Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
3 comentarii

Povestea familiei Melinte, cea care coordonează Fundaţia „Bunul Samaritean” din localitatea gălăţeană Nicoreşti, începe în anul 2007. Atunci, Claire Bignal a venit la Nicoreşti tocmai din Irlanda, pentru a fi voluntară la fundaţie. S-a ocupat de adulţi cu dizabilităţi, de persoane din comunitate care aveau diverse probleme, de copiii aflaţi în centrul de zi al fundaţiei.
Peste doi ani, se căsătorea cu Ionel Melinte, cel care conducea fundaţia, iar acum familia lor are opt membri. Împreună au o familie numeroasă şi fericită, cei doi soţi crescându-şi copiii în spiritul unor valori mai rar întâlnite în familiile româneşti, cel puţin în cele de la sate: respect pentru toţi oamenii, dorinţa de a-i ajuta, benevol, pe cei aflaţi în dificultate sau pe cei cu diferite dizabilităţi, responsabilitate în familie şi în societate.

Trei fete şi trei băieţi

În prezent, cei doi soţi au patru copii, dar au înfiat alţi doi, care fuseseră beneficiari ai serviciilor fundaţiei. Este vorba despre trei fete, cu vârste între 14 şi 16 ani, şi despre trei băieţi, cel mai mic având zece luni, iar cel mai mare zece ani. ”Toţi sunt uniţi şi se iubesc precum fraţii. Una dintre primele învăţături din familia noastră este că cine îi iubeşte şi îi îngrijeşte reprezintă adevărata familie, chiar dacă nu e de sânge”, ne-a spus Ionel Melinte, tatăl copiilor.
Iar soţia sa îl completează: „Pentru noi, o familie fericită şi apropiată înseamnă tot! Familia nu depinde de sânge, depinde de oamenii care fac orice pentru tine şi te iubesc necondiţionat. Familia înseamnă îndrumare, sprijin şi educarea copiilor noştri şi pregătirea cu toate instrumentele de viitor. Familia este cea care le dă copiilor identitate şi este alături la bine şi la rău. Oricât ar fi de ocupaţi, întotdeauna ne facem timp pentru a petrece timp împreună. La masă suntem împreună, comunicăm şi glumim, facem cumpărături, ne jucăm, mergem în parc, ne uităm la DVD-uri. Ştim cu toţii că nu există familie fără probleme, dar noi suntem convinşi că, prin răbdare, comunicare şi iubire vom trece prin toate.”

Despre voluntariat şi responsabilitate

Copiii familiei Melinte sunt încurajaţi şi educaţi să-i ajute pe ceilalţi din jur, de aceea ei sunt implicaţi în toate activităţile fundaţiei. În timpul vacanţelor, fetele fac voluntariat cu rezidenţii de la „Casa Brigid” şi la Centrul de Zi, ajută la strângerea şi la împărţirea donaţiilor în comunitate. Andrei, cel mai mare dintre băieţi, este un bun translator şi adoră postura de a traduce în română pentru voluntarii irlandezi ai asociaţiei.
„Altă învăţătura pe care le-o dăm zilnic este să fie responsabili. Fiecare are treburile lui în funcţie de vârstă şi numai după îndeplinirea sarcinilor sunt recompensaţi cu bani de buzunar, acces la internet, vizionare la televizor, plimbări, tabere de vară, vacanţe, excursii. Punem mare accent pe educaţie, deoarece credem şi sperăm că prin educaţie vor sparge barierele şi vor avea şansa să scape de sărăcia care este în jur”, ne spune Ionel Melinte, tatăl copiilor.

Despre familiile româneşti şi cele britanice

Stabilită de câţiva ani în România, Claire a observat că familiile româneşti şi cele irlandeze au valori şi cutume extrem de diferite. De exemplu, familie româneşti locuiesc deseori împreună cu mai multe generaţii, dar majoritatea irlandezilor tineri pleacă din localitatea natală, la studii ori în călătorii. „Pot spune că nu cunosc pe nimeni căsătorit care să locuiască cu mama ori cu soacra. De obicei, în România, femeia este cea care creşte copiii şi se ocupă de gospodărie, dar în Marea Britanie femeia şi bărbatul îşi împart în mod egal atribuţiile. În ultima perioadă, am observat că multe mame pleacă în străinătate şi îşi lasă copiii cu rudele, un lucru care este greu de înţeles de un irlandez. Recunosc însă că situaţia materială a acestor familii e diferită de cea a familiilor britanice”, ne-a povestit Claire Melinte.

