Electricianul care repară ce nu au reuşit bărbaţii: "Nu e nimic să nu poată face o femeie"

Electricianul care repară ce nu au reuşit bărbaţii: "Nu e nimic să nu poată face o femeie"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mariana Haralambie a împlinit, pe 3 martie, 57 de ani şi este de profesie electrician. A absolvit şcoala profesională, în 1977, la Timişoara, trimisă acolo de către fosta societate Textila. A vrut să devină electrician inspirată de un prieten al tatei, care le-a făcut instalaţia casei: „Mi s-a părut ceva deosebit, m-a atras. A fost nou pentru mine şi mi-am zis: ce, eu nu pot să fac?”
Textila a trimis în 1974, cinci fete, la Timişoara, printre care şi ea, pentru specializarea electrician, una a rămas acolo după şcoală, restul s-au retras după Revoluţie. „Cred că nu le-a plăcut”, spune Mariana Haralambie.

„Am învăţat singură”

A fost acceptată în grupul bărbaţilor, dar asta nu înseamnă că a şi primit ajutor din partea lor. Uneori, ajutorul venea, alteori nu. „Şeful de echipă, cu toate că, potrivit lui, femeia trebuia să stea acasă, la cratiţă, le-a spus bărbaţilor să fie cuviincioşi şi aşa au şi fost, dar a trebuit să învăţ singură laminorul. Trebuie să ştii să citeşti o schemă, dacă citeşti schema, atunci e mai uşor”, povesteşte electricianul, care a reuşit să rezolve probleme pe care şeful de echipă şi maistrul n-au reuşit. „S-au chinuit o zi întreagă la un utilaj, au plecat, eu l-am reparat în tura de după amiază şi apoi m-au întrebat a doua zi ce am găsit, nu am vrut să le spun, le-am zis că e secret profesional”, a mai spus doamna Haralambie.

Angajatori reticenţi

În 2001, Mariana Haralambie a trebuit să plece de la Textila şi să îşi caute alt loc de muncă. I-a fost greu, pentru că antreprenorii o refuzau. „Toată lumea mă privea de parcă nu aş face faţă. O femeie nu poate ridica un motor de 100 de kilograme, dar, în rest, nu e nimic diferit între o femeie şi un bărbat. Nu e nimic care să nu poate face şi o femeie”, mai povesteşte femeia electrician. Potrivit acesteia, nu se simte deosebită, dar, într-adevăr, este o lume a bărbaţilor, în care mulţi cred că femeile nu fac altceva decât să le ducă acestora genţile.„Am înţeles că, într-adevăr, au fost şi astfel de femei, dar eu am învăţat ca să fac o meserie, mi-a plăcut”, încheie Mariana, care acum lucrează la o firmă colaboratoare a Navrom.

Citit 1577 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 16:31

1 comentariu

 • postat de iuran
  Sâmbătă, 08 Martie 2014 21:15
  81.84.128.***
  De ce trebuia sa ridice un motor de 100kg? in alte tari sant masini care ridica, nu oameni, noi nu mai avansam, tot la fel ca pe vremea lui ceasca. Felicitari Doamnei si La Multi Ani!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.