Un paradox legislativ stârneşte frustrări: "Doctor cu 40 de ani vechime, câştig mai puţin decât un începător"
Foto: În imagine, doctorul Teodor Anghel

Un paradox legislativ stârneşte frustrări: "Doctor cu 40 de ani vechime, câştig mai puţin decât un începător"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* O parte a angajaţilor Spitalului Judeţean, medici şi asistenţi, spun că li se face o nedreptate la calcularea salariului * Conducerea instituţiei afirmă că vina nu îi aparţine, situaţia fiind cauzată de legislaţia în vigoare


Pentru că trăim într-o ţară în care medicii şi asistenţii au oricum salarii mult mai mici decât confraţii lor din restul Europei, ne-am putea aştepta ca măcar acei puţini bani din care se plătesc salariile angajaţilor din spitale să fie împărţiţi echitabil. Acest lucru este încălcat însă în numeroase cazuri, ajungându-se astfel la situaţii paradoxale, care provoacă frustrare şi nemulţumire.

La muncă egală, salarii diferite

Peste 30 de medici şi asistenţi de la Laboratorul de reabilitare medicală de la Baia Comunală, din Policlinica Spitalului Judeţean şi din laboratorul de analize medicale al aceleiaşi instituţii, se plâng de felul în care le sunt calculate salariile. Astfel, fără a se ţine cont de vechimea în muncă acumulată până în prezent, veniturile lor lunare sunt decise de o simplă prevedere din Legea salarizării unice. Colegii lor mai norocoşi, care au obţinut promovări după data de 31 decembrie 2009, au avut parte de majorările salariale. S-a creat astfel un decalaj al veniturilor, care a dus la apariţia unei situaţii absurde.

Ecaterina Tănase a obţinut gradul de asistent principal în urmă cu aproximativ trei decenii. Deşi în prezent este asistenta-şefă a Laboratorul de reabilitare medicală de la Baia Comunală, ea are un salariu mai mic decât colegele ei mai tinere, care şi-au luat gradul de asistent principal după 31 decembrie 2009, atunci când a intrat în vigoare Legea 330/2009 (Legea salarizării unice a personalului bugetar - n.r.).

"Laboratorul de la Baia Comunală a fost preluat în 2009 de către Spitalul Judeţean de la Policlinica de pe Primăverii (actuală strada Eroilor - n.r.). În timpul trecerii de la o instituţie la alta, nu a existat însă nicio clauză care să prevadă că salariile noastre vor fi mai mici decât cele ale asistenţilor care lucrează la Spitalul Judeţean. Nelămuririle au apărut în momentul în care trei colege de-ale noastre, care abia susţinuseră examenul de promovare la gradul de asistent principal, au primit salarii mărite. Am aflat astfel că ele primiseră o mărire de salariu, după această promovare. Deşi ne-am bucurat pentru ele, nu am înţeles de ce de aceleaşi drepturi nu beneficiam şi noi, restul asistentelor, care susţinuserăm şi promovaserăm de ani buni respectivele examene", explică Ecaterina Tănase.

Salarii mai mici, pensii pe măsură

Considerând că li s-a făcut o nedreptate şi vrând să remedieze situaţia, opt dintre asistentele Laboratorului de la Baia Comunală au dat în judecată Spitalul Judeţean în octombrie 2012. În urma procesului, instanţa le-a dat câştig de cauză la patru dintre cele opt angajate. Unitatea sanitară a făcut însă recurs la prima decizie judecătorească, decizia finală fiind defavorabilă asistentelor. "După ce am pierdut în instanţă, am încercat să ne resemnăm. Rugăm însă pe oricine să se pună în situaţia noastră şi să îşi imagineze cum este să fie plătit cu aproximativ 400 de lei mai puţin decât un coleg care face o muncă identică. Ne gândim ce se va întâmpla când vom ieşi la pensie. Bineînţeles, şi veniturile de după pensionare vor fi mai mici", adaugă asistenta.

