Cum ne ferim de combinaţiile periculoase de medicamente

Cum ne ferim de combinaţiile periculoase de medicamente
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Antibioticele nu sunt bune în asociere cu diverse alte medicamente, putându-se ajunge chiar la deces * Până şi banala aspirină ne poate pune în pericol sănătatea, dacă este luată concomitent cu unele produse farmaceutice


Sunt situaţii în care trebuie să luăm concomitent tratamente pentru diversele boli de care suferim. Nu în puţine astfel de cazuri, combinaţiile de medicamente pot avea efecte adverse, pe care nici nu le bănuim. Am încercat să aflăm, cu ajutorul farmacistului Florina Bonifate, cum putem evita asemenea cocteiluri dăunătoare.

Automedicaţia - pro şi contra

Florina Bonifate spune că mereu trebuie să pornim de la premisa că nu există boală, ci doar bolnav. Medicul trebuie astfel să individualizeze fiecare tratament, chiar dacă pe fişa bolnavului este poate trecut acelaşi diagnostic. Pacientul are dreptul să fie informat în privinţa scopurilor şi a efectelor tratamentului pe care îl urmează. Contează apoi să ştie modul de administrare a medicamentului, precauţiile, contraindicaţiile şi reacţiile adverse. Astfel de date le putem afla atât din prospectul medicamentului, cât şi de la medic sau farmacist.

"Automedicaţia (practica de a lua un tratament fără a consulta un medic - n.r.) are în unele cazuri avantaje evidente, cum sunt începerea tratamentului în timp util de la debutul simptomelor, câştig de timp şi costuri mai mici atât pentru pacient, cât şi pentru medic, care nu mai trebuie să acorde consultaţii şi să scrie reţete. Acest lucru se aplică însă doar în cazul afecţiunilor minore. Pe de altă parte - şi aici apare adevărata problemă - automedicaţia poate antrena, din păcate, abuzul de medicamente. Ca regulă generală, combinaţiile periculoase de produse farmaceutice pot fi evitate prin limitarea abuzului. Pacientul trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului pentru orice nelămurire, să evite să ia un medicament despre care nu are informaţiile necesare şi să revină pe prospect ori de câte ori este nevoie pentru a clarifica o problemă", explică Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Fără statine şi antibiotice în acelaşi timp

Statinele sunt folosite pentru reducerea nivelului colesterolului din sânge, cu precădere la pacienţii care au o predispoziţie spre ateroscleroză (boală cronică degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi şi colesterol pe peretele intern al arterelor, determinând sclerozarea acestora - n.r.). Dincolo de beneficiul adus, aceste medicamente au însă şi numeroase afecte adverse dovedite. După o perioadă mare de administrare pot apărea rabdomioliza (un fel de rupere a muşchilor - n.r.), miopatia (fibrele musculare nu mai funcţionează normal - n.r.) sau neuropatia periferică (afectarea permanentă a nervilor aflaţi cu precădere la extremităţile picioarelor şi mâinilor - n.r.). Pot apărea, de asemenea, pierderi de memorie, depresie, tulburări de somn, disfuncţii sexuale, insuficienţă renală, probleme pulmonare.

Un studiu de specialitate arată că asocierea statinelor cu antibioticele poate provoca diverse complicaţii, precum afecţiunile musculare sau leziunile acute ale rinichilor. Specialiştii au descoperit că pacienţii care urmează un tratament cu statine pentru reducerea nivelului de colesterol şi unul cu antibiotice, în mod simultan, riscă să sufere complicaţii rare, dar serioase, care le pot pune viaţa în pericol. "O alternativă demnă de luat în calcul este suspendarea tratamentului cu statine pe perioada în care bolnavul urmează tratamentul cu antibiotic, vreme de cinci - zece zile", spune specialistul citat.

