Masajul prenatal thailandez, terapia care transformă sarcina într-o joacă

Masajul prenatal thailandez, terapia care transformă sarcina într-o joacă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Masajul thailandez este un mod natural prin care durerile şi disconfortul din timpul sarcinii pot fi alinate * De acest tip de masaj beneficiază atât mama, cât şi fătul


În general, în primele două-trei luni după ce ai rămas însărcinată, cu excepţia greţurilor matinale, sarcina nu pune prea multe probleme. Din al doilea trimestru, însă, începi să simţi cum corpul tău se adaptează la creşterea bebeluşului şi la nevoile sale. Deşi organismul tău ştie cum să aibă grijă de cel mic, la un moment dat poate deveni destul de greu să faci faţă schimbărilor care apar pe plan fizic, psihic şi emoţional.

"Viitoarele mămici se plâng cel mai adesea de dureri de spate care pot persista şi după naştere. Dacă mai au şi alţi copii pe care trebuie să îi poarte în braţe, durerile care însoţesc sarcina devin şi mai supărătoare. Masajul prenatal thailandez este benefic, atât în astfel de situaţii, cât şi într-o multitudine de altfel de cazuri, mai ales într-o perioadă în care medicamentele nu sunt o soluţie", spune Virgil Pruteanu, kinetoterapeutul lotului olimpic de haltere al României.

Cum te ajută

Printre beneficiile masajului prenatal se numără reducerea durerilor de spate şi articulare, dispariţia umflăturilor picioarelor (edemelor), reducerea durerii cauzate de nervul sciatic, scăderea tensiunii musculare şi a intensităţii migrenelor (dureri de cap - n.r.), îmbunătăţirea circulaţiei şi a flexibilităţii încheieturilor, îmbunătăţirea oxigenării ţesuturilor moi şi a muşchilor, îmbunătăţirea digestiei şi a somnului. De asemenea, masajul prenatal thailandez ajută şi la diminuarea stresului şi a anxietăţii, prin reducerea nivelului de hormoni asociaţi cu stresul.

"În uter, fătul simte ceea ce simte şi mama. De aceea, stresul resimţit de mamă îl poate afecta şi pe copil. Cu ajutorul masajului prenatal, femeia devine mai relaxată şi mai calmă, ceea ce duce la o încredere şi o siguranţă de sine sporite. Aceste stări se reflectă, bineînţeles, şi asupra copilului", mai spune Virgil Pruteanu.

Studii americane

Mai multe studii făcute la Institutul de Cercetare a Tactilului de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Miami (SUA) au arătat faptul că femeile însărcinate, cărora le-au fost făcută câte două şedinţe săptămânale de masaj a câte 20 de minute, pentru cel puţin cinci săptămâni, au înregistrat o îmbunătăţire a stărilor emoţionale şi a calităţii somnului. De asemenea, durerea de spate a fost mult diminuată, iar nivelul de hormoni ai stresului din urină a scăzut.

"Rezultatele au apărut încă de la prima şedinţă. Beneficiile menţionate se reflectă şi asupra fătului, dovadă că nou-născuţii mamelor masate au avut mai puţine complicaţii. În plus, la o perioadă de masaj de 12 săptămâni, bebeluşii mămicilor masate s-au născut în general la termen şi cu greutate normală, iar mamele în cauză au suferit mai puţin de depresie post-partum", adaugă specialistul nostru.

Cum se desfăşoară o şedinţă

Femeia însărcinată trebuie să fie complet îmbrăcată, preferabil în haine cât mai lejere. Viitoare mamă se aşază pe o saltea, într-o poziţie cât mai comodă, atât pentru sine, cât şi pentru făt. Poziţia poate fi de stând în şezut, cu spatele sprijinit de o pernă, sau de stând pe o parte şi înconjurată de perne. Astfel se evită presiunea în interiorul şi asupra ligamentelor uterului.

"Sarcina determină corpul mamei să fie foarte activ din punct de vedere metabolic. De aceea, masajul se axează pe relaxare şi foloseşte mişcări blânde. Prin atingeri se eliberează frica şi tensiunile, iar terapeutul ţine cont de nevoile fiziologice ale mamei. În această perioadă se acordă o atenţie specială picioarelor şi tălpilor. Încă de la prima şedinţă dispare senzaţia de picioare umflate", concluzionează sursa citată.

La ce trebuie să ai grijă

Pentru că vorbim de o terapie complementară, primul lucru care trebuie făcut este consultarea medicului de familie sau a medicului curant. Cu acceptul acestuia, poţi apela la un kinetoterapeut pentru masaj. Dacă în România această terapie este privită încă drept un moft, în ţările din vestul Europei ea reprezintă nu de puţin ori o tehnică ajutătoare la tratamentele oficiale.

Cine este Virgil Pruteanu

După ce a studiat Kinetoterapia timp de cinci ani în cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", Virgil Pruteanu este în prezent kinetoterapeutul lotului olimpic de haltere al României. El deţine atestate recunoscute internaţional de masaj tradiţional tailandez "Nuad Bo rarn", de masaj pre şi post natal, precum şi de terapie Yumeiho. De asemenea, este specializat şi în terapie craniosacrală.

Un remediu vechi, cu influenţe multiple

Masajul thailandez are o istorie de mii de ani. Cunoştinţele în acest domeniu s-au transmis oral de generaţii întregi. Totuşi, originile acestei arte rămân neclare şi nedocumentate. Dovezile istorice există abia din perioada în care monarhii Thailandei au luat măsuri de a promova şi păstra medicina tradiţională thailandeză (la sfârşitul secolului al XVIII-lea - n.r.).

Ceea ce reiese din observarea practicilor moderne este că cele mai importante influenţe istorice asupra acestui masaj provin de la culturile şi civilizaţiile vecine şi de la medicina tradiţională thailandeză (cea mai pregnantă dintre ele).

Demn de menţionat este şi faptul că terapeuţii certificaţi în masajul thailandez respectă o etică şi un set de principii specifice şi nespecifice terapiei lor. Priceperea, experienţa şi cunoştinţele dobândite se îmbină cu o anumită atitudine interioară, o stare de echilibru şi calm şi un anume comportament al terapeutului în timpul terapiei şi în relaţia cu pacientul.

Citit 5854 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 12:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.