Diferenţe şi mai mari la medici

În cazul doctorilor, dezechilibrul salarial este şi mai pronunţat. Pentru cei care au obţinut promovări după 31 decembrie 2009, sporurile salariale s-au calculat corespunzător. Pentru doctorii care la acea dată deja obţinuseră primariatul în medicină, însă, salariile se calculează încă după vechea grilă de salarizare, aşa cum prevede legea.

"E vorba de o discrepanţă, pe care nu reuşim să o înţelegem, între personalul care a venit din Policlinica de pe Primăverii şi angajaţii mai vechi ai spitalului. Oricum, problema datează de aproximativ cinci ani, perioadă în care au apărut şi anumite tensiuni între angajaţi", spune şi dr. Teodor Anghel, directorul Laboratorului.

În situaţia celor 30 de medici şi asistenţi se mai află încă cel puţin 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean, personal medical sau administrativ. În cazul tuturor, autorităţile locale ridică din umeri şi arată cu degetul spre Bucureşti.

O singură lege, mai multe interpretări

Am cerut şi opinia conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă, în ceea ce priveşte situaţia creată. De aici ni s-a răspuns că singura modalitate de a obţine o creştere salarială sau o nouă încadrare salarială este, conform Legii 284/2010 şi a normelor de aplicare ale acestui act legislativ, o promovare. Promovarea implică însă obţinerea unui grad profesional mai ridicat sau definitivarea unor studii superioare. Asistentele care la 31 decembrie 2009 îşi dăduseră deja examenul de asistent principal nu mai au acum ce promovare să obţină. La fel şi în cazul medicilor. Angajaţii aflaţi în această situaţie au depus o plângere şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Şi de la această autoritate răspunsul le-a fost defavorabil, invocându-se prevederile legale.

Soluţii absurde

Cum nimeni nu pare să le poată face dreptate, angajaţii s-au întrebat ce soluţii au totuşi pentru a rezolva problema. Singura modalitate coerentă, deşi foarte improbabilă, ar fi instituirea unei iniţiative legislative pentru modificarea prevederii abuzive din Legea 330/2009. Aleşii nu au însă niciun motiv pentru a porni o astfel de acţiune, deoarece ar însemna plătirea unor sume de bani deloc nesemnificative. O altă soluţie ar fi ca angajaţii cărora legea le ia din bani să demisioneze şi să se reangajeze, prin concurs, pe aceleaşi funcţii. Nimeni nu a riscat însă o astfel de manevră până în prezent.

"Vom face presiuni la Guvern pentru schimbarea legii", îşi ia angajamentul Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sindicatului Sanitas Galaţi. Acesta susţine că dacă organizaţia pe care o conduce n-ar fi intervenit în 2009, angajaţii de la Baia Comunală n-ar mai fi avut astăzi nici măcar posturile.


Laboratorul de reabilitare medicală de la Baia Comunală este foarte apreciat printre gălăţeni şi nu numai. Doar în anul 2013, aproape 3.000 de bolnavi au fost trataţi aici, numărul procedurilor terapeutice ridicându-se la 109.480.

