Campania VL "Din inimă"/ Mihai Bahnaru riscă să rămână sub cerul liber

Campania VL "Din inimă"/ Mihai Bahnaru riscă să rămână sub cerul liber
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă locuieşte în oraş, condiţiile în care îşi duce viaţa gălăţeanul te trimit mai degrabă cu gândul la o magherniţă medievală * Sărăcia, boala, nepăsarea semenilor şi cinismul autorităţilor locale contribuie toate parcă la drama sa


Până în urmă cu zece ani, Mihai Bahnaru ducea ceea ce mulţi ar spune că este o "viaţă normală". Lucra la Drumuri şi Poduri, era căsătorit şi avea un acoperiş deasupra capului. Problemele au început să apară într-o bună zi când, chemat de şef, a aflat că societatea nu mai are nevoie de el. Avea 40 de ani, şi asfaltări făcuse de când se ştia. Imediat după aflarea veştii întrebările au început să se perinde în mintea lui Mihai Bahnaru. Era nedumerit, dezorientat şi demoralizat. Cum adică, Galaţiul nu mai are de asfaltat străzi şi drumuri? Eu ce voi face acum? Cine mă va angaja şi cu ce voi reuşi să-mi duc traiul de pe o zi pe alta? Nu cu mult după ce a rămas şomer, o nouă veste l-a izbit. Soţia l-a părăsit, plecând pur şi simplu de acasă.

Căutări şi refuzuri

"A doua întâmplare m-a dat de tot peste cap. Devenisem depresiv şi nu mai găseam puterea de a face nimic. Datoriile la chirie au început de atunci să se adune. Nici bani de mâncare nu mai aveam. După ce mi-am mai revenit am încercat să-mi găsesc altceva de lucru. Toţi patronii voiau însă bărbaţi tineri, în putere. Nu am reuşit să mă angajez nicăieri. Doar pe la vecini am mai găsit câte o farfurie de mâncare şi ceva de lucrat cu ziua", povesteşte bărbatul.

Chirie pentru o mână de chirpici

Mihai Bahnaru încă locuieşte într-o casă a Primăriei, pe strada Lacului, la numărul 14A. De curând însă i-a venit un plic în care era înştiinţat că în cazul în care nu va plăti datoriile strânse la chirie, un executor judecătoresc îl va scoate cu forţa din imobil. La faţa locului am rămas surprinşi să vedem că ceea ce autorităţile numesc o casă abia dacă poate fi considerată, cu indulgenţă, o biată magazie. Construită în întregime din chirpici, magherniţa este veche de cel puţin un secol. Un perete este deja căzut, el fiind înlocuit doar de o uşă şi o muşama. Un alt perete este bombat în aşa măsură încât te aştepţi să cadă la o rafală de vânt. Când noaptea e senin poţi număra dinăuntru stelele de pe cer.

"Mi-am mai acoperit eu pe ici pe colo ca să nu plouă înăuntru. De patru ani nu mai ştiu ce înseamnă să faci focul. De la Primărie vin an de an şi fac inventarul. Mi-au spus că o să aducă uşi şi ferestre. Am rămas doar cu promisiunile. Acum vor să mă şi dea afară. Nu aş vrea să plec de aici pentru că mă simt bine înconjurat de vecini. Sunt bolnav de inimă şi de stomac şi mai am şi nişte varice care mă chinuie. Cu toate astea nu am medic de familie pentru că nu sunt asigurat. Şi buletinul mi-a expirat. Dacă cineva mi-ar oferi de lucru aş vrea totuşi să muncesc", mai spune gălăţeanul.

Din hârtia primită de la executorul judecătoresc reiese faptul că Mihai Bahnaru are de plătit către primărie suma de 1.574 de lei, la care se adaugă 1.520 de lei, cheltuieli de executare silită, şi 10 lei, cheltuieli de judecată.

Primăria nu mai tolerează rău-platnicii

"Situaţii de genul acesta sunt destule şi nu mai pot fi tolerate. Toţi cei care nu şi-au plătit chiriile pe perioade lungi de timp vor fi evacuaţi din case. Dacă într-adevăr este bolnav, bărbatul se poate adresa Căminului Spital care aparţine Primăriei Galaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Municipalităţii, Emanuela Turcu.

Citit 1049 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.