea mai mare indemnizaţie încasată la nivelul judeţului nostru în 2013. Şomerul de lux al Galaţiului a fost consilier de mediu, cu o vechine în muncă între cinci şi zece ani, după cum arată datele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Pentru mulţi, suma reprezintă un salariu chiar frumuşel, însă aceştia ar trebui să ştie că, anul trecut, au existat şi şomeri români care au încasat de două sau chiar de trei ori pe atât, doar ca ajutor de şomaj.

Aşa e cazul unui director adjunct al unei societăţi din Botoşani, care a avut de primit aproape 6.000 de lei lunar, cel mai mare ajutor de şomaj din România.

Cei mai mulţi primesc sub 800 de lei lunar

Diferenţa între indemnizaţiile "şomerilor de lux" şi cele ale grosului şomerilor este însă ca de la cer la pământ. Astfel, în ultima lună din 2013, media sumelor încasate de cei aproximativ 5.000 de gălăţeni care primesc indemnizaţie de şomaj a fost de doar 455 de lei, arată statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi.

Tot în decembrie, când "şomerul de lux" nu mai lua ajutorul, cea mai mare indemnizaţie încasată de un gălăţean a rămas 1.085 de lei. Doar zece persoane au primit ajutoare cuprinse între 839 şi 1.085 de lei. Altfel spus, cei mai mulţi dintre cei care nu au un loc de muncă trăiesc, lunar, cu mai puţin de 800 de lei în buzunare. 900 dintre şomerii gălăţeni au primit, pentru decembrie, o sumă cuprinsă între 400 şi 500 de lei. Alte 171 de persoane s-au văzut nevoite să se întreţină doar cu 375 de lei pe lună, atât cât este cuantumul celei mai mici indemnizaţii de şomaj.

Astfel, cu greu se poate spune că, în România, poţi trăi bine din "şomaj", mai ales dacă ai şi o familie de întreţinut. Ca să nu mai vorbim de cei aproximativ 14.000 de gălăţeni care au încheiat perioada legală de încasare a indemnizaţiei, dar nici nu îşi găsesc de lucru, de luni bune.


Indemnizaţia de şomaj se calculează diferenţiat, ţinându-se cont de 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferenţiate. Aceste cote sunt de 3 până la 10 la sută, în funcţie de numărul anilor de stagiu de cotizare

Citit 2227 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2014 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.