REPORTAJ/ Piaţa Energiei - cartier sufocat de barurile de la parterul blocurilor (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ Piaţa Energiei - cartier sufocat de barurile de la parterul blocurilor (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O echipă de jurnalişti de la "Viaţa liberă" a ajuns pentru a treia oară, în ultimul an şi jumătate, în Piaţa Energiei. Întâlnirea cu cititorii a adus în prim-plan aceleaşi probleme semnalate şi la celelalte vizite. Străzi pline de gropi, câini care îşi duc veacul la colţul blocului, gunoaie... toate acestea fac parte din viaţa de zi cu zi a unui cartier aglomerat. Toate însă par că pălesc în faţa unei probleme stringente, de care locuitorii din zonă se plâng de mult şi pe oriunde pot. Barurile de la parter de bloc sunt cea mai mare durere pentru gălăţenii care locuiesc în această zonă. Deşi recunosc că afaceriştii care şi-au deschis aceste baruri au creat locuri de muncă, gălăţenii speră ca cineva să ia măsuri, astfel încât să-şi recâştige liniştea pierdută. ”Sunt conştientă că s-au creat locuri de muncă. Dar cineva ar trebui să se gândească şi la noi, oamenii care locuiesc în blocurile respective. Aceste baruri şi cazinouri, aflate la parter de bloc, ne-au răpit liniştea. Nu se mai poate dormi, iar vara nu putem sta cu geamul deschis din cauza celor care beau şi fac gălăgie în aceste zone”, ne-a spus Tinca Marin.

Nu ne apară, ne deranjează

Femeia, care locuieşte de o viaţă în acest cartier, a mai remarcat o problemă. ”Seara, aici în staţie, se adună o grămadă de maşini de la firmele de pază. Ei spun că ne protejează, dar fac, uneori, mai mult zgomot decât petrecăreţii. Se adună aici pe la miezul nopţii şi stau până pe la patru dimineaţa. Noi când să ne mai odihnim? Eu sunt bolnavă şi am nevoie de linişte şi odihnă”, a completat gălăţeanca.
Problema barurilor i-a dat multe bătăi de cap şi lui Stancu Barbu. "Îi rog din nou pe consilierii locali şi pe domnul primar să facă ceva pentru a desfiinţa barurile şi terasele aflate la parter de bloc. Dacă nu pot să le închidă, măcar să-i oblige să îşi antifoneze pereţii şi plafonul. Ar trebui ca Direcţia de Sănătate Publică să vină să măsoare decibelii şi noxele de fum, cei care locuiesc în apartamentele de deasupra acestor baruri fiind toţi fumători pasivi”, ne-a explicat bărbatul.
Acesta a depus nenumărate sesizări la Poliţia Locală, la Direcţia de Sănătate Publică şi la Primărie. Răspunsurile primite au fost însă contradictorii, unii constatând că problema este reală, alţii că totul este de fapt o născocire a unui om cu prea mult timp liber.

Soluţii pentru autorităţi

Înarmat cu hârtii primite de la diferite instituţii ale statului, Stancu Barbu propune singur soluţii. ”Eu propun să se măsoare limita maximă admisă de zgomot în apartamentul de deasupra unui bar în timp ce în locaţia respectivă sunt clienţi. Dacă zgomotul este în limita admisă, atunci DSP-ul să elibereze autorizaţie de funcţionare pentru un program de la ora 8.00 la ora 20.00, dar fără ca în aceste locaţii să se facă pizza şi mici. Nu putem sta cu geamul deschis că ne sufocăm de mirosul de brânză, salam şi mici. Să nu uităm nici fumul de ţigară şi toate cuvintele triviale pe care suntem obligaţi să le ascultăm. De asemenea, aceste locaţii nu ar trebui să aibă televizoare la care să se uite ”ţugulanul” care stă trei ore cu o bere în faţă, timp în care povesteşte sau mai bine spus răcneşte amintiri din armată”, spune gălăţeanul.
Omul recunoaşte că şi înainte existau baruri, dar că acesta nu erau situate la parter de bloc şi nu-i deranjau pe locatari. ”Tare aş vrea ca patronii acestor baruri să locuiască în apartamentul de deasupra doar pentru câteva nopţi, să vadă cum e să încerci să dormi atunci când câţiva cheflii au chef de vorbă până târziu în noapte”, conchide cititorul nostru.
Aşadar, iată o problemă, semnalată de mai multe ori de gălăţeni, atât prin intermediul ziarului, cât şi direct autorităţilor, care a rămas doar în atenţia celor care suportă micile afaceri. Gălăţenii, cei care de altfel acordă o dată la patru ani votul unei persoane ce promite un oraş mai curat şi mai liniştit, aşteaptă acum rezolvări.