Citit 2385 ori Ultima modificare Vineri, 21 Martie 2014 11:40

3 comentarii

 • postat de crystal Duminică, 23 Martie 2014 05:09 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  1

  @ Romania - tara frumoasa
  Asta sa le-o spui si celor ~ 8 milioane de romani care au plecat in afara si nu s-au mai intors, asta sa le-o spui si pensionarilor care iau o pensie de mizerie si o platesc toata pe intretinere si medicamente, asta sa le-o spui si celor saraci care cauta in pubelele infecte si defecte neschimbate de ani de zile pentru un pet reciclabil ,asta sa le-o spui medicilor care te pun sa vii cu spirtul si pansamentul de acasa, asta sa le-o spui profesorilor care platesc creta si buretele din buzunar si excursia unui elev sarac, asta sa le-o spui si celor care au murit sau vor muri muscati de caini,asta sa le-o spui si la sutele de parlamentari corupti care nu stiu decat sa ingrase conturile sub alte nume si declara doar masina de tuns iarba la fisc, sigur vor asimila totul in doi timpi si trei miscari si vor pleca de urgenta in croaziera prin Carpati calare pe camera de la tractor ...asta daca timpul liber le permite ca nu e usor sa lucrezi cel putin 10 ore pe zi si sa cazi obosit acasa de nici sa mananci nu iti mai arde.
  Se munceste pe un salariu de mizerie si multi nu iau nici macar minimum pe economie. Traim pentru a munci sau muncim pentru a trai ?
  Da-le o importanta suma de bani si intreaba-i ce aleg , sa plece inafara sau sa vada Parcul National Retezat.. de saracie ? Jumatate vor pleca iar jumatate vor alege sa ramana sa platesca datoriile si sa isi cumpere un medicament sau caiete pentru la scoala la copii.Si eu as pleca si nu m-as mai uita inapoi decat sa imi ajut rudele .Cei care prefera sa ramana si sa munceasca in tara si sa plateasca jumatate din salariu pe impozite si taxe care pana la urma ajung sa fie folosite de parlamentari pentru a cumpara pachete de actiuni mai mult decat le permite legea ca persoana fizica.
  Vine vara, vine caldura, iti recomand sa faci o plimbare seara prin oras si sa cugeti la cele spuse de mine dar sa ai grija sa nu calci pe vreo bezea proaspata de caine atunci cand te feresti sa strivesti gandacii mari si negri care vor alerga pe trotuare si pe pereti de foame.
  Plecati cu totii daca puteti in afara nu mai stati sa munciti si sa platiti taxe si impozite care umfla buzunarele parlamentarilor corupti ce se fac ca se sinucid sau fac teatru in strada ,asta in cazul in care ii mai gasesti "prin/in tara" ca au reusit deja unii si s-au facut disparuti .

  "mancarea cu gust metalic, chimic, fad... " ? pai cam asa sunt si rosiile, ardeii, castravetii modificati genetic pe care ii cumparam mai ieftin din piata si adusi din import.
  Ce te impiedica sa iti faci o mamaliguta cu sarmale in afara ? Nu au malai de vanzare ? Suni rudele sa iti trimita..Nu ai timp sa gatesti ? Iei legatura cu diaspora romana si sigur un roman va avea un restaurant cu mancare romaneasca.

  Raportează
 • postat de Romania - tara frumoasa Vineri, 21 Martie 2014 14:03 178.138.97.*** Link la comentariu
  3
  9

  am locuit in Irlanda. plangeam de dorul Romaniei.
  de locurile extraordinare, muntii si peisajele noastre; de mancarea noastra cu gust de mancare, de oamenii nostri frumosi, graiul nostru ...

  E drept ca in Irlanda strazile sunt curate, spalate cu detergent, lipsesc maidanezii, transportul in comun, infrastructura sunt bine dezvoltate, insa eram satul de zilele nesfarsite cu ploi si ceata, oamenii reci, uraciosi, indiferenti, detestam mancarea cu gust metalic, chimic, fad...

  Romania e o tara binecuvantata. Sa ne-o respectam.

  Raportează
 • postat de crystal Vineri, 21 Martie 2014 11:08 89.137.136.*** Link la comentariu
  3
  3

  Irlanda una din cele mai frumoase tari din Europa. Si asta o poti vedea numai din http://www.instantstreetview.com/ (google maps streets ) dar sa mai si pleci acolo.

  Salariul minim pe economie in Irlanda e de aproape € 1485 , pe cand in romania e de € 188 !!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.