„Viaţa liberă”, în cartierul tău/ Micro 17, periferia de sub ape (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Viaţa liberă”, în cartierul tău/ Micro 17, periferia de sub ape (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cartierul Micro 17 - joia trecută, în ziua documentării noastre - era încă sub troienele de zăpadă şi sub o mare de apă. Acest cartier, asemenea întregului oraş, era în plin dezgheţ, la sfârşitul săptămânii trecute. Şi chiar dacă în ziua apariţiei acestui reportaj, configuraţia cartierului nu va mai fi aceeaşi, insistăm asupra unor aspecte legate de bălţile de apă din Micro 17, fiindcă fenomenul persistă şi peste an, mai ales când vin ploile. Nu de ieri, de azi, ci de ani buni, ne-au relatat cititorii veniţi la întâlnire.

Bălţi pe carosabil şi zona pietonală

Şi cum în această iarnă zăpadă a fost din plin, după soarele darnic, joia trecută, apa băltea peste tot, atât în zona pietonală, cât mai ales pe carosabil. În Magazinul „Vieţii libere” (din apropierea Oficiului Poştal nr. 9), ca să poţi intra, trebuia să fii dotat cu picioroange!

Cum nu eram aşa de dotaţi, am făcut un mic salt şi... iată-ne preluând problemele gălăţenilor din acest cartier periferic, dar destul de aglomerat şi de important, dacă privim problema cetăţeanului din perspectiva "plătitorului de taxe şi impozite", cum zice un cititor.

„De vara trecută, de când au turnat asfaltul, când plouă şi acum la dezgheţ, este imposibil de intrat în magazinul "Vieţii libere". Înainte de a asfalta străzile din jur, nu se întâmpla acest lucru. Acum, la orice ploaie, te trezeşti cu balta în uşă, fiindcă asfaltul e pus prost”, ne introduce în problemă Stelian Ciobotaru.

Bodegi matinale şi nocturne

Cartierul Micro 17 este unul relativ tânăr, dar fiind aproape de periferia oraşului, "canalizările nu prea au mai ajuns până aici. Motiv pentru care, în ultimii ani, încercăm să înfruntăm bălţile adunate după ploi şi din topirea zăpezii", ne spune un gălăţean hâtru la vorbă.

Oricum, cartierul dispune de şcoală, poştă, alimentară. Chiar şi de bodegi, matinale şi nocturne! Şi de consumatori pe măsură, că altfel nu ar fi bodegi... Vă imaginaţi că unul dintre baruri „este apoape plin încă de la ora 5.00 dimineaţa?! E cam periculos, uneori!”, reclamă pietonii.

Decor hibernal în descompunere

În ziua documentării noastre, zăpada nu se dezgheţase de tot. Din decorul hibernal ieşiseră la suprafaţă gunoaie care - iţindu-se de sub zăpada albă cândva - murdăreau vederea. Şi ca orice colţ, central sau periferic, din urbe, şi cartierul Micro 17 este înzestrat cu maidanezi. Care s-au săturat de hibernat, le e foame şi „sunt răi”!, reclamă oamenii.

La intersecţia străzilor Barboşi şi Gorunului, în imediata apropiere de magazinul VL, era acumulată o mare de apă, care s-a adunat din zăpada frământată şi topită. "Nu înţelegem cum s-a făcut lucrarea pe această stradă, pentru că permite acumularea de apă. Nu se întâmplă doar acum, că e iarnă, s-a întâmplat şi în toamnă, când au fost ploi mai mari. După fiecare ploaie e la fel. Doar bărcile ne lipsesc”, se amuză Stelian Ciobanu.

Cratere pe strada Gorunului

Tot pe strada Gorunului, cum te îndrepţi spre Şcoala nr. 5, apa şi zăpada puseseră stăpânire peste tot. În plus, un om avea treabă de sezon: arunca de zor zăpada de pe un morman direct în stradă, sub roţile maşinilor. Spre disperarea pietonilor care răzbat cu greu dintr-o parte în alta a cartierului. Un şofer mai vocal nu a rezistat şi l-a împroşcat pe lopătar cu o înjurătură, fiindcă şi-a umplut maşina de noroi!. "Pe măsură ce se topeşte zăpada, strada Gorunului devine o adevărată capcană, fiindcă din loc în loc se deschid cratere, nu gropi. Necazul este că această stradă a fost asfaltată acum doi ani, dar oamenii spun că nu a fost prevăzută cu canalizare şi de aici problemele cu staţionarea apei şi toate consecinţele care decurg”, spune Stelian C.

