De ce apare urciorul şi cum se tratează

De ce apare urciorul şi cum se tratează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Te poţi trezi într-o dimineaţă cu o umflătură urâtă în zona ochiului, la baza genelor. Este vorba de urcior - o infecţie contagioasă frecventă, însă inofensivă, cauzată în general de o bacterie care trăieşte la suprafaţa pielii şi a mucoaselor (de cele mai multe ori responsabil este stafilococul auriu).

Exista două tipuri de urcior: cel extern - care este o infecţie a glandelor sebacee de la baza genelor şi cel intern, mult mai greu de tratat, care se situează în interiorul pleoapei.

 

Ce favorizează apariţia urciorului

 

Această afecţiune apare mai frecvent la persoane care suferă de conjunctivită cronică, la persoane care lucrează în medii cu praf (construcţii, ţesătorie). În plus, o rezistenţă scăzută la această afecţiune au şi persoanele care suferă de diabet sau de anemie.

Urciorul este asociat adesea şi cu o perioadă de stres. Machiajul de proastă calitate sau lentilele întreţinute în condiţii inadecvate pot favoriza apariţia acestei infecţii.

 

Cum se tratează

 

În general, simptomele urciorului sunt roşeaţa la nivelul pleoapei, durere uşoară, umflarea zonei unde urmează sa iasă urciorul. De asemenea, ochiul poate lăcrima, iar persoana afectată simte adesea senzaţia de usturime.

Pentru că este o infecţie foarte contagioasă, urciorul necesită reguli de igienă şi îngrijire foarte stricte. Nu trebuie să-l atingi cu mâna şi să-l presezi, pentru că rişti să propagi infecţia pe toată pleoapa şi, mai grav, să afectezi şi globul ocular. Este indicat să nu foloseşti produse de machiaj pentru că rişti să le infectezi şi să mai faci şi alte ulcioare.

Aplică pe zona cu urcior o compresă sterilă, umezită în apă caldă, de mai multe ori pe zi, pentru a favoriza eliminarea puroiului. De asemenea, poţi folosi o loţiune de albăstrele, foarte eficientă pentru a reduce inflamaţia şi pentru a calma durerea. Dacă urciorul se măreşte şi devine albicios, atunci este necesar să mergeţi la medicul oftalmolog. Tratamentul recomandat este cu antibiotice, în special oxacilină. Cât priveşte tratamentul pe care mulţi îl ştiu de la mama - cel cu coada lingurii de lemn încălzită la flacără - nu este recomandat, spun medicii,  deoarece din această cauză se pot produce arsuri oculare.

Medicului oftalmolog poate recomanda o soluţie care se face din alcool iodat şi nitraţi de argint pentru a dezinfecta baza genei, sau unguente cu antibiotice şi picături oftalmice. Înaintea aplicării unguentelor sau a picăturilor se vor spăla mâinile. Nu se atinge vârful aplicatorului cu mâna. Aplicatorul trebuie să fie curat şi nu trebuie să atingă ochiul sau pleoapa. Unguentele sau picăturile se pun privind într-o oglindă bine luminată. Unguentele cu antibiotice se aplică în strat subţire, înainte de culcare.

Dacă s-au prescris picături cu antibiotice, aplicarea se face trăgând în jos cu două degete pleoapa inferioară pentru a crea astfel un şanţ între globul ocular şi pleoapa, în care se va picura soluţia.

Tot medicul oftalmolog este cel care poate lua decizia de a drena şi chiureta locul unde a apărut infecţia. Astfel, există siguranţa că locul a fost bine curăţat şi dezinfectat şi nu vor mai apărea viitoare infecţii.

 

Sfaturi utile

 

De fiecare dată când îşi îngrijeşte urciorul, persoana afectată trebuie să se spele pe mâini cu apă caldă şi săpun şi să folosească la şters prosoape de hârtie, pentru a nu transmite infecţia şi la alţi membri ai familiei. De asemenea, nu folosiţi la comun produsele cosmetice, pentru că există aceleaşi riscuri de a transmite infecţia şi altora.

 

 

 

Citit 10681 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2014 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.