Mihaela Mihalache din Lieşti: "Mama cu doi copii handicapaţi" a schimbat lumea

Mihaela Mihalache din Lieşti: "Mama cu doi copii handicapaţi" a schimbat lumea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ce poate fi în sufletul unei mame când le ţine lumânarea propriilor copii rugându-se să nu-i moară? Ce poate fi în sufletul aceleiaşi mame când fetiţa pe care tocmai a adus-o pe lume e declarată sănătoasă, iar două săptămâni mai târziu se sufocă şi îi transmite starea cumplită fratelui ei, bolnav, intrând în comă împreună? Ce-a putut simţi când a rămas pe drumuri cu băiatul în scaun rulant şi fetiţa în braţe, privită de sus de localnicii din Lieşti, drept „mama cu doi handicapaţi”? Resemnare şi neputinţă? Ei bine nu! Mihaela Mihalache a ales să schimbe lumea! Să o facă mai frumoasă nu doar pentru copiii ei, Marius-Valentin şi Raluca, ci şi pentru alţi copii la fel, cu dizabilităţi fizice, psihice şi asociate.

Când imposibilul devine posibil

La fiecare 15 septembrie, Mihaelei îi plângea inima că toţi copiii merg la şcoală, numai ai ei nu. Aşa că s-a dus la primarul Iulian Boţ cerând un spaţiu cât de mic unde să aducă trei-patru copii cu dizabilităţi, să aibă grădiniţa lor. I s-a dat un loc la grădiniţa din sat, dar părinţii copiilor şi una dintre educatoare s-au opus: „Ce să caute handicapaţii lângă copiii noştri?!”. Dar nu s-a lăsat: „Am luptat chit că unii îmi spuneau: «Dă-i, nu te mai chinui!» Merg în patru labe, fac tumbe numai să zâmbească şi copiii mei, şi alţii pe lângă ei!”.

În 2010, Mihaela Mihalache a reuşit, cu sprijinul primarului Boţ şi al Fundaţiei „Inimă de Copil” din Galaţi, să înfiinţeze o grădiniţă care astăzi îi poartă numele: Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Mihaela” din Lieşti. Aici, copiii ei, Valentin de 19 ani şi Raluca de 11 ani, ambii în scaun rulant, şi alţi 12 copii cu dizabilităţi beneficiază de kinetoterapie, consiliere psihologică, terapie prin artă şi recuperare. Din asistentul personal al copiilor ei, Mihaela a devenit, cu sprijinul „Inimă de Copil”, lucrător social prin arte combinate.

Pe 4 martie, în Centru a fost mare serbare: fetiţele, costumate în ghiocei, şi băieţii, în roşu, ca nişte maci, au cântat, au dansat şi au spus poezii pentru mamele lor. Iar după, au avut parte de o surpriză plină de haz: Mihaela s-a transformat în clovn!

Ce-ar mai fi de spus? Că în 2010 Mihaela Mihalache a primit Premiul „Până în pânzele albe” în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, iar în 2011 Centrul a primit Premiul III la Gala Societăţii Civile. Pentru că Mihaela a schimbat lumea!

Citit 3732 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.