Campanie VL "Profesioniştii": Gălăţeanul Alexandru Jula, un brand revuistic

Campanie VL "Profesioniştii": Gălăţeanul Alexandru Jula, un brand revuistic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 60 de ani de scenă şi 20 de albume * „De ce n-ar fi şi a treia tinereţe?”


Personalitate emblematică a Galaţiului, Alexandru Jula va împlini, în iulie, 80 de ani de viaţă, iar în octombrie 60 de ani de când cântă. Deşi s-a născut în judeţul Sălaj, la Şimleu Silvaniei, a devenit o veritabilă „legendă” a oraşului nostru, scriind istoria Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi o pagină importantă a vieţii artistice de la malul Dunării.

„Galaţiul m-a adoptat: după 20 de ani trăiţi în Ardeal şi după 60 trăiţi în Galaţi, mi-e foarte greu să mai spun că sunt ardelean, cu toate că, se ştie, cei mai importanţi sunt primii şapte ani”, mărturiseşte îndrăgitul solist.

A cântat, de-a lungul carierei sale, muzică pop, disco, etno, melodii din repertoriul internaţional, cântece de petrecere, romanţe, balade, muzică populară, dar şi melodii pentru copii. Are 20 albume discografice, de la primul, scos în 1966, de Electrecord - „Ionel Miron şi Alexandru Jula”, până la cele mai recente, „Un ocean de iubire” şi „De ce n-ar fi şi a treia tinereţe”, produse în 2012, de studioul Spiros.

A jucat în 22 de spectacole de revistă, patru de operetă - „Voievodul Ţiganilor”, „Vânzătorul de păsări”, Ana Lugojana” şi „Frumoasa Elena” şi în comedii muzicale pentru copii. A făcut parte din distribuţia unor spectacole naţionale pe Litoral, dar şi în judeţul Sălaj şi la Radioteleviziunea Română, devenită, ulterior, Societatea Română de Radiodifuziune. A participat la festivaluri în ţară - la Mamaia, în 1965 şi 1969, Festivalul „Melodii '79” (1979), dar şi în străinătate - la Berlin (1968) şi Poznan (1978).

A fost laureat cu zeci de diplome, trofee şi premii, ce răsplătesc o carieră artistică de excepţie: Premiul Municipiului Galaţi (2001), Trofeul „Florile recunoştinţei” la Festivalul Concurs Naţional „Flori de mai” - Călăraşi (2003), Premiul special la Gala Premiilor pe anul 2005 ale Revistei Actualitatea Muzicală a UCMR (2006), „Discul de aur” pentru vânzări record ale albumului „Selecţiuni” (2008). A primit 15 Diplome şi Medalii de Onoare, i-au fost dedicate articole în reviste româneşti, dar şi pagini în monografii prestigioase: „Sălaj - oameni şi fapte”, dicţionar biobibliografic, „Absida scenei”, de Aurel V. Zgheran, „Destine” de Elis Râpeanu, „Alexandru Jula” - în Colecţia „Patrimoniul  Muzical Românesc” şi „Alexandru Jula - Ultimul romantic”, ambele sub semnătura Oanei Georgescu, precum şi volumul „Lacrămă Ardealul - Romanul vieţii lui Alexandru Jula”, de Carmen Aldea Vlad.

„Ca artist, nu ai dreptul să dezamăgeşti publicul”

„Alexandru Jula este el însuşi un model despre cum trebuie să fii, să exişti, să iubeşti oamenii şi muzica şi să te dăruieşti necondiţionat lor. Este o „lecţie” de morală, de profesionalism, de voinţă şi altruism pentru noi toţi”, scrie Oana Georgescu, în prefaţa intitulată „Alexandru Jula - un romantic incurabil”. Puţini ştiu că, în urmă cu 17 ani, îndrăgitul solist a trecut printr-o operaţie pe cord, cu trei by-pass-uri. A depăşit acea cumpănă a vieţii, făcând ce ştie mai bine: dăruindu-ne melodiile sale în seria de spectacole „Alexandru Jula şi prietenii”, de la Teatrul Muzical gălăţean, unică prin longevitate şi concept, şi apoi, prin seria de emisiuni cu acelaşi nume, difuzate la TV Galaţi.

Conştient că „nu poţi trăi doar din ce ai fost”, dar şi că „un artist iese la pensie doar atunci când vrea Dumnezeu”, Alexandru Jula afirmă: „A fi profesionist, în această meserie, înseamnă, înainte de toate, să o priveşti cu seriozitate. Să nu ţi se pară niciodată că e o joacă, pentru că nu e. Când vezi că omul se îmbracă frumos, cu ce are el mai bun, îşi ia cu el pe cine are mai drag şi vine la spectacol să te vadă, nu ai voie să fii decât profesionist. Ca artist, nu ai dreptul să dezamăgeşti publicul”.

Carmen Aldea Vlad îl defineşte foarte bine, când afirmă: „De mult, Alexandru Jula nu mai este doar un nume: este un brand revuisitc al urbei îmbrăţişate de apele Dunării, Galaţi. Cu un timbru cât se poate de distinct, Alexandru Jula a ţinut mereu aproape de sufletul său generaţii întregi de ascultători, printre care s-au numărat şi părinţii mei, m-am numărat şi eu”… Unul dintre secretele longevităţii pe scenă şi al tinereţii sale fără bătrâneţe este, cu siguranţă, iubirea pentru semeni, care se întoarce asupră-i, înzecit.

Cine este Alexandru Jula

Solist de muzică uşoară, născut pe 24 iulie 1934, în judeţul Sălaj, la Şimleu Silvaniei. A urmat cursurile Şcolii Medii Tehnice de Comerţ din Cluj.

La 1 octombrie 1954 a venit la Galaţi, la Teatrul de Estradă (Teatrul Muzical „Nae Leonard”, astăzi). A debutat la Televiziunea Română în 1962, iar la Radiodifuziunea Română un an mai târziu. A colaborat, de-a lungul timpului, cu Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti (1965-1979) şi cu Teatrul  „Fantasio” din Constanţa (1972-1980). A debutat discografic în 1966, alături de Ionel Miron.

Este căsătorit şi are un copil.

Citit 2722 ori Ultima modificare Duminică, 02 Martie 2014 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.