Top 10 cele mai puternice femei din Galaţi/ Nicoleta Lupoae, mama de fier care luptă cu autismul
Foto: Foto: Corina Dobre

Top 10 cele mai puternice femei din Galaţi/ Nicoleta Lupoae, mama de fier care luptă cu autismul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Ea este femeia care a transformat durerea, suferinţa, dezamăgirea şi lacrimile a sute de părinţi în speranţă * Nicoleta Lupoae este femeia care ocupă locul trei în topul celor mai puternice doamne din Galaţi, în urma votului publicului şi al juriului de specialitate


La doar 33 de ani, Nicoleta Lupoae conduce „Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism” din Galaţi, primul asemenea ONG înfiinţat la malul Dunării, datorită căruia, astăzi, zeci de copii care suferă de crunta boală au învăţat să se bucure, să vorbească şi au făcut progrese remarcabile, la care părinţii micuţilor, distruşi de durere şi suferinţă, nici măcar nu puteau spera. Căci, după cum ne-a mărturisit chiar Nicoleta Lupoae, mămică a unui băieţel care suferă de această tulburare, este greu de descris drama prin care trece un părinte al cărui copil este diagnosticat cu o asemenea boală, în unele cazuri trecând chiar şi ani de zile până când părinţii ajung să accepte realitatea, fapt ce afectează evoluţia micuţilor pe termen lung.

Puterea exemplului

Asociaţia condusă de Nicoleta Lupoae a luat naştere în septembrie 2011, într-o garsonieră, acolo unde visurile ei şi ale câtorva părinţi, disperaţi din cauza tulburărilor de care suferă propriii copii, au reuşit să se transforme, cu paşi timizi, dar încărcaţi de dorinţă, dedicare şi extrem de multe sacrificii, în realitate. Astăzi, prin asociaţia condusă de una dintre cele mai puternice femei din Galaţi, în ciuda lipsurilor materiale, peste 60 de copii beneficiază de terapie şi foarte mulţi părinţi sunt consiliaţi. Pentru aceştia din urmă, viaţa a căpătat un alt sens şi sprijină demersul Nicoletei făcând muncă voluntară. Singurii care beneficiază de salarii sunt cei doi terapeuţi ai asociaţiei, datorită cărora copiii din cadrul ASPCA au evoluat remarcabil. Banii necesari achiziţionării materialelor de lucru, amenajării celor două săli din cadrul Şcolii Speciale „Constantin Pufan” şi a remunerării terapeuţilor provin din donaţii din partea părinţilor, dar şi a altor persoane care le-au întins câte o mână de ajutor.

După modelul „Asociaţiei de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism” din Galaţi, care are nenumărate proiecte şi parteneriate cu ONG-uri de renume din ţară, dar şi cu unităţi de învăţământ din oraş, şi în Brăila a luat naştere un astfel de centru. Nicoleta Lupoae, mama eroină care a renunţat să mai fie manager acum circa trei ani, atunci când Cosmin, fiul său de trei ani pe atunci, a fost diagnosticat, a reuşit, prin determinare şi sacrificii, să sprijine nenumăraţi copii din Brăila, Târgu Bujor, Smârdan, Şendreni, municipiul Galaţi şi nu numai.

Mama „de fier” a lui Cosmin a reuşit să schimbe mentalităţi, destine şi, mai mult decât atât, să reprezinte un model demn de urmat. Nicoleta Lupoae ne-a mărturisit, însă, că realitatea este mult mai dură decât statisticile, întrucât în România, un stat în care, până de curând, autismul era un subiect tabu, există de trei şi chiar patru ori mai mulţi copii care suferă de această boală decât sunt consemnaţi în statisticile oficiale.

Nu rataţi, în ediţia noastră de mâine, povestea gălăţencei situată pe locul doi în topul celor mai puternice femei ale Galaţiului.

 

Citit 6299 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Martie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.