Tuberculoza, boala care încă sufocă Galaţiul

Tuberculoza, boala care încă sufocă Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anul trecut, judeţul nostru s-a afla pe locul al cincilea la nivel naţional în privinţa îmbolnăvirilor de tuberculoză * Banii de tratament primiţi pentru 2013 abia dacă acoperă nevoile reale pe primele şapte luni ale anului


Galaţiul plăteşte în continuare un tribut scump tuberculozei. Medicii spun că avem de-a face cu o boală cu bătaie lungă în timp. Astfel, mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi anul trecut cu TBC au fost foarte probabil infectaţi pe parcursul ultimilor 12 ani. Până să fie descoperit, izolat şi tratat, un bolnav de tuberculoză poate infecta, în medie, alte zece persoane.

O problemă de sănătate publică

Potrivit datelor oficiale, Galaţiul s-a aflat anul trecut destul de aproape de fruntea clasamentului în ceea ce priveşte incidenţa (totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de această boală în 2013, raportată la populaţia totală a judeţului - n.r.) tuberculozei. Medicii au depistat astfel 579 de gălăţeni cu TBC, cazuri noi sau recidive ale bolii. Datele arată totuşi o uşoară scădere faţă de anul 2012, pe perioada căruia au fost depistate 604 cazuri.
În vreme ce incidenţa medie a îmbolnăvirilor pe ţară este de 73,3 la suta de mii de locuitori, Galaţiul a a avut 96 de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori. „Tuberculoza rămâne la Galaţi, ca de altfel în toată ţara, o problemă de sănătate publică. Deşi absolut toate reperele pe care le avem în vedere sunt în scădere, ceea ce arată că eforturile noastre nu sunt în zadar, ne situăm încă în faţa altor ţări din Uniunea Europeană. Trebuie să ne gândim totuşi şi la faptul că în 2002 Galaţiul era pe locul secund în acest clasament”, explică doctorul Marilena Tănase, coordonator judeţean al Programului de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.
Chiar dacă poate afecta şi persoane cu un nivel mediu sau ridicat de trai, tuberculoza rămâne o boală a sărăciei. Alimentaţia deficitară, lipsa unei igiene corespunzătoare şi alcoolul sunt doar câţiva dintre factorii care favorizează îmbolnăvirea. După ce au fost diagnosticaţi, izolaţi şi puşi sub tratament, unii pacienţi decid să renunţe la medicamente imediat ce încep să se simtă mai bine. Cum nimeni nu-i poate ţine legaţi, aceştia se întorc în cadrul familiilor şi al comunităţilor din care provin. Ajung astfel să-i infecteze şi pe cei din jur, adulţi sau copii. Unii dintre aceştia vor dezvolta inevitabil boala, mai devreme sau mai târziu.

Suntem certaţi cu săpunul

Conform unui sondaj realizat la începutul anului 2013, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, românii sunt cei mai neîngrijiţi dintre europeni. Doi din zece conaţionali au mărturisit că nu s-au spălat niciodată pe dinţi, în vreme ce un român foloseşte, anual, doar patru săpunuri şi un deodorant. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, unul din doi români nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta.

Bolnavi încă de mici

Dacă poziţia despre care am discutat mai sus nu ne onorează deloc, în ceea ce priveşte cazurile nou diagnosticate la copii situaţia este şi mai îngrijorătoare. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, 44 de copii cu vârsta de până la 14 ani au fost diagnosticaţi cu TBC anul trecut. A fost anul cu cele mai multe îmbolnăviri din 2008 până în prezent. Acest număr ne plasează pe locul al treilea la nivel naţional, atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi numărul absolut de cazuri. "Tuberculoza apărută la copii este o boală foarte diferită faţă de cea diagnosticată la adulţi. Formele sunt mai uşoare şi, în 99 la sută dintre cazuri, boala nu este contagioasă", adaugă dr. Tănase.
Specialiştii spun că în judeţele în care există un medic ftiziopediatru (cum este şi cazul Galaţiului - n.r.) există o tendinţă mărită de a fi luaţi în evidenţă mai mulţi copii cu TBC. Totuşi, această regulă nu se aplică şi în ceea ce priveşte judeţul vecin, Brăila. Astfel, chiar dacă şi acolo există un medic ftiziopediatru, anul trecut au fost depistaţi cu tuberculoză doar nouă copii, aproximativ o cincime faţă de Galaţi.