Micul talcioc din Veneţia gălăţeană

La ultima vizită făcută de jurnaliştii de la "Viaţa liberă" în Piaţa Energiei,oamenii se plângeau că toate străzile sunt pline de gropi. La momentul respectiv, în iulie 2013, gălăţenii ne invitau să facem o plimbare prin cartierul lor după o ploaie, să vedem câte bălţi se formează.
De data aceasta, problema a putut fi uşor surprinsă în fotografii, pentru că, deşi nu a plouat, bălţile şi-au făcut apariţia în urma topirii zăpezii. După ce faci un tur de cartier, poţi spune că în această parte de Galaţi este o mică Veneţie. Fie că vorbim de străzile din spatele blocurilor, fie că vorbim de străzi intens circulate, apa, provenită de data aceasta din topirea zăpezii, a cucerit fiecare groapă rămasă neasfaltată de luni bune.
Şoferii care au drum pe aici, şi nu sunt puţini deloc, au o misiune foarte grea. Ocolirea gropilor se dovedeşte o adevărată probă de măiestrie. În această zonă mai există încă porţiuni pavate cu piatră cubică. ”Se circulă foarte uşor pe aici, dacă ştii şi rişti să mergi direct pe linia de tramvai. Altfel, ocoleşti o groapă şi dai în alta. Importantă rămâne doar mărimea gropii pe care nu mai reuşeşti să o ocoleşti”, ne-a spus un şofer întâlnit pe strada care trece prin faţa Bisericii ”Sf. Mina”.
Grăbiţi spre locul de muncă, magazine sau locuinţe, gălăţenii din această zonă remarcă zi de zi acelaşi aspect dezolant al cartierului.

Maşini, oriunde te uiţi

Deşi speră într-o schimbare, oamenii şi-au cam pierdut speranţa că vor ajunge să locuiască într-un cartier civilizat. Schimbarea însă nu depinde doar de autorităţi, ci şi de oameni. Fiecare dintre cei care locuieşte în acest cartier poate face ceva. Primii pe listă ar putea fi cei care şi-au scos maşinile la vânzare. Scuarul din sensul giratoriu din faţa magazinului General, destinat pietonilor, a fost ocupat de maşinile care au în geam diferite afişe care să atragă cumpărători. De asemenea, tot de cetăţeni ţine şi schimbarea legată de curăţenie. Dacă toată lumea şi-ar arunca gunoiul în spaţiile special amenajate, atunci străzile şi trotuarele ar fi mult mai curate.
Este adevărat că eforturile gălăţenilor ar fi zadarnice dacă nu ar interveni şi autorităţile, dar primul pas ar trebui făcut chiar de cei care se plâng. Asta nu înseamnă că edilii oraşului au o scuză atunci când vine vorba despre străzi neasfaltate, de gropi pline de apă şi de bălţi formate din cauza faptului că sistemul de canalizare nu face faţă.

