Campanie VL "Noii români": Un basarabean aduce zâmbetul la rang de artă

Campanie VL "Noii români": Un basarabean aduce zâmbetul la rang de artă
foto: Liviu Ghinea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Are 38 de ani şi a văzut lumina zilei în fosta URSS. Astăzi, este unul dintre tehnicienii dentari apreciaţi ai Galaţiului şi se consideră român sută la sută. Originar din Căuşeni, Oleg Fulga le oferă gălăţenilor o lecţie despre cum trebuie trăită viaţa: făcând ceea ce îi place, pe îndelete, alături de cei dragi. Fiu al unei familii de profesori, specialistul stomatolog care a absolvit Colegiul de Medicină din Bălţi sculptează mici opere de artă dentare, dansează, călătoreşte, practică echitaţia şi îşi doreşte unirea Basarabiei cu România. Până atunci, pasiunile sale îl fac un excelent promotor al locului care l-a adoptat.

- Povestiţi-ne despre momentul în care aţi decis să vă stabiliţi în România

- În România am început să vin în 1998, la 23 de ani. Până atunci, lucrasem la o clinică stomatologică din Republica Moldova, la Tighina, care urma să se mute la Chişinău. Eram la un pas de a pleca acolo, dar între timp am fost sunat de la Bucureşti. Am coborât în gară la Bucureşti şi am descoperit un oraş mare, dar foarte aglomerat. Mie nu prea imi place aglomeraţia. Am refuzat Bucureştiul şi pe urmă am fost sunat de la o clinică de aici. Am venit la Galaţi. Mi-a plăcut oraşul din prima, m-au fermecat Dunărea şi Faleza, mai ales că se văd şi munţii Măcin. Atunci m-am hotărât să rămân în România.

- Cum aţi perceput diferenţa între Republica Moldova şi România?

- Primul lucru care m-a şocat a fost faptul că toată lumea vorbea româneşte. În comunitatea în care am crescut eu se vorbea limba română, dar în Tighina, în mare parte, se vorbea rusa. Eu învăţasem limba rusă în şcoală, pentru că era obligatorie. Când am venit aici, încă din vamă am avut un şoc să aud limba română liber.

- Aveţi posibilitatea să vă faceţi meseria mai bine aici decât în ţara natală?

- Clinica din Tighina la care am lucrat acolo era singura de profil la acea dată din Moldova, ca specialişti şi ca aparatură. Cu toate acestea, lucrând în Galaţi, un fost oraş socialist, gri şi el, care s-a schimbat foarte mult, diferenţa este foarte mare.

- Cum v-aţi cunoscut soţia?

- Ne-am cunoscut la o petrecere, unde am fost cu un prieten de-al meu, medic, în 2006. A fost dragoste la prima vedere. După două săptămâni, ne-am mutat împreună şi într-un an ne-am căsătorit.

- Aveţi o specializare căutată şi bine plătită. V-aţi gândit să o practicaţi în altă parte?

- Nu m-am gândit niciodată să plec. Am avut oferte de la Paris, din Germania, din Cehia şi de la Moscova. Cred că aş fi câştigat mai bine la Moscova, dar e prea departe de casă şi nu m-a atras. Eu oricum câştigam bine şi în Republica Moldova, aşa ca factorul bani nu a fost definitoriu.

- Ce nu vă place în Galaţi?

- N-aş putea spune că nu îmi place ceva. Îmi place oraşul, îmi plac oamenii, sunt open mind. Am cunoscut oameni deosebiţi, Gheorghe Andreescu, Cristi Căldăraru, foarte deschişi la minte, la nou. M-au ajutat şi au înţeles ceea ce fac, m-au sprijinit să fac expoziţii. Altfel nu reuşeam.

- Credeţi că gălăţenii ştiu să se distreze, să facă ce le place?

- Cred că da. Noi locuim în Ţiglina, aproape de stadionul "Siderurgistul" şi chiar văd tinerii făcând sport până la 3.00-4.00 dimineaţa. Se face sport, s-au organizat festivaluri de dans. Noi suntem mai relaxaţi, mai liberi. Facem ce ne place. Mergem cu cortul, dansăm. Am făcut dans sportiv, acum suntem cu latino, cu salsa, bachata.

- Prin pasiunile dumneavoastră, promovaţi Galaţiul aşa cum nu mulţi o fac...

- Am întâlnit aici o deschidere la care nu mă aşteptam, acolo unde am avut nevoie mi s-au deschis uşile. Cred că pentru asta îi sunt un pic dator oraşului.

- Cum vedeţi venirea specialiştilor stomatologi basarabeni în România?

- Din punctul meu de vedere, este spre binele tuturor românilor. Specialiştii de acolo şi cei de aici determină o concurenţă şi în felul acesta stomatologia se dezvoltă, în avantajul tututor.

- Ce v-a surprins la bucătăria românească? Este cu mult diferită?

- Ciorbă de burtă nu mai mâncasem niciodată. Aici am gustat prima dată şi mi-a plăcut mult. Nu ştiu să o prepar, nici soţia. O mâncăm doar la restaurant.

- Dacă aţi fi primarul Galaţiului, ce aţi schimba în oraş?

- Galaţiul se schimbă de la sine, se modernizează pe zi ce trece. Poate aş semaforiza rondoul din zona „La Popescu”. Trebuie să fii Schumacher acolo. În rest, poate aş face ceva să interzic claxonatul. E stresant.

- Dacă ar trebui să promovaţi Galaţiul din punct de vedere turistic, cum aţi convinge pe cineva să vină aici?

- Eu nu aş convinge pe nimeni, aş vrea să dispară graniţele. Eu sunt pentru unire. Acum plec mai rar în Moldova, o dată, de două ori pe an. M-am înrădăcinat aici. Mă consider gălăţean, sunt român sută la sută.

 

Citit 1775 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Aprilie 2014 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.