Cu sau fără canalizare, strada Gorunului este doar una dintre străzile din Micro 17 unde - la dezgheţ şi la ploi - apa bălteşte în toate ungherele. Nu de ieri de azi, ci de doi ani.

Viaţa ca-n Vestul Sălbatic

Strada Narciselor este departe de a fi o poiană albă plină cu flori. Nici măcar în timpul iernii, albul zăpezii nu e alb. Dimpotrivă. „Strada noastră se află imediat în spatele restaurantului Cina şi, anul acesta, după ce că strada este îngrămădită şi plină de zăpadă, nişte băieţi descurcăreţi au adus şi zăpada de pe strada lor şi au turnat-o în porţile noastre! Este lipsă de respect şi înţelegem, pe zi ce trece, că pe aici se trăieşte ca-n junglă, iar cei mai puternici ne pun pumnul în gură”, spune cu năduf Gh. Toader.

Pe strada Narciselor, printre casele mai arătoase sau mai pitite, convieţuiesc laolaltă maidanezii şi oamenii. În fond, nimic nou. „Este grav că umblă în haită şi se dau la trecători". Citadinii de pe Narciselor se mai confruntă cu o problemă care pare mai ceva ca-n Vestul sălbatic. "Sunt oameni care vin din oraş şi care, îndreptându-se către Spitalul Judeţean pe strada Narciselor, ca să scurteze din timp, sunt întorşi din drum de nişte vecini cam obraznici. Rugăm organele de pază locală să mai treacă şi pe la noi prin zonă, că mâine-poimâne n-o să mai putem să ieşim din casă”, se plânge acelaşi gălăţean de pe strada Narciselor.

Transportul în comun, în suferinţă

Transportul în cartierul Micro 17 este unul cât se poate de dificil, pentru că legăturile sunt limitate. Se poate ajunge în zonă - doar până pe strada Prelungirea Brăilei - cu autobuzele 9 şi 104. Dinspre strada Brăilei, se poate pătrunde în cartier cu troleibuzul 105 şi autobuzul 102. "Mai există o posibilitate, cu maxi-taxi pe strada Oltului, dar distanţele sunt mari. Problema transportului în comun este veche, în ciuda faptului că Micro 17 este un cartier cu multă lume, destul de aglomerat. Le propunem aleşilor locali să ia în serios acest aspect şi să găsească o soluţie. Şi noi suntem contribuabili. Venim din diferite părţi ale oraşului şi până la o staţie de autobuz batem mult drum pe jos. Când avem bagaje, vai de mama nostră”, spune Irina G., pensionară din Galaţi.

Drum noroios de ţară

Am pornit la pas înspre periferia cartierului, frământând sub tălpile lunecoase noroiul, apa şi zăpada de pe strada Barboşi. „Între blocurile N2 şi A2, de pe strada Barboşi nr. 46, este imposibil să pătrunzi. Nu mai există asfalt, pentru că la ploaie şi la dezgheţ apa a înlăturat trotuarul. Acum, mica alee pietonală arată mai rău ca un drum noroios de ţară. Problemele nu sunt de acum, că a nins, cu ele ne confruntăm şi când plouă, şi când ninge, fiindcă nu funcţionează canalizarea”, ne relatează Florinel Şerban.

Semnatarul spune că a sesizat, cu mai bine de un an în urmă, şi societatea Apă-Canal. Le-am adus la cunoştinţă că nefuncţionarea canalizării a dus la infiltrarea apei la subsolul celor două blocuri, N2 şi A2. Însă de mai bine de un an, nu am primit niciun răspuns - prin fapte, mai ales”, adaugă semnatarul.

"Durerile” gălăţeanului nostru nu se opresc aici. „Avem un chiriaş care locuieşte într-unul din garajele din apropiere şi care aruncă gunoiul în stradă, gunoi pe care, adeseori, îl bate vântul şi de care se împiedică toţi trecătorii. Vara, locul este un focar de infecţie", mai spune gălăţeanul nostru.

Citit 5020 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2014 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.