Militar de la 15 ani/ Andreea Mihai, sublocotenentul care nu crede în lacrimi

Militar de la 15 ani/ Andreea Mihai, sublocotenentul care nu crede în lacrimi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Tânăra suceveancă, ofiţer la Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă" Galaţi, a făcut parte din prima promoţie de fete a Liceului Militar de la Câmpulung


Are 28 de ani şi este unul dintre cei mai tineri ofiţeri de la Tancuri. Slt. Andreea Mihai a păşit pe poarta unităţii de la Galaţi în urmă cu un an, fiind repartizată aici direct de pe băncile Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu, unde s-a specializat în Intendenţă. Un militar adevărat trebuie să facă sacrificii, iar ea ştie asta încă de la 15 ani, când, orfană de tată fiind, s-a gândit să îi facă mamei o bucurie şi să devină soldat.  

Prima zi la şcoală: 11 septembrie 2011

"A fost un vis să fac liceul militar. Eram primele fete, colegii din clasele mai mari erau numai băieţi, care ne-au privit la început cu foarte multă suspiciune, au zis că nu vom rezista, că ce căutăm noi acolo, era o lume a bărbaţilor în care noi am pătruns printr-o lege", povesteşte slt. Andreea Mihai.

Duşul rece al acomodării în lumea bărbaţilor avea să o călească pentru treapta superioară. După liceu, a schimbat însă direcţia pentru câţiva ani şi a făcut Facultatea de Istorie la Iaşi. Scurta perioadă cât a fost la catedră nu i-a şters din minte vechea ambiţie: aceea de a fi militar.

"În 2009, la 23 de ani, am reuşit. Nu a fost simplu pentru că în armată ţi se spune frecvent că, fiind femeie, nu ştii sau nu poţi. Nu am vrut să ascult asta. Pentru că eu ştiu ce pot. Poate mi-a venit să plâng, dar m-am abţinut. Lacrimile nu îşi au locul în sistemul acesta", ne explică slt. Mihai. Este la început de carieră şi este conştientă că felul în care îşi croieşte drumul este definitoriu pentru parcursul viitor: "Femeia trebuie să demonstreze mai mult şi să muncească mai mult. Ca să-ţi câştigi respectul trebuie să ai o moralitate puternică şi să fii pregătită profesional foarte bine!"

Gelozia şi armata nu fac casă

Andreea este căsătorită din 2012 cu un cadru militar de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Acasă, uniformele se pun în cui. Amândoi ştiu ce înseamnă armata, iar faptul că ea, soţia, este înconjurată de bărbaţi la serviciu, nu este un factor destabilizator.

"Chiar dacă suntem în colective diferite, el ştie ce înseamnă armata. El este principalul meu sprijin. Gelozia şi neîncrederea nu îşi au rostul", conchide tânăra femeie - tanchist.

 

Citit 4635 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.