Citit 3312 ori Ultima modificare Duminică, 02 Martie 2014 16:33

5 comentarii

 • postat de Ioan
  Luni, 03 Martie 2014 21:18
  79.116.96.***
  Sper ca acei oameni cu putere de decizie care iubesc orașul în frunte cu Domnul Primar Stan, să aibă în vedere și zonei Siderurgiștilor să fie asemenea Str. Oțelarilor. Acum este plină de chioșcuri ce ocupă trotuarele și spațiile verzi, gropi în trotuare și străzi, borduri distruse, liniile de tramvai și gardurile dintre sensuri șerpuite . Cât despre mizerie ce să mai vorbim: căruțe cu cai , haite de câini, garaje și ,,bombe,, pline de bețivi,cerșetori, mașini pe trotuare, spații de joacă înnoroiate.
  1
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 03 Martie 2014 16:23
  5.13.142.***
  Pai sa iasa din casa cei ce locuiesc in acele zone si sa stea in parcurile si parcarile care le va face Stan. Mai trebuiau sifonati niste bani pe langa ce cotizeaza cei despre care se spune mai jos, la partid e nevoie mereu de un ban in plus, cat timp respectivul cotizeaza mai conteaza ca are cuptor, forja...etc.
  1
  4
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 03 Martie 2014 13:07
  86.124.200.***
  Nu doar acea zona e cu probleme,ce spuneti de centru unde la parter sunt restaurante deschise pana laa 12 noaptea si dupa binenteles ca se apuca sa faca curatenie si trantesc scaune, sticle,muzica mai tare ca de...nu se poate fara, iar noi,locatarii tre' sa suportam. Sa mai intrebam si cum s-a dat autorizatie pt cuptor pe lemne chiar sub apartamemte,cand,din cate stiam eu,distanta era de apr.15 m.TRAIASCA SPAGA, ca legea nu se aplica.
  0
  7
  Raportează
 • postat de ioko
  Luni, 03 Martie 2014 12:33
  82.137.8.***
  Cand duceam zilele trecute copiii spre scoala unerori le mai spuneam : "Aveti grija pe unde caltati !" . Iar ei m-au inchis gura cu : "Nu tata! Aveti grija pe unde kakati!" . Mai pot comenta ceva?
  0
  9
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 03 Martie 2014 09:04
  213.218.53.***
  Despre ce vorbim noi in mocirla Galati ???


  Liniste ??? Pai in UE15 zona de locuit si LINISTEA in aceasta zona ESTE SFANTA !!!
  Oricine, dar oricine incalca aceasta liniste isi i-a o amenda de nu se vede, si in alte cazuri poate fi dat in judecata, iar masurile sunt DRASTICE !


  Dar la noi, in orasul idiotilor Galati, sunt si baruri cu petrecareti la parter (chiar daca este izolat cat de cat fonic in unele cazuri catre exterior) si cei de la etajul 1 nu pot sa doarma se imbolnavesc !!!
  In alte cazuri oricum tin usile deschise vara (ca nu vor sa consume aerul conditionat) si petrec ca tiganii in strada !!

  Si cel mai grav EXISTA SPALATORII AUTO LANGA LOCUINTE !
  ASA CEVA ESTE PUR SI SIMPLU INADMISIBIL IN UE15, IN ORASELE CIVILIZATE !!!

  Cine a dat licenta si drept de functionare UNOR ASEMENEA ABERATII COLOSALE sa stai cu zgomot non-stop si pe Cosbuc de exemplu, si cei de pe soseaua de centura /spre intersectie cu strada Brailei ESTE UN MARE IDIOT SI INCOMPETENT !

  Sunt case intregi pe Cosbuc care era considerata o zona placut rezidentiala, si nu poti sa stai in curte ca auzi in continuu SSHSHSHSHSHHH ... zogomotul de spalat masini - de la prima ora dimineata - pana seara tarziu !!!
  In concluzie : acele case devin din "rezidentiale" niste PUSCARII in care stai inchis ca sa nu mai auzi zgomotul !

  Sunt blocurile de pe centura, unde locuiesc zeci de oameni care au baricadate ferestrele inchise pentru ca exista spalatoriile pe centura si se aude de dimineata pana seara, in continuu, zgomot !!

  Si acestia NU AU INCHIS si NU INCHID usile de la spalatorii NICIODATA !
  Iarna, cu temperaturile mici ce ii mai face sa inchida usile, dar toata primavara, vara, toamna, stau ca tiganii, natie de idioti ce suntem, cu usile deschise.

  ESTE ABERANT !

  Eu as deschide o spalatorie chiar vizavi de unde locuieste dl primar Marius Stan sa vada si dansul ce fel SE DUCE DE RAPA notiunea de curte a unei case, cand nu mai poti sa iesi in curte ca se aude mereu zgomot.

  Dar oras condusi de incompetenti, ce putem cere...
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.