Electricianul care repară ce nu au reuşit bărbaţii: "Nu e nimic să nu poată face o femeie"

Electricianul care repară ce nu au reuşit bărbaţii: "Nu e nimic să nu poată face o femeie"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mariana Haralambie a împlinit, pe 3 martie, 57 de ani şi este de profesie electrician. A absolvit şcoala profesională, în 1977, la Timişoara, trimisă acolo de către fosta societate Textila. A vrut să devină electrician inspirată de un prieten al tatei, care le-a făcut instalaţia casei: „Mi s-a părut ceva deosebit, m-a atras. A fost nou pentru mine şi mi-am zis: ce, eu nu pot să fac?”

Textila a trimis în 1974, cinci fete, la Timişoara, printre care şi ea, pentru specializarea electrician, una a rămas acolo după şcoală, restul s-au retras după Revoluţie. „Cred că nu le-a plăcut”, spune Mariana Haralambie.

„Am învăţat singură”

A fost acceptată în grupul bărbaţilor, dar asta nu înseamnă că a şi primit ajutor din partea lor. Uneori, ajutorul venea, alteori nu. „Şeful de echipă, cu toate că, potrivit lui, femeia trebuia să stea acasă, la cratiţă, le-a spus bărbaţilor să fie cuviincioşi şi aşa au şi fost, dar a trebuit să învăţ singură laminorul. Trebuie să ştii să citeşti o schemă, dacă citeşti schema, atunci e mai uşor”, povesteşte electricianul, care a reuşit să rezolve probleme pe care şeful de echipă şi maistrul n-au reuşit. „S-au chinuit o zi întreagă la un utilaj, au plecat, eu l-am reparat în tura de după amiază şi apoi m-au întrebat a doua zi ce am găsit, nu am vrut să le spun, le-am zis că e secret profesional”, a mai spus doamna Haralambie.

Angajatori reticenţi

În 2001, Mariana Haralambie a trebuit să plece de la Textila şi să îşi caute alt loc de muncă. I-a fost greu, pentru că antreprenorii o refuzau. „Toată lumea mă privea de parcă nu aş face faţă. O femeie nu poate ridica un motor de 100 de kilograme, dar, în rest, nu e nimic diferit între o femeie şi un bărbat. Nu e nimic care să nu poate face şi o femeie”, mai povesteşte femeia electrician. Potrivit acesteia, nu se simte deosebită, dar, într-adevăr, este o lume a bărbaţilor, în care mulţi cred că femeile nu fac altceva decât să le ducă acestora genţile.„Am înţeles că, într-adevăr, au fost şi astfel de femei, dar eu am învăţat ca să fac o meserie, mi-a plăcut”, încheie Mariana, care acum lucrează la o firmă colaboratoare a Navrom.

Citit 1662 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.