Obligaţi să trăiască dintr-un salariu derizoriu/ Bursele rezidenţilor gălăţeni vin cu întârziere de câteva luni
Foto: Foto: Mihaela Patriciu, medic rezident Neonatologie

Obligaţi să trăiască dintr-un salariu derizoriu/ Bursele rezidenţilor gălăţeni vin cu întârziere de câteva luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu un venit lunar care de multe ori nu ajunge nici la 1.000 de lei, tinerii medici nu-şi pot permite să cumpere tratate de specialitate, de care au neapărată nevoie * Întârzierea plăţilor a apărut, spun oficialii, din cauza faptului că ordinul de ministru nu a fost încă semnat


Marius Dănilă este medic rezident în primul an la specialitatea Chirurgie pediatrică. Admis la rezidenţiat atât în Franţa, cât şi în România, tânărul a ales să rămână în ţară, pe un salariu de aproape zece ori mai mic decât în Occident.
În ciuda entuziasmului cu care a pornit la drum, Marius simte deja din plin neajunsurile vieţii de tânăr medic în România. "Cu tot cu sporuri, luna trecută nu am ajuns nici măcar la 980 de lei. Am plătit chiria şi utilităţile şi, cu ce mi-a mai rămas, mi-am cumpărat mâncare. Nici nu mă mai gândesc la îmbrăcăminte sau la ieşit în oraş. Tot ceea ce mi-am dorit a fost să-mi pot cumpăra cărţile de care am nevoie. Acum sunt pus în dificultate, pentru că nu am de unde să iau informaţiile din tratatele de medicină. Pe internet, astfel de date nu se găsesc. Banii de bursă m-ar fi ajutat enorm. Pentru următoarele două luni, spre exemplu, aş fi avut nevoie de patru sau chiar cinci cărţi. Preţul unui tratat nou ajunge şi la 250 de euro. Din acest motiv, mulţi rezidenţii aflaţi în situaţia mea cumpără cărţile la mâna a doua, preţul variind între 400 şi 500 de lei", spune tânărul.

Un tratat cât jumătate de salariu

Cu neajunsuri asemănătoare se confruntă şi Mihaela Patriciu, medic rezident neonatolog. Tânăra a absolvit Facultatea de Medicină din Galaţi şi, datorită mediei mari pe care a obţinut-o la rezidenţiat, a prins un post la Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi. "Mulţi dintre noi, rezidenţii, ne-am făcut planuri cu aceşti bani. Viaţa în Iaşi e foarte scumpă, fiind un centru universitar. Am vrut într-o zi să-mi cumpăr un tratat de neonatologie de la un târg de cărţi de specialitate, dar nu s-a putut. Nu aveam cum să dau jumătate de salariu. Plus că vrei să te mai şi informezi, ducându-te la un congres sau la o conferinţă. Tot pe cheltuiala noastră trebuie s-o facem. Acum sunt înscrisă şi la doctorat, ceea ce înseamnă alţi bani de cheltuit pe cărţi şi materiale necesare pentru teza de doctorat", spune Mihaela.

Totul depinde de o semnătură

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, textul propriu-zis al ordinului de ministru a fost deja redactat, însă nu a fost încă parafat. Dacă  documentul nu va fi semnat nici săptămâna aceasta, bursele promise la începutul anului de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Educaţiei Naţionale vor mai întârzia cu încă o lună. "Bursele medicilor rezidenţi nu se vor achita odată cu salariul, ci vor fi date în ultima săptămână a lunii. Prin urmare, dacă până săptămâna viitoare actul nu va fi semnat, banii vor veni cel mai probabil în martie şi pentru lunile anterioare“, a declara săptămâna trecută Vasile Astărăstoae.

De ce bursă şi nu salariu mai mare

Aleşii au ajuns la soluţia de a oferi lunar 670 de lei medicilor rezidenţi sub formă de bursă, pentru că astfel venitul nu va fi impozitat, aşa cum s-ar fi întâmplat în cazul măririi salariului. De bursă vor beneficia toţi cei care au încheiat un contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu un anumit spital. Banii nu vor putea fi acordaţi însă şi rezidenţilor aflaţi în concediu de maternitate, de odihnă sau celor care îndeplinesc o funcţie de conducere salarizată în sindicat, care au contractul de muncă suspendat sau care sunt arestaţi preventiv.
"Aproximativ 200 de medici rezidenţi gălăţeni trebuie să primească această bursă. Deşi nu am informaţii oficiale, cred că şi lipsa fondurilor a fost cea care a generat întârzierea. Oricum, dincolo de situaţia neplăcută cauzată de întârziere, rezidenţii trebuie să ştie că banii vor veni", este de părere preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita.

