Campania VL "Din inimă!"/ Familia Barbu trăieşte cu 15 lei pe zi

Campania VL "Din inimă!"/ Familia Barbu trăieşte cu 15 lei pe zi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru mulţi dintre noi e greu de crezut că o familie întreagă poate trăi cu doar 15 lei pe zi. Soţii Barbu şi copiii lor dovedesc că nu e imposibil, deşi traiul lor se numeşte mai degrabă supravieţuire. La vizita noastră la familia din comuna Smârdan, singura hrană din gospodărie erau câteva cepe.

Pâinea cea de toate zilele

În căsuţa din chirpici stau cei doi soţi şi trei dintre copiii lor. Băiatul mai mare, dintr-o căsătorie anterioară a femeii, nu mai locuieşte aici, iar fata de 15 ani stă la o mătuşă, în Slobozia Conachi. „La sfârşitul săptămânii, am primit nişte mucenici de pomană. Am primit şi câte ceva să facem o ciorbă şi ne-au rămas doar nişte cepe. În lipsă de altceva, la noi se mănâncă cel mai des pâine, cam câte zece pe zi”, ne împărtăşeşte, fără vreo reţinere, Lenuţa Barbu. Dacă îl întrebi însă pe mezinul familiei, George Cătălin, ce ar vrea să primească, nu răspunde „ceva de mâncare”, ci „o maşină”. „Îl ştiţi pe Denis, pericol public? Cătălin e mai năzbâtios decât băiatul din film”, ni-l caracterizează tatăl pe micuţul de şase ani, care tocmai a fost evaluat pentru înscrierea la clasa 0 şi a primit calificativul „foarte bine”. Sora lui ceva mai mare, Ionela Luciana (nouă ani), e mai rezervată, mai ruşinoasă. Pe Iulia Florentina (12 ani), cea mai vânjoasă dintre copii, nu o găsim acasă, este la ore. Pensie pe caz de boală

Problemele financiare ale familiei s-au acutizat la începutul lui 2013, când capul familiei, George Adrian Barbu, pensionat pe caz de boală, a fost încadrat cu gradul III de handicap, în loc de II. Pensia i s-a redus astfel de la 500 la 320 de lei. La veniturile familiei se mai adaugă doar 160 de lei, din alocaţiile copiilor. Din cauza unor absenţe de la şcoală ale fetei mai mari, familiei i s-a sistat, pe o perioadă determinată, alocaţia de susţinere. Venit minim garantat nu primesc, întrucât pensionarii pe caz de boală nu pot fi beneficiari. Tot anul trecut, familia a trebuit să se împrumute cu 400 de lei, ca să se reconecteze la energia electrică. Ajutoarele de hrană de la UE, distribuite recent de primărie, s-au terminat dintr-un foc. Şi lemnele primite de la Primărie s-au terminat. La vizita noastră, cele două cămăruţe locuite erau încălzite cu nişte crengi de salcâm.

Sănătatea, pe ultimul loc

Când te-apasă nevoi mai stringente, ca foamea sau frigul, sănătatea e lăsată de izbelişte. „Eu sunt diabetic, dar am şi probleme cardiace, pentru care nu mi-am permis să fac analize anul trecut, înainte de reevaluarea încadrării în gradul de handicap. Nu mai spun că am şi glicemie. Am nişte reţete mai vechi pentru tensiune şi inimă, dar de unde bani?”, spune George Barbu. În casă nu se găseşte nici măcar un sirop pentru o banală febră a copiilor. „Cel mic, George Cătălin, răceşte foarte des, nu poate să respire, face laringită. Singura soluţie este să sun la 112, mă ştiu bine cei de la spital”, spune mama copiilor. Şi Ionela Luciana are nişte probleme, este anemică, medicii recomandându-i, la un moment-dat, suplimente de vitamine.

Cum îi puteţi ajuta

Pentru că nu se mai ajunge cu banii, familia are nevoie în primul rând de hrană pentru copii. Nici lemne ca să se încălzească nu mai au. Lenuţa Barbu spune că a mai avut grijă de bătrâni sau de copii şi că ar fi dispusă să ajute în continuare astfel de familii. George Adrian Barbu, dar şi copiii, ar avea nevoie de controale medicale. Dacă sunteţi dispuşi să îi ajutaţi într-un fel, puteţi contacta direct familia, la telefonul 0754.496.141 sau ne puteţi scrie la redacţie.


Campania „Din inimă” derulată de „Viaţa liberă” continuă şi săptămâna viitoare. Dacă ştiţi o familie sau o persoană care ar putea fi ajutată prin mediatizarea cazului în cadrul acestei campanii, ne puteţi scrie la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1859 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 14:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.