Exemplul Veronicăi Popovici/ Voluntariatul - arta de a face lumină în suflete
Foto: Foto: M. Stanciu

Exemplul Veronicăi Popovici/ Voluntariatul - arta de a face lumină în suflete
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gălăţeanca Veronica Popovici s-a pus în slujba semenilor necăjiţi, în special, a copiilor aflaţi în grija Filialei Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România. Are 75 de ani, dar e mereu activă. Nu acceptă „să piardă timpul”, ci pe cât poate îl converteşte în lumină. În ultimii cinci ani, de dorul celor trei fete pe care le are departe - două fiice, Anda şi Cătălina, plus Ioana, nepoata sa -  Veronica Popovici a învăţat arta de a face lumină în viaţa semenilor.

Omul-instituţie

Ca voluntar, interlocutoarea este omul-instituţie datorită căruia au fost puse pe picioare, în cadrul SNFOR Galaţi, mai multe proiecte. Cel mai generos este Proiectul „Doctorul Măseluţă”  prin care 60 de copii de la Centrul de zi „Speranţa” al Eparhiei Dunării de Jos au beneficiat de tratament stomatologic. „Eu văd voluntariatul ca pe o completare, o prelungire şi o împlinire a vieţii de familie. Timpul oricum trece şi trebuie să treacă cu folos”, spune Veronica Popovici.

Refugiul din primăvara lui 1944

Veronica Popovici este româncă de peste Prut. Din albumul cu amintiri al acestei femei puternice - pe care pare că nimic nu o doboară - nu lipsesc amintirile de familie, frumoase, dar şi triste. S-a născut în Ivăneştii Noi, aşezare care era reşedinţa Plasei Cetatea Albă, acum, în Ucraina. În martie 1944, pe când avea şase ani, familia sa s-a refugiat în România. Până la refugiu, părinţii săi au fost oameni înstăriţi: mama, Larisa, era casnică, iar tata - Isaia Popovici - avocat şcolit la Viena, ”deşi era fiu de ţăran”... „Am pornit spre România în martie 1944, în pragul primăverii. Am trecut Prutul într-un car tras de cai. În prima noapte am înnoptat într-un sat din Brăila, unde am primit de la gazdă o cană cu lapte.  Cana aceea cu lapte cald mi s-a părut cel mai frumos moment. În final, ne-am oprit în convoi la Costieni, judeţul Buzău, acum sat al comunei Ziduri, unde am copilărit”, îşi aminteşte Veronica Popovici.

Întrebări, întrebări

„Ne întrebau toţi ˝de ce am venit în România?˝ Nu puteam zice decât că tata fusese funcţionar; dacă ziceam că este avocat era un lucru foarte grav... Tata s-a stins pe picioare la câteva luni după refugiu; nu s-a putut împăca cu idea că din renumitul avocat ce era trebuie să renunţe la tot şi să o ia de la capăt. Am rămas cu mama, eu şi doi fraţi, Aurelian - care era pe front - şi Teofil, elev la Şcoala de Ofiţeri din Sibiu. Multă vreme am trăit din solda fratelui de pe front şi ca să rezistăm, mama, care avea studii medii, a fost învăţătoare; o vreme a predat şi limba rusă”...

O mamă vrea totul de la copiii ei

La Galaţi, Veronica Popovici a ajuns după „un lung şir de încercări şi căutări, pentru a-mi salva căsnicia”, spune doamna a cărei robusteţe nu dă semne că ar fi ceva pe lume care să o doboare. Şi totuşi… "Ne mutasem de la Însurăţei, la Rm. Sărat, apoi la Tecuci, dar după a doua naştere, am divorţat", spune gălăţeanca. 

Privind către realitatea imediată, când atâtea femei de succes susţin că sunt şi bune mame, Veronica nu rezistă: ”Este o amăgire pe care am întreţinut-o şi eu. Uneori m-a preocupat mult munca, în detrimentul fiicelor mele. O mamă vrea totul de la copiii săi... Eu, uneori, am exagerat. De una singură, femeia nu le poate face bine chiar pe toate. Aş spune că am fost prea aspră, imposibilă uneori cu fiicele mele. Eram şi femeie şi bărbat în casă. Cu serviciul ajunsesem între timp la Întreprinderea de Sere Galaţi şi nu-mi plăcea să las treburile baltă; o mie de oameni depindeau de mine”...

Fiicele sale - Anca, absolventă de Electronică şi Cătălina - specializată în Resurse Umane, plus nepoata Ioana - sunt oameni de nădejde la firme multinaţionale din Europa. "Asprimea" Veronicăi Popovici a dat roade...

