Cum se manifestă afecţiunea cauzată de bacilul Koch

Cum se manifestă afecţiunea cauzată de bacilul Koch
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Tuberculoza îi afectează mai ales pe cei care au un sistem imunitar slăbit


Tuberculoza este o infecţie localizată de cele mai multe ori la plămâni, deşi poate afecta aproape fiecare organ al corpului. Forma pulmonară este de cele mai multe ori şi contagioasă. Ceea ce o cauzează este o bacterie numită mycobacterium tuberculosis, denumită şi bacilul Koch, după numele medicului şi omului de ştiinţă german care a descoperit-o pentru prima dată, Robert Koch.

O persoană poate contracta bacilul Koch atunci când inhalează din aer particule care conţin bacteria. Bacilul ajunge în aer atunci când un bolnav de TBC tuşeşte, strănută sau scuipă. TBC-ul nu se transmite, în schimb, dacă dăm mâna cu o persoană deja infectată sau dacă îi atingem hainele.

Simptome şi semne

Un om cu un sistem imunitar normal poate face faţă infecţiei cu bacilul Kock, nelăsând boala să avanseze. În momentul în care sistemul imunitar este slăbit, bacteria se poate activa sau reactiva. Pe lângă infecţia propriu-zisă, bacilul se va extinde şi la celelalte organe.

"În fazele incipiente, boala nu are semne specifice. În mod normal, simptomele iniţiale pot fi puse pe seama unei viroze sau a unei nevralgii. Tusea este pusă pe seama fumatului. Sindromul febril este pus pe seama răcelii. Lipsa poftei de mâncare şi slăbirea sunt considerate de pacient efecte ale programului zilnic dezordonat sau a unei perioade mai încărcate profesional. Transpiraţia abundentă, mai ales cea nocturnă, este şi ea explicată de către bolnav, în sezonul cald, de temperaturile ridicate. Poate apărea, de asemenea, astenia. Deoarece pacienţii îşi caută singuri explicaţii pentru simptome, ei ajung să vină târziu la medic, abia atunci când apar expectoraţii cu sânge, junghiuri puternice în piept şi senzaţie de lipsă de aer", explică dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog.

Un diagnostic dificil

Astfel, debutul treptat şi semnele de boală „banale” întârzie destul de mult depistarea TBC-ului. Pacienţii ajung la spital cu leziuni pulmonare foarte extinse, ceea ce îngreunează în mod simţitor tratamentul. Toate aceste simptome evoluează în reprize, ceea ce înseamnă că perioadele simptomatice sunt urmate de intervale de timp asimptomatice.

Dr. Tănase recomandă ca pacientul să vină la medic în momentul în care sesizează modificări ale stării de sănătate. Diagnosticul se pune foarte uşor, printr-un examen bacteriologic al sputei, destinat evidenţierii bacilului Koch şi printr-un examen radiologic normal.

Tratament de lungă durată

"Indiferent de localizare şi de stadiul evolutiv al bolii, tratamentul medicamentos este acelaşi. La acesta se pot adăuga, eventual, tratamente chirurgicale la coloana vertebrală, gleznă sau genunchi, intervenţii recomandate doar de către medicii specialişti. Când vorbim despre TBC, tratamentul este împărţit în faza intensivă şi în cea de consolidare. În prima etapă se combină mai multe medicamente care trebuie luate zilnic. În cea de-a doua fază, numărul medicamentelor este redus treptat, schimbându-se şi ritmul în care sunt luate. Dacă tratamentul este urmat corect pe toată durata lui, se asigură vindecarea pentru cazurile de tuberculoză cu bacili sensibili", adaugă dr. Tănase.

În momentul în care sistemul imunitar al organismului este slăbit, se creează un teren favorabil pentru apariţia tuberculozei. Alimentaţia insuficientă cantitativ sau calitativ, cauzată de sărăcie sau de curele drastice de slăbire, alcoolismul sau fumatul, anumite tratamente pentru diverse boli pot scădea imunitatea organismului. Diabetul zaharat şi contactul apropiat cu un bolnav care expectorează bacili sunt alţi factori care pot favoriza apariţia TBC-ului. Pentru că se transmite pe cale aeriană, mijloacele de prevenţie sunt destul de reduse. Singura cale eficientă rămâne depistarea din timp, izolarea pacientului pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe alţii, şi tratamentul.

Citit 23149 ori Ultima modificare Duminică, 30 Martie 2014 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.