Seminar despre un drept aproape necunoscut/ Ce sunt şi cui folosesc "datele deschise"

Seminar despre un drept aproape necunoscut/ Ce sunt şi cui folosesc "datele deschise"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a susţinut miercuri după-amiază la Galaţi seminarul “Guvernarea deschisă pe agenda publică”. La întâlnire au participat atât jurnalişti şi studenţi la drept, administraţie publică şi comunicare, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri local.

Discuţia s-a purtat în jurul informaţiilor cu caracter deschis. Ioana Avădani, directorul CJI, şi Cristina Lupu, manager de comunicare şi proiecte în cadrul CJI, le-au explicat celor prezenţi ce înseamnă datele deschise. Deşi ţara noastră a aderat benevol în 2011 la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, alături de alte 45 de state, în ultimii doi ani progresele făcute în  această direcţie de către autorităţile române au fost destul de timide. Astfel, în vreme ce în alte ţări datele deschise reprezintă un instrument de lucru de real ajutor, în România informaţiile de acest gen sunt de multe ori total ineficiente. Mai mult, nici opinia publică şi nici cei direct interesaţi nu ştiu, de cele mai multe ori, ce înseamnă sintagma "date deschise".

Potrivit CJI, datele publice deschise sunt acele date produse sau deţinute de către autorităţile publice, care sunt puse la dispoziţia cetăţenilor în mod gratuit, spre liberă accesare, reutilizare şi redistribuire. Ca principale caracteristici, datele deschise sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate într-un format deschis, asupra căruia nicio entitate nu deţine control exclusiv şi beneficiază de o licenţă deschisă, care permite folosirea liberă a datelor, inclusiv în scop comercial, fără ca aceasta să fie limitată prin drepturi de proprietate intelectuală (mai multe informaţii la ogp.gov.ro).

Citit 1022 ori Ultima modificare Joi, 27 Martie 2014 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.