Campanie VL „Profesioniştii”/ Doru Tătar, inventatorul gălăţean recunoscut pe patru continente

Campanie VL „Profesioniştii”/ Doru Tătar, inventatorul gălăţean recunoscut pe patru continente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Trebuie să devii cel mai bun, ca să fii indispensabil" este principul după care se ghidează omul care a realizat aproape 20 de invenţii


Doru Tătar este unul dintre acei oameni fără de care progresul ar fi imposibil. Pasionat de munca sa, dornic să afle cât mai multe, însetat de noi şi noi cunoştinţe, celebrul inventator gălăţean este dovada vie că poţi face orice dacă urmezi o serie de reguli bine definite, dacă ai principii sănătoase şi, cel mai important, eşti conştient de propria valoare.

Inginer constructor ca formaţie, Doru Tătar şi-a dedicat viaţa inovării. În special în domeniul metalurgic, invenţiile sala fiind aplicate cu succes atât la combinatul de la Galaţi, cât şi în companii similare de pe întreg mapamondul. Banii obţinuţi din această activitate, pe care a ştiut să şi-o protejeze cu brevete pe mai multe continente, i-a folosit ca să vadă lumea.

Totul a pornit din nevoia de a supravieţui

De ce este Doru Tătar un profesionist? E simplu. Pentru că, în timp, a devenit cel mai bun în ceea ce face. Şi spune că totul a pornit de la "a supravieţui". "Când am primit repartiţia în Galaţi, în 1980, eram un simplu inginer stagiar, aveam o soţie şi doi copii. Am stat iniţial la căminele de nefamilişti de pe Viaduct şi a fost foarte greu. Atunci mi-am dat seama că problema supravieţuirii mele se punea foarte acut şi nu aveam decât o singură cale: altceva decât meseria în care mă instruisem nu puteam face. Singura metodă de a evolua era cea de tip profesional. Atunci mi-am spus că, indiferent ce faci, cel mai important principiu este cel al competenţei. Dacă devii cel mai bun, ajungi indispensabil", sintetizează Doru Tătar principiul care l-a ajutat să evolueze.

Aproape 20 de brevete internaţionale

Primul certificat de inovator l-a primit în 1989, pentru o invenţie care avea să fie aplicată la Combinatul Siderurgic Galaţi câţiva ani mai târziu. Este vorba despre un sistem care îmbunătăţea performanţele cauperelor de la furnale. Îmbunătăţirile pe care le-a adus sistemului au adus importante câştiguri pentru combinat de-a lungul timpului. "Sunt foarte mulţi bani. Prin sistemul inovat de mine se economisea jumătate de milion de dolari pe lună de cauper. Erau, pe vremea aceea, în combinat 24 de caupere. Asta însemna o economie de 12 milioane de dolari pe lună, adică vreo 150 de milioane de dolari pe an. Şi gândiţi-vă ce înseamnă asta în lume, unde există sute de furnale", susţine Doru Tătar. După această invenţie, au venit şi altele, Doru Tătar adunând până acum aproape 20 de brevete de invenţii, dintre care cam trei sferturi au fost aplicate în procesele de producţie.

Competenţă, informare, motivaţie, determinare

Doru Tătar este de părere că şcoala nu îţi oferă niciodată suficient pentru a ajunge în vârf. "A avea succes în viaţă depinde mai ales de ceea ce acumulezi după ce ai terminat şcoala. Eu mi-am propus să învăţ toată viaţa, aşa cum fac medicii, care merg mereu la simpozioane, congrese. În inginerie, treaba asta nu prea era valabilă. Aşa că am apelat la instituţiile care puneau la dispoziţia oricui tehnologii, metode de a face mai bine lucruri care deja se făceau. Am acţionat pe principiul competenţei. Am completat apoi cu motivaţie, cu determinare", susţine inventatorul gălăţean. Acesta mai spune că a reuşi în viaţă este la îndemâna oricui, dacă se urmează o serie de reguli simple. "În primul rând trebuie să vrea să aibă succes. Apoi, trebuie să conştientizeze că e nevoie să devină cel mai bun. În orice domeniu, există o anumită ierarhie de competenţă. Este de ajuns să devii cel mai bun şi atunci ai sigur un venit asigurat şi posibilitatea de a avansa. Principiul competenţei este imbatabil. De oameni buni este mereu nevoie. Poţi fi complet lipsit de pile şi relaţii, pentru că, în cel mai rău caz, cineva te va cumpăra. Toţi incompetenţii care au ajuns în posturi pe care nu le merită trebuie să apeleze la cineva care să le facă treaba. Chiar dacă se va folosi de tine, important este să faci în aşa fel încât să devii indispensabil. Iar apoi poţi negocia, poţi merge pe cont propriu", sintetizează Doru Tătar filozofia sa legată de viaţa profesională.

Cine este Doru Tătar

* Are 57 de ani, este căsătorit şi are doi copii

* Inginer constructor, absolvent al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iaşi

* A lucrat, din 1985, pe platforma combinatului siderurgic Galaţi, la ICMRSG

* Are aproape 20 de brevete de invenţie, înregistrate pe patru continente, în România, Statele Unite, Japonia, Mexic şi Comunitatea Europeană

* Medaliat la cele mai importante târguri de inventică din lume

Citit 3597 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 07:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.