Bebeluş intoxicat cu nitriţi la Gohor

Bebeluş intoxicat cu nitriţi la Gohor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La cererea locuitorilor, primăriile au obligaţia de a asigura o sursă de apă potabilă, în localităţile în care în pânza freatică se găsesc prea mulţi nitraţi şi nitriţi


Un nou-născut de doar două luni a fost adus în stare critică la spital, din cauza unei intoxicaţii cu nitriţi şi nitraţi. Părinţii s-au speriat atunci când, pe 12 martie a.c., au văzut că micuţul abia mai mişca. Avea buzele albăstrui şi respira cu dificultate. Au chemat medicul, care a bănuit imediat că ar fi vorba de o intoxicaţie cu nitriţi sau nitraţi. Pe 13 martie a fost internat la Spitalul Municipal „Anton Cincu”, unde se află şi în prezent, sub tratament.

„Din ancheta pe care au făcut-o la faţa locului inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, a reieşit faptul că, pe lângă alăptarea de la sân, mama îi mai dădea bebeluşului şi ceai preparat cu apă luată din fântâna din curte. Fântâna nu avea aviz sanitar din partea DSP Galaţi”, a declarat Dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Potrivit sursei citate, acesta este primul caz de intoxicaţie cu nitriţi şi nitraţi din 2012 până în prezent. Pe parcursul anului 2012, patru copii au ajuns în spital din motive asemănătoare.

Cum putem evita

Singura modalitate prin care vă puteţi feri copilul este să nu-i daţi apă din surse de care nu sunteţi siguri. Apa din fântâni trebuie verificată de inspectorii sanitari, care vor stabili dacă este sau nu sigură pentru băut sau gătit (nitriţii şi nitraţii nu dispar prin fierberea apei – n.r.). „În mediul rural sunt cazuri în care locuitorii nu au de unde să ia apă fără nitriţi şi nitraţi. În astfel de situaţii autorităţile locale (primăriile – n.r.) au obligaţia prin lege de a asigura, la cerere, o sursă de apă potabilă şi conformă pentru populaţia localităţii respective”, a mai spus dr. Boldea. 

Cum apare

Cunoscută şi sub denumirea de intoxicaţie cu apă de puţ, intoxicaţia cu nitriţi sau cu nitraţi apare doar la sugari. După ce aceşti compuşi chimici au ajuns în organism în cantitate prea mare, în sânge se formează o moleculă asemănătoare hemoglobinei, numită methemoglobină, care nu poate duce însă oxigen la celulele corpului. Când concentraţia acestei molecule creşte, ţesuturile nu mai primesc destul oxigen. Apar astfel agitaţia sau somnolenţa, colorarea în albastru a extremităţilor corpului şi dificultatea de a respira. Netratată la timp, intoxicaţia poate duce chiar la deces.

Dintre cele 339 de fântâni şi izvoare a căror apă a fost verificată de DSP Galaţi, anul trecut, 92 depăşeau concentraţiile maxim admise de nitriţi şi nitraţi. Primăriile au primit ordin să marcheze cu litera N, cu vopsea neagră, aceste fântâni.

Citit 1141 ori Ultima modificare Vineri, 21 Martie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.