Sute de asistenţi gălăţeni riscă să fie scoşi cu forţa la pensie

Sute de asistenţi gălăţeni riscă să fie scoşi cu forţa la pensie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 3.460 de asistenţi lucrează în prezent în cele nouă spitale de stat din judeţul Galaţi, în condiţiile în care ar fi nevoie de cel puţin 5.000 de astfel de angajaţi * Fără a cere părerea nimănui, politicienii au votat la sfârşitul lunii aprilie reducerea vârstei de pensionare a asistenţilor


Mulţi dintre gălăţenii care au ghinionul să ajungă în spital se plâng de condiţiile pe care le întâlnesc aici şi de lipsa de atenţie din partea personalului medical. Dincolo de cazurile în care astfel de neplăceri sunt cauzate de neglijenţă, rămân situaţiile în care personalul medical este pur şi simplu insuficient pentru a face faţă tuturor pacienţilor. Prea puţini angajaţi înseamnă ore suplimentare de lucru şi, automat, acumulare de oboseală, ceea ce predispune la apariţia greşelilor medicale.

O asistentă la câteva zeci de bolnavi

La Spitalul Judeţean, spre exemplu, lucrau la sfârşitul anului trecut doar jumătate din numărul minim de asistenţi necesari pentru desfăşurarea normală a activităţii. Şi la al doilea spital ca mărime din Galaţi, cel de Copii, lucrurile sunt asemănătoare. În secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, din cauza numărului prea mic de angajaţi, asistentele, infirmierele şi îngrijitoarele sunt chemate adeseori de acasă pentru a suplini turele în care nu există personal. "De multe ori, banii pe care-i primesc angajaţii pentru orele de muncă suplimentare abia dacă ajung pentru a acoperi costul transportului de acasă până la spital şi înapoi", ne spunea, la începutul anului, dr. Virgil Cristea, şeful secţiei de Chirurgie.

O decizie luată în grabă

Problemele descrise mai sus pot fi întâlnite în marea majoritate a spitalelor din ţară. Chiar şi în asemenea condiţii însă, din ordonanţa de urgenţă (OUG) care reglementează profesia de asistent, a fost scos paragraful (Este vorba de Articolul 22, alienatele (4) şi (5) din OUG 144/2008) care permitea prelungirea activităţii la cerere. Vârsta iniţială de pensionare de 65 de ani este redusă astfel la 60 de ani în cazul femeilor şi la 62 de ani în cel al bărbaţilor.

"Am fost şocaţi că decizia a fost luată peste noapte, fără a fi consultat nimeni. Dacă lucrurile ar fi rămas aşa, nu puţine dintre cabinetele şi secţiile medicale din Galaţi ar fi fost acum blocate sau chiar închise. Am făcut însă imediat adresă către Ministerul Sănătăţii. Deşi alineatele de rigoare din Articolul 22, OUG 144/2008 au fost abrogate, salvarea noastră a venit din alte două articole. Astfel, în momentul de faţă putem spune că pentru moment niciun asistent din spitalele gălăţene nu va fi trimis forţat la pensie", ne-a declarat Daniela Artimof, preşedintele Ordinului asistenţilor medicali generalişti din Galaţi.

De unde poate veni salvarea

Articolele la care face trimitere sursa citată sunt 6 şi 7 din aceeaşi ordonanţă de urgenţă. Articolul 6 prevede faptul că asistenţii din mediul privat îşi pot continua activitatea chiar şi după ce au depăşit vârsta de pensionare, în vreme ce articolul 7 spune că prevederile Articolului 22 nu se aplică în cazul spitalelor cu deficit de personal sau a celor aflate în zone defavorizate.

La scăderea vârstei de pensionare a asistenţilor se adaugă şi plecarea multor altor asistenţi pentru a munci în străinătate. Deficitul este astfel adâncit, deşi şcolile de profil dau anual asistenţi pe bandă rulantă. O altă implicaţie care ar decurge din pensionarea asistenţilor ar fi şi creşterea efortului brusc pe care statul ar trebui să-l facă pentru plătirea pensiilor acestora.

Citit 3445 ori Ultima modificare Duminică, 04 Mai 2014 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.