Tuberculoza, boala care încă sufocă Galaţiul

Tuberculoza, boala care încă sufocă Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anul trecut, judeţul nostru s-a afla pe locul al cincilea la nivel naţional în privinţa îmbolnăvirilor de tuberculoză * Banii de tratament primiţi pentru 2013 abia dacă acoperă nevoile reale pe primele şapte luni ale anului


Galaţiul plăteşte în continuare un tribut scump tuberculozei. Medicii spun că avem de-a face cu o boală cu bătaie lungă în timp. Astfel, mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi anul trecut cu TBC au fost foarte probabil infectaţi pe parcursul ultimilor 12 ani. Până să fie descoperit, izolat şi tratat, un bolnav de tuberculoză poate infecta, în medie, alte zece persoane.

O problemă de sănătate publică

Potrivit datelor oficiale, Galaţiul s-a aflat anul trecut destul de aproape de fruntea clasamentului în ceea ce priveşte incidenţa (totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de această boală în 2013, raportată la populaţia totală a judeţului - n.r.) tuberculozei. Medicii au depistat astfel 579 de gălăţeni cu TBC, cazuri noi sau recidive ale bolii. Datele arată totuşi o uşoară scădere faţă de anul 2012, pe perioada căruia au fost depistate 604 cazuri.

În vreme ce incidenţa medie a îmbolnăvirilor pe ţară este de 73,3 la suta de mii de locuitori, Galaţiul a a avut 96 de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori. „Tuberculoza rămâne la Galaţi, ca de altfel în toată ţara, o problemă de sănătate publică. Deşi absolut toate reperele pe care le avem în vedere sunt în scădere, ceea ce arată că eforturile noastre nu sunt în zadar, ne situăm încă în faţa altor ţări din Uniunea Europeană. Trebuie să ne gândim totuşi şi la faptul că în 2002 Galaţiul era pe locul secund în acest clasament”, explică doctorul Marilena Tănase, coordonator judeţean al Programului de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Chiar dacă poate afecta şi persoane cu un nivel mediu sau ridicat de trai, tuberculoza rămâne o boală a sărăciei. Alimentaţia deficitară, lipsa unei igiene corespunzătoare şi alcoolul sunt doar câţiva dintre factorii care favorizează îmbolnăvirea. După ce au fost diagnosticaţi, izolaţi şi puşi sub tratament, unii pacienţi decid să renunţe la medicamente imediat ce încep să se simtă mai bine. Cum nimeni nu-i poate ţine legaţi, aceştia se întorc în cadrul familiilor şi al comunităţilor din care provin. Ajung astfel să-i infecteze şi pe cei din jur, adulţi sau copii. Unii dintre aceştia vor dezvolta inevitabil boala, mai devreme sau mai târziu.

Suntem certaţi cu săpunul

Conform unui sondaj realizat la începutul anului 2013, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, românii sunt cei mai neîngrijiţi dintre europeni. Doi din zece conaţionali au mărturisit că nu s-au spălat niciodată pe dinţi, în vreme ce un român foloseşte, anual, doar patru săpunuri şi un deodorant. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, unul din doi români nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta.

Bolnavi încă de mici

Dacă poziţia despre care am discutat mai sus nu ne onorează deloc, în ceea ce priveşte cazurile nou diagnosticate la copii situaţia este şi mai îngrijorătoare. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, 44 de copii cu vârsta de până la 14 ani au fost diagnosticaţi cu TBC anul trecut. A fost anul cu cele mai multe îmbolnăviri din 2008 până în prezent. Acest număr ne plasează pe locul al treilea la nivel naţional, atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi numărul absolut de cazuri. "Tuberculoza apărută la copii este o boală foarte diferită faţă de cea diagnosticată la adulţi. Formele sunt mai uşoare şi, în 99 la sută dintre cazuri, boala nu este contagioasă", adaugă dr. Tănase.

Specialiştii spun că în judeţele în care există un medic ftiziopediatru (cum este şi cazul Galaţiului - n.r.) există o tendinţă mărită de a fi luaţi în evidenţă mai mulţi copii cu TBC. Totuşi, această regulă nu se aplică şi în ceea ce priveşte judeţul vecin, Brăila. Astfel, chiar dacă şi acolo există un medic ftiziopediatru, anul trecut au fost depistaţi cu tuberculoză doar nouă copii, aproximativ o cincime faţă de Galaţi.

Autorităţile, zgârcite şi în acest an

Medicii se plâng că în ciuda tuturor semnalelor de alarmă, Programul naţional de luptă împotriva tuberculozei suferă de subfinanţare şi anul acesta. “Banii alocaţi de la bugetul de stat în 2014 sunt total insuficienţi. Din calculele pe care le-am făcut în calitate de coordonator tehnic judeţean al programului, fondurile pe care le-am primit acoperă necesarul de medicamente, materiale sanitare şi partea de prevenţie doar până în luna iulie, cel mult august a acestui an. Dacă bugetul nu va fi suplimentat, vom fi nevoiţi ca apoi să întrerupem tratamentele şi anchetele epidemiologice”, atrage atenţia sursa citată.

De altfel, nu este singurul program naţional de sănătate pentru care au fost alocaţi prea puţini bani. În luna februarie, pacienţii cu HIV-SIDA aflaţi în tratament la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi au fost lăsaţi fără medicamente, pentru că fondurile se terminaseră. Abia după ce presa din mai multe judeţe a tras repetate semnale de alarmă, Ministerul Sănătăţii a catadicsit să revizuiască bugetul.

Citit 2165 ori Ultima modificare Duminică, 30 Martie 2014 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.