Cine nu va beneficia

În Galaţi, salariile medicilor rezidenţi pornesc de la 970 de lei şi merg până la aproximativ 1.400 de lei. După ce bursele vor fi livrate, veniturile aceloraşi medici vor fi cuprinse între 1.640 şi puţin peste 2.000 de lei. Rezidenţii care prin diferite angajamente au un salariu brut mai mare de 3.000 de lei pe lună nu vor putea primi cei 670 de lei. De asemenea, medicii care sunt la stagii de practică în afara ţării nu vor primi această bursă.
Chiar şi în aceste condiţii, România rămâne în continuare ţara din Uniunea Europeană care îşi plăteşte medicii cu cele mai mici salarii. Un rezident francez câştigă 1.200 de euro, iar unul belgian 1.700 de euro.

Scurt istoric

Oficialii din Ministerul Sănătăţii anunţau cu emfază în luna noiembrie a anului trecut faptul că de la 1 ianuarie 2014 medicilor rezidenţi, medicilor rezidenţi dentişti şi farmaciştilor rezidenţi le va fi acordată, de la bugetul de stat, o bursă de 150 de euro pe lună. Banii de bursă nu fac parte din venitul brut, nu sunt impozabili şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

 

Citit 6583 ori Ultima modificare Duminică, 02 Martie 2014 16:36

5 comentarii

 • postat de mirela
  Duminică, 19 Octombrie 2014 14:20
  89.136.1.***
  Mie imi "place"ca toti isi dau cu parerea legat de acea faimoasa spaga. Nu mai vorbiti in nestiinta de cauza, nu mai ganditi cu capul altora! spaga ia vanzatoarea de la paine ca sa tina 2 paini calde pentru o anume doamna/domn. Ba chiar unii iau mai multa spaga decat se crede despre un medic rezident care nu ia deloc, e rezident!
  Sunt medic rezident anul 3 si va spun cu mana pe inima ca nu am primit/luat pana acum asa ceva. Nu mai judecati din auzite.
  Salariile sunt jignjitoare, avand in vedere munca celor 6 ani atat financiara cat si psihica, iar daca nu ai sprijin din partea familiei, la noi in tara nu poti fi medic. Din pacate la noi sunt murdarite prea tare halatele albe, se mai trezesc si alti frustrati ca se ia spaga si uite asa ajunge un medic rezident sa ia salariu mai mic decat o vanzatoare. Rusine!
  Nu ajungem nicaieri cu mentalitatea asta stricata
  0
  1
  Raportează
 • postat de andreea
  Marți, 04 Martie 2014 16:18
  213.233.104.***
  Ca exista spaga, nu neg. Din pacate exista spaga, dar din fericire exista si legi care sa contracareze aceste "dari". Discutia este despre salarizarea medicilor in Romania. Aici stam foarte prost. Sunt pierderi mari in sistemul de sanatate. Exista interese la fiecare nivel, iar pentru salarii nu sunt bani... Societatea romanesca nu mai pune pret pe calitatea oamenilor. Un om de calitate invata, se pregateste zi de zi si nu are timp sa faca politica sau afaceri. Cei ce reusesc sa faca din meserie o afacere, au deja o varsta considerabila. Dar pana atunci totul inseamna investitie. Nu numai medicul ar trebui sa aibe salariu decent, ci toti cei care investesc timp si bani in pregatirea lor. Asa se nasc valorile. Societatea nu trebuie sa acuze demersurile de mariri salariale pentru aceasta categorie sociala, ci sa condamne statul ca nu este capabil sa o faca.
  0
  2
  Raportează
 • postat de pacient
  Luni, 03 Martie 2014 19:24
  5.13.170.***
  Oricat ar creste salariul unui medic din spital ,niciodata nu va depasi ,,cotizatia '' primita de la pacienti .Deci medicii de spital sunt cei ce primesc cotizatii substantiale . Luna trecuta am cotizat .Ca nu pot justifica cu ceva aceasta cotizatie , este cu totul alt subiect .Cate salarii primesc acesti medici din spaga ?Si nici nu am fost multumit de modul cum am fost tratat . Medicii din spital ,in legatura cu salariul primit : ciocul mic . Puteti trai mult,mult peste medie , doar din cotizatiile bolnavilor .
  6
  1
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Luni, 03 Martie 2014 10:40
  5.13.203.***
  O mică clarificare: rezidenţii care sunt angajaţi pe post sunt obligaţi să rămână o durată egală cu perioada rezidenţiatului care acum este puţin mai mică, între 3-6 ani din câte ştiu eu, după terminarea pregătirii de specialitate. Medicii rezidenţi au nevoie de orice ajutor au nevoie pentru a deveni buni specialişti. Nu ştiu de ce spitalele mari nu au aceste tratate de medicină în biblioteca proprie şi trebuie de fiecare dată să fie cumpărate de către medicii rezidenţi.
  1
  5
  Raportează
 • postat de radu
  Luni, 03 Martie 2014 08:56
  176.223.50.***
  Si dupa ce vor termina rezidentiatul, daca vor pleca din tara vor restitui aceste burse? Statul Roman le da burse sa devina buni specialisti pentru a pleca din tara?
  4
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.