Autorităţile, zgârcite şi în acest an

Medicii se plâng că în ciuda tuturor semnalelor de alarmă, Programul naţional de luptă împotriva tuberculozei suferă de subfinanţare şi anul acesta. “Banii alocaţi de la bugetul de stat în 2014 sunt total insuficienţi. Din calculele pe care le-am făcut în calitate de coordonator tehnic judeţean al programului, fondurile pe care le-am primit acoperă necesarul de medicamente, materiale sanitare şi partea de prevenţie doar până în luna iulie, cel mult august a acestui an. Dacă bugetul nu va fi suplimentat, vom fi nevoiţi ca apoi să întrerupem tratamentele şi anchetele epidemiologice”, atrage atenţia sursa citată.
De altfel, nu este singurul program naţional de sănătate pentru care au fost alocaţi prea puţini bani. În luna februarie, pacienţii cu HIV-SIDA aflaţi în tratament la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi au fost lăsaţi fără medicamente, pentru că fondurile se terminaseră. Abia după ce presa din mai multe judeţe a tras repetate semnale de alarmă, Ministerul Sănătăţii a catadicsit să revizuiască bugetul.

Citit 2083 ori Ultima modificare Duminică, 30 Martie 2014 17:27

4 comentarii

 • postat de cate cazuri mai inventati?
  Luni, 31 Martie 2014 22:00
  95.77.96.***
  Oare cate cazuri o sa mai inventati? Dati scutiri pe bani unor copii care vor sa plece in alta tara la parinti si api va duceti la scoala respectiva unde invata elevul care practic chiuleste (pe motiv ca are tbc) si incepeti sa vaccinati toata scoala si la care se umfla din diverse motive, hai la noi la radiografie si dupa aia mai veniti inca o data si tot asa. Asta ca sa va justificati salariile nemernicilor.
  Hai sa fim seriosi! Or fi si cazuri reale, dar cand nu prea au cazuri reale se duc prin scoli si scormonesc... si ar fi in stare sa ia clase intregi sa le bage in spitalul tbc ca sa aiba activitate!
  2
  2
  Raportează
 • postat de mihai
  Luni, 31 Martie 2014 17:45
  82.159.95.***
  sa mai adaugam ca romania este pe primul loc in europa privind numarul copiilor care traiesc in regim de saracie, corect spunea cineva mai jos ca avem politicieni de mizerie
  0
  2
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 31 Martie 2014 09:48
  213.218.53.***
  Tuberculoza este boala saraciei :

  - oameni fara caldura, oameni fara apa calda , fara sa faca dusuri, baie !!
  - oameni care prefera tigarile, si cele est-moldovenesti sunt fara norme, sunt mai distrugatoare decat cele legale (cu timbru - produse totusi de firme legale) !!
  - oameni care prefera alcoolul - dupa Vaslui avem cea mai mare incidenta la boli de ficat si cele asociate alcoolismului din Romania !!

  saraci pentru ca sunt multi galateni pensionari, sunt multi galateni pensionari inainte de termen (egal pensia minima), sunt multi "copii" ai pensionarilor care au locuri de munca foarte prost platite sau someri (foarte multi someri sau la limita saraciei) si sunt nepotii acestor pensionari, care ori sunt pe salarii minime angajati ori deja
  au ales calea altor orase care ofera oportunitati sau UE15.

  Pentru a rezolva problema, este necesar a avea venituri mai mari ale galatenilor,
  dar fara investitii, crearea de locuri de munca nu se poate.
  Doar ca sa facilitezi investitiile iti trebuie infrastructura, lucru care orasul Galati NU ARE.

  Orasul Galati nu are nici macar o centura a orasului, cea actuala este o strada intravilan, nu este o centura.
  O centura reala este cea din nordul Bucurestiului (2 benzi pe sens) cea de la Constanta nici nu mai zic (in regim de autostrada), chiar macar cea din Braila (1 banda pe sens, dar exista ca centura proprie).

  Orasul Galati nu are nici-o legatura cu UE15 !!!
  Si daca am avea un aeroport la comun cu Braila, ne-ar putea aduce investitiile care sunt la Cluj (bazate pe prezenta aeroportului Cluj, ca doar nu aveau si nu au inca autostrada completa pana la UE15 - desi faptul ca SUNT TRECUTI PE HARTA AUTOSTRAZII - practic investitorii vin pentru ca stiu ca intr-o zi va fi o autostrada, iar aici in mocirla Galati NICI MACAR PE NICI-O HARTA A NICIUNEI AUTOSTRAZI NU SUNTEM !!! - sau am fost pe o singura harta pentru 2 saptamani !!! DUPA CARE AM FOST STERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

  Poate primaria si prefectura Galati vor constientiza si se vor trezi din somnul ignorantei in care tot dorm de 20 de ani si vor aduce infrastructura de care investitorii si deci in final galatenii au atat de MARE NEVOIE !!!!
  0
  8
  Raportează
 • postat de cetateanul care va plateste salariile
  Luni, 31 Martie 2014 08:39
  193.230.156.***
  TUBERCULOZA ESTE BOALA MIZERIEI. GALATIUL ESTE ORASUL MIZERIEI. POLITICIENII GALATIULUI SUNT DE MIZERIE
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.