Citit 2144 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2014 16:23

5 comentarii

 • postat de Crina
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 09:44
  78.97.254.***
  Articolul și comentariile precedente au creionat un om plin de calități. Atunci, de ce astfel de oameni nu intră în politică? Tot respectul, doamnă!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 14 Februarie 2014 22:12
  92.80.164.***
  Privesc ,citesc si sunt coplesit de emotii.
  Astazi ,galatenii nu stiu cine este VERONICA POPOVIC.Este DIRECTOAREA DE LA SERE ai anilor "70-"80.Este om de seama al stiintei horticulturii galatene ,si nu numai.
  Fac, in memoria sa, o revelatie tarzie,dintr-o tara care-si frustreaza oamenii destepti si isi cinsteste imbecilii.
  Am colaborat,spre mandria mea, pe baza respectului,consideratiei si increderii reciproce.Desi diferenta de varsta si functie in activitatea profesionala erau apreciabile .Eu,la inceput de cariera,Dansa DIRECTOR cu GREUTATE si EXPERIENTA de peste 25 de ani din cei aproape 50 ani cati avea atunci.Impreuna am gandit ,executat si exploatat prima Amenajare de IRIGARE prin picurare din tara,in livada si vie.Am gantit si implementat o tennologie noua de aplicare a IRIGATIILOR la cultura legumelor cultivate in camp,dar si la cele protejate cu sticla si folie..A stapanit si cercetarea si productia.Apartinea grupului specialistilor remarcabili si al marilor specialisti, care au simtit rolul IRIGATIILOR in horticultura ,si nu numai,militand imperativ pentru introducerea IRIGATIILOR MODERNE in tehnologia culturilor horticole,cu scopul fundamental pentru progres,prin realizarea productiilor la nivel de rentabilitate.Si rezultatele au fost pe masura:productii impresionante calitativ si cantitativ.magazine proprii,fabrica de conserve,livada ,vie ,cultura de legume in camp,sere, solarii etc.Rolul personalitatii sub aspect profesional si managerial a fost covarsitor. A fost aspra cu prostia,mitocania,hotia dar,mamoasa si protectoare a celor destoinici cu precadere a celor preocupati pentru lucru bine facut si desavarsire profesionala ,a celor seriosi si responsabili.
  Omul VERONICA POPOVICI a fost si a ramas o personalitate puternica,cu un comportament natural cuceritor, care a respectat principiile esentiale, de omenie tipice familiei taranesti cu radacini in masa poporului simplu -desi tatal sau era avocat-,credincios ,cinstit,harnic,omenos si ferm.Pe acest fundament s-a prezentat ca o persoana superioara,inzestrata cu o minte sclipitoare,determinata sa fie autoarea lucrului bine facut.Face parte din bogata zestre a tinuturilor noastre-din pacate astazi subtiate pana la destramare-cu izvoare adanci si bogate,avand la temelie o foarte solida pregatire,nu numai prin scoala,dar si prin experienta bogata acumulata pe valurile vietii.Stie ce poate si ce vrea si incotro sa se indrepte cu hotarare,sa fundamenteze obiectivele in raport cu societatea in care in care a trait si ,iata ,traieste
  Marele manager,inginer horticol VERONICA POPOVICI a fost si a ramas o Personalitate cu faima prin realizarile sale absolut impresionante pe o perioada de peste 50 de ani.Oameni care au cunoscut-o,colegi specialisti,angajatii de toate nivelele,dar si cetateni obisnuiti care au cunoscut-o sau au aflat despre realizarile sale au considerat-o ,, un om in fata vremurilor care le-a trait ,, ,o valoare de dimensiuni istorice pentru agricultura secolului XX aici la noi ,in tinuturile galatene ,si nu numai.Si am masura cuvintelor.
  Preocuparea de a face astazi,in vremurile noastre,la 75 de ani ,, lumina in suflete ,, este o dovada a celor spuse mai sus.
  Sarut mana DOAMNA POPOVICI !
  Cu pretuire,
  Mihai STROILA
  0
  12
  Raportează
 • postat de balan
  Vineri, 14 Februarie 2014 20:04
  89.136.231.***
  Stimata doamna, v-am cunoscut, poate va amintiti si dv de mine. Munceam fiecare in domeniul sau. Dumneavoastra o remarcabila profesionista la o intreprindere care asigura galatiul cu cele mai bune si gustoase legume(ecologice cum le spunem azi) dar le expediati si in occidentul in care ne-am dorit sa fim si noi aliniati.Eu, un inginer la o comisie economica judeteana alaturi de fostii dumneavoastra prieteni, unul fost primar al Galatiului dar ..a fost , nu mai este printre noi, altul fost director general la una din cele mai mari intreprinderi din Galati care si el din pacate nu mai este si care cu siguranta v-ar fi spus "SARUT MANA VERONICA ",azi si intotdeauna.
  Va spun si eu SARUT MANA pentru ca v-am cunoscut, pentru ca am colaborat intr-un anume fel, dar mai ales pentru ceeace faceti pentru sufletele copilasilor care au nevoie de ajutor. DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE !
  0
  7
  Raportează
 • postat de Elena-Neli
  Vineri, 14 Februarie 2014 19:05
  5.13.165.***
  Un exemplu minunat de daruire, de dragoste pentru semeni si mai ales pentru copiii necajiti. In aceste putine randuri nu au putut fi cuprinse toate faptele minunate ale doamnei, dar noi, cei carora ne pasa, le stim si ne bucuram ca sunt printre noi astfel de OAMENI.
  Dumnezeu sa-i dea sanatate si putere de munca doamnei Popovici pentru a-i putea ajuta in continuare cu mult drag pe cei care au nevoie de ajutor.
  0
  7
  Raportează
 • postat de kim
  Vineri, 14 Februarie 2014 11:56
  89.122.124.***
  O cunosc pe doamna Popovici, este o femeie remarcabila. Tot respectul doamna.....!!!!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.