Antibioticele şi anticoncepţionalele, combinaţie neinspirată

Există mai multe studii care atrag atenţia supra riscului combinării acestor două categorii de medicamente. Antibioticele pot împiedica anticoncepţionalul oral să acţioneze eficient în prevenirea sarcinii sau pot cauza sângerări neaşteptate. Principalele antibiotice cu care interacţionează anticoncepţionalele sunt Griseofulvina, penicilinele şi tetraciclinele. "Prin urmare, pacienta care necesită tratament cu antibiotic în timp ce foloseşte un anticoncepţional oral, trebuie sa folosească pe timpul curei (cinci - zece zile) cu antibiotic o măsură în plus de contracepţie, pentru a evita apariţia unei sarcini nedorite. Măsura nu trebuie urmată numai în cazul antibioticelor mai sus menţionate, ci este bine de folosit în cazul oricărui antibiotic", adaugă sursa noastră.

Alte pericole

Diureticele (ex: furosemid) interacţionează cu aminoglicozidele (amikacina, gentamicina, kanamicina, streptomicina) ducând la creşterea reacţiilor adverse a antibioticelor, motiv pentru care trebuie evitată asocierea acestora.

Analgezicele (medicamente împotriva durerii - n.r.), antipireticele (medicamente împotriva febrei - n.r.) şi antispasticele (medicament care combate spasmele - n.r.) interacţionează cu sulfonamidele antibacteriene (clasă de antibiotice - n.r.) ducând de la leucopenie (scădere peste limită a numărului globulelor albe din sânge) şi agranulocitoză (scăderea sau dispariţia din sânge a agranulocitozelor, celule albe cu mai multe nuclee - n.r.) până la un risc crescut de deces.

Aspirina, bună la toate, dar nu şi cu toate

Luarea concomitentă a aspirinei şi a anticoagulantelor (medicament care împiedică coagularea sângelui) poate fi periculoasă pentru pacient, motiv pentru care este interzisă asocierea lor. Combinarea de anticoagulante orale cu acid acetilsalicilic (aspirină) duce la creşterea efectului de anticoagulare, putând duce frecvent la apariţia hemoragiilor şi a sângerărilor digestive. "Pacientului îi va fi recomandată o altă substanţă în locul aspirinei, cum ar fi paracetamolul, în cazul în care bolnavul nu are boli ale ficatului sau intoleranţă la paracetamol", precizează Florina Bonifate.

Aspirina este contraindicată şi în combinaţie cu tratamentele împotriva astmului bronşic, deoarece poate duce la agravarea simptomelor acestei boli.

O problemă arzătoare

Medicamentele luate împotriva refluxului gastroesofagian pot modifica absorbţia gastrică sau intestinală a altor produse farmaceutice. Absorbţia antibioticelor de tipul tetraciclinei poate fi îngreunată de antiacide sau de alimentele lactate. În alte cazuri, pot apărea chiar şi hemoragii. Antiacidele diminuează din efectul digoxinului (medicament folosit în tratamentul anumitor boli cardiace), aspirinei, cimetidinei (medicament pentru afecţiuni gastrice), prednison (medicament pentru bolile reumatice) etc. Pe de altă parte, intensifică efectul teofilinei (medicament folosit pentru afecţiunile de tipul astmului bronşic).

Citirea corectă a unui prospect

Prospectul este o sursă importantă de informaţii despre medicament. El se întocmeşte în urma unor studii şi este conceput astfel încât să-i poată oferi pacientului toate datele cu privire la respectivul produs medicamentos. Când citim un prospect suntem în primul rând interesaţi care sunt indicaţiile terapeutice, dacă substanţele conţinute nu ne produc alergii, care sunt precauţiile şi contraindicaţiile. Contează apoi dozele şi modul de administrare, paşi ce trebuie urmaţi pentru ca efectul să fie maxim. "Pacientul trebuie să aibă în vedere şi eventualele interacţiuni cu alte medicamente şi să-i spună medicului sau farmacistului dacă mai urmează un altfel de tratament medicamentos. Astfel, pot fi evitate cu succes interacţiunile dăunătoare. Un tratament respectat întocmai va ţine la distanţă şi eventualele reacţii adverse. În cazul în care totuşi acestea apar, pacientul va trebui să se adreseze medicului sau farmacistului", explică farmacistul Florina Bonifate.

Citit 8177 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2014 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.