Citit 3198 ori Ultima modificare Duminică, 27 Aprilie 2014 16:21

5 comentarii

 • postat de io
  Marți, 29 Aprilie 2014 12:30
  89.137.228.***
  Gălățeni .
  Distrugeți la vot mafia psd ,pentru speranța unui trai normal în acest județ.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 28 Aprilie 2014 19:21
  5.13.161.***
  Dar cum va explicati d-le Profesor Dr.Mihai Moraru ca exista medici care au chiar si clinici particulare,lucreaza la stat si toate acestea dintr-un salariu ? Chiar din lista medicilor insiruiti de D-vs exista unii care incalca Juramantul lui Hipocrates.Considerati ca este corect sa lucrezi la stat unde vin toti amaratii si sa-i indrumi la tine la cabinet unde ii taxezi si ii jupoi ca pe vaci? De ce nu lasati loc liber si pentru cei tineri?
  5
  4
  Raportează
 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru
  Luni, 28 Aprilie 2014 10:06
  5.13.164.***
  Sunt insa si medici de toata lauda,care isi fac meseria fara sa se gandeasca grosimea portofelului pacientilor,acei oameni remarcabili care nu au uitat JURAMANTUL LUI HIPOCRATES,SI PE CARE-L RESPECTA CU DEVOTIUNE ;in ultimii ani am intalnit astfel de minunati oameni in halate albe,cum sunt DOMNUL DR.TEODOR MUNTEANU,PSIHIATRU,DOMNUL DOCTOR BOGDAN STANCOV,ORTOPED,DOAMNA DOCTOR PETRISOR,MEDIC MEDICINA MUNCII,DOAMNA DOCTOR IACOB,MEDIC INTERNIST,SI SUNT CONVINS CA SUNT ALTI MULTI MEDICI DE MARE CALITATE ATAT PROFESIONALA CAT SI MORALA!Corect este sa se evidentieze si astfel de aspecte ,privind medicii corecti,cinstiti si care isi faca meseria cu mult drag si raspundere,indiferent de potenta financiara a bolnavului!Stima tuturor acestor doctori fara de arginti si multa sanatate tuturor,pacienti si oameni in alb!
  3
  11
  Raportează
 • postat de iorga
  Luni, 28 Aprilie 2014 09:22
  79.116.102.***
  Eu nu i-as plati deloc, si le-as cere si procent din spaga daca as fi in locul 'statului'. Nu-i posibil sa ai parte de tratament, si de 'atentie 'din partea doctorilor si a personalului de supraveghere ,in functie de banii pe care ii ai. Caz concret: acum aproximativ o saptamana am avut o cunostinta internata la neurochirurgie la judetean. Dupa ce a operat persoana, eu si persoana care veneam in vizita la bolnav ne-am intrebat retoric ;ma da pe noi cine, si cum ne anunta ,daca persoana operata nu-si revine dupa operatie si decedeaza'? Mentionez ca aveam pe patul de spital o batranica singura de la tara. Ne-am dus la o asistenta care era pe holurile alea, i-am explicat situatia si ca vrem sa fim anuntati in caz ca, Doamne fereste ,se intampla ceva rau. Asistenta incepea sa strambe din nas, ca si cum nu gasea solutii la problema noastra. In momentul ala ruda care era cu mine ia scapat un 'CARAGIALE" in buzunar, si hop......,ce sa vezi, a venit si colega ei din celalalt schimb,ca doar trebuia supravegheata in permanenta nu?!!!!!!!!!! In momentul ala ,ruda asta a mea s-a simtit prost fata de colega ei si i-a scapat si ei un 'CARAGIALE' in buzunar,asa ca sa fie tratamentul bun pana la capat .A DOUA ZI NE SUNA UN NR NECUNOSCUT: DOMNU', SA STITI CA PACIENTA SE SIMTE BINE DUPA OPERATIE , NU SUNT PROBLEME SI O TINEM SUB SUPRAVEGHERE MEDICALA IN CONTINUARE.......!!!! EI......., CE ZICETI? EU UNUL NU LE PLANG DE MILA 1000 DE ANI CA AU SALARIILE CARE LE AU. CEL PUTIN NU ASTORA CU CARE AM CONTACT!
  3
  8
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 28 Aprilie 2014 08:17
  5.13.161.***
  La cata spaga iau, salariile medicilor sunt foarte mari.Cu asemenea salarii dumnealor reusesc sa-si faca clinici particulare,sa opereze in spitale ca si cand ar fi in spitalul lor particular,sa vina si sa plece de la servici cand doresc,sa doarma in garda si sa nu fie deranjati in acest timp.Cozi interminabile la cabinete in care medicii stau de vorba si beau cafele povestind ce au facut in concediu.Nu mai vorbesc de modul in care acestia se adreseaza bolnavilor cu un ton de superioritate.Spitalul judetean in care isi desfasoara activitatea este plin de caini,excremente de caini,cearceafuri rupte saltele mizerabile,intr-un cuvant o mare mizerie.Nimeni nu este interesat de pacienti ci de spaga pe care o primeste.
  3
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.