Campania VL "Noii români"/ Basarabeanul Maxim Toma a venit la Galaţi să-şi regăsească originile

Campania VL "Noii români"/ Basarabeanul Maxim Toma a venit la Galaţi să-şi regăsească originile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maxim Toma este unul dintre studenţii basarabeni care au venit în România pentru a-şi regăsi identitatea. După un an petrecut pe băncile facultăţii de istorie din Chişinău, a venit la Galaţi pentru a învăţa, direct de la sursă, istoria românilor. "Am ales Galaţiul din multitudinea de oferte educaţionale pe care o aveam la ora respectivă, adică în 2010. Mă felicit în continuare pentru alegerea făcută", ne spune Maxim.

La sosirea în Galaţi, a fost imediat adoptat de comunitatea studenţilor bucovineni şi basarabeni veniţi înaintea sa pe malurile Dunării. "Încă din primele zile de facultate m-am înscris în Clubul Studenţilor Bucovineni şi Basarabeni (CSBB) din Galaţi. Aşa am reuşit să mă integrez relativ repede. M-am implicat în toate proiectele pe care CSBB le-a avut şi acum urmează să demarăm şi altele, pentru a-i ajuta pe noii români să se integreze mai bine aici", ne explică Maxim.

România, a doua casă

De când a venit la Galaţi, Maxim consideră România ca fiind a doua sa casă. "De fiecare dată când sunt în Moldova şi urmează să mă întorc la Galaţi, iar cineva mă întreabă unde mă duc, eu spun că acasă. Deja consider România ca fiind a doua mea casă", mai spune studentul.

Pe lângă lucrurile bune din Galaţi, există totuşi şi un mare motiv de amărăciune. "Castrul roman de lângă oraş poate fi exploatat mult mai bine, atât din punct de vedere arheologic cât şi turistic. Poate că autorităţile ar trebui să facă ceva în acest sens, să nu lase istoria să se piardă", a mai adăugat acesta.

"Dacă aş fi primarul Galaţiului, aş as putea să zic că, pe lângă industrializarea Galaţiului, aş putea să intensific comerţul pe Dunăre, fiindcă Dunărea este un fluviu cu un potenţial enorm, foarte puţin exploatat în acest moment. De asemenea, aş mai reduce din costul biletului pentru transortul în comun sau l-aş face în general gratis, la fel cum este în alte oraşe din Germania sau din restul Europei", spune tânărul.

Maxim Toma şi-a propus să nu-şi oprească studiile la licenţă. "Vreau să fac un master, tot la istorie şi, probabil, un doctorat după aceea. Mă voi hotărî ce voi face în această vară, deoarece vreau sa plec şi în America, prin intermediul programului Work and Travel", spune Maxim.

Aproape de război

Familia lui Maxim locuieşte la Ocniţa, o localitate situată aproape de graniţa cu Ucraina. În fiecare zi, studentul vorbeşte cu cei rămaşi acasă. "Mama e mereu îngrijorată. Încerc să îi încurajez şi să le menţin speranţa că până la urmă totul va fi bine", spune Maxim.

Din punctul său de vedere, ca viitor istoric, locul ţării sale natale nu poate fi decât în Europa. "Eu consider că Moldova se va integra teritorial în Uniunea Europeană, fiindcă nu are altă opţiune. Moldova, de când o ştim, din 1359 până în prezent, face parte din teritoriul şi istoria Europei, prin urmare şansele de integrare sunt extrem de mari. Ceea ce le lipseşte cetăţenilor din Republica Moldova în legătură cu integrarea europeană este calmul şi încă un pic de răbdare", mai spune Maxim.

"Nu m-aş întoarce să lucrez în Moldova, fiindcă de acolo vin şi ar fi pentru mine un regres. O asemenea situaţie am avut în vara care tocmai a trecut. Trebuia să mă decid dacă fac master aici sau la Chişinău şi până la urmă alegerea a fost Galaţi", încheie Maxim.

Cine este Maxim Toma

Născut: 6 martie1990, Ocniţa, Republica Moldova;

Studii: 2009-2010 - student la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Chişinău; 2010-2013 - student la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi; din 2013 - masterand la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”;

Activitate: din 2010 este membru activ în Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, precum şi în Liga Studenţilor din Galaţi;

Citit 2089 ori Ultima modificare Joi, 13 Martie 2014 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.