Sute de asistenţi gălăţeni riscă să fie scoşi cu forţa la pensie

Sute de asistenţi gălăţeni riscă să fie scoşi cu forţa la pensie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 3.460 de asistenţi lucrează în prezent în cele nouă spitale de stat din judeţul Galaţi, în condiţiile în care ar fi nevoie de cel puţin 5.000 de astfel de angajaţi * Fără a cere părerea nimănui, politicienii au votat la sfârşitul lunii aprilie reducerea vârstei de pensionare a asistenţilor


Mulţi dintre gălăţenii care au ghinionul să ajungă în spital se plâng de condiţiile pe care le întâlnesc aici şi de lipsa de atenţie din partea personalului medical. Dincolo de cazurile în care astfel de neplăceri sunt cauzate de neglijenţă, rămân situaţiile în care personalul medical este pur şi simplu insuficient pentru a face faţă tuturor pacienţilor. Prea puţini angajaţi înseamnă ore suplimentare de lucru şi, automat, acumulare de oboseală, ceea ce predispune la apariţia greşelilor medicale.

O asistentă la câteva zeci de bolnavi

La Spitalul Judeţean, spre exemplu, lucrau la sfârşitul anului trecut doar jumătate din numărul minim de asistenţi necesari pentru desfăşurarea normală a activităţii. Şi la al doilea spital ca mărime din Galaţi, cel de Copii, lucrurile sunt asemănătoare. În secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, din cauza numărului prea mic de angajaţi, asistentele, infirmierele şi îngrijitoarele sunt chemate adeseori de acasă pentru a suplini turele în care nu există personal. "De multe ori, banii pe care-i primesc angajaţii pentru orele de muncă suplimentare abia dacă ajung pentru a acoperi costul transportului de acasă până la spital şi înapoi", ne spunea, la începutul anului, dr. Virgil Cristea, şeful secţiei de Chirurgie.

O decizie luată în grabă

Problemele descrise mai sus pot fi întâlnite în marea majoritate a spitalelor din ţară. Chiar şi în asemenea condiţii însă, din ordonanţa de urgenţă (OUG) care reglementează profesia de asistent, a fost scos paragraful (Este vorba de Articolul 22, alienatele (4) şi (5) din OUG 144/2008) care permitea prelungirea activităţii la cerere. Vârsta iniţială de pensionare de 65 de ani este redusă astfel la 60 de ani în cazul femeilor şi la 62 de ani în cel al bărbaţilor.
"Am fost şocaţi că decizia a fost luată peste noapte, fără a fi consultat nimeni. Dacă lucrurile ar fi rămas aşa, nu puţine dintre cabinetele şi secţiile medicale din Galaţi ar fi fost acum blocate sau chiar închise. Am făcut însă imediat adresă către Ministerul Sănătăţii. Deşi alineatele de rigoare din Articolul 22, OUG 144/2008 au fost abrogate, salvarea noastră a venit din alte două articole. Astfel, în momentul de faţă putem spune că pentru moment niciun asistent din spitalele gălăţene nu va fi trimis forţat la pensie", ne-a declarat Daniela Artimof, preşedintele Ordinului asistenţilor medicali generalişti din Galaţi.

De unde poate veni salvarea

Articolele la care face trimitere sursa citată sunt 6 şi 7 din aceeaşi ordonanţă de urgenţă. Articolul 6 prevede faptul că asistenţii din mediul privat îşi pot continua activitatea chiar şi după ce au depăşit vârsta de pensionare, în vreme ce articolul 7 spune că prevederile Articolului 22 nu se aplică în cazul spitalelor cu deficit de personal sau a celor aflate în zone defavorizate.
La scăderea vârstei de pensionare a asistenţilor se adaugă şi plecarea multor altor asistenţi pentru a munci în străinătate. Deficitul este astfel adâncit, deşi şcolile de profil dau anual asistenţi pe bandă rulantă. O altă implicaţie care ar decurge din pensionarea asistenţilor ar fi şi creşterea efortului brusc pe care statul ar trebui să-l facă pentru plătirea pensiilor acestora.

Citit 3353 ori Ultima modificare Duminică, 04 Mai 2014 17:48

7 comentarii

 • postat de Claudia M
  Duminică, 22 Noiembrie 2015 22:15
  86.121.23.***
  Locuri de munca pentru tineri..ACASA PENSIONARII Cu SALRIUL MAXIM PLUS PENSIE..faceti petitii...sunt multe (...) asistente pensionare care iau 3000 lei pensie plus salariu iar tinerii n au locuri de munca ..rusine
  0
  0
  Raportează
 • postat de pacient
  Luni, 05 Mai 2014 23:53
  5.13.191.***
  Cum sunt putine asistente, daca noaptea dorm in tura? Sa mearga acasa sa lase locul tinerilor
  1
  3
  Raportează
 • postat de LOCURI de MUNCA PENTRU TINERI!!!!
  Luni, 05 Mai 2014 18:21
  5.13.139.***
  Sa se aplica si in INVATAMANT. Cine lucreaza cu adevarat nu rezista peste varsta de pensionare. Lasa-ti locurile libere pentru TINERI...................locuri de munca pentru tineri!!!
  1
  8
  Raportează
 • postat de buget, ergo sum
  Luni, 05 Mai 2014 10:23
  5.13.167.***
  In sectorul bugetar n-ar trebui sa existe niciun pensionar in activitate, exceptand situatia in care chiar n-ar exista, pentru moment, candidati la acel post.
  In situatia de mai sus, sunt convins ca daca ar pleca un pensionar, s-ar gasi cel putin trei candidati pe acel post. Cat despre grijile pe care si le face, vezi Doamne, doamna Artimof, acestea nu sunt decat lamentatii demagogice in spatele carora zac naravuri grele.
  2
  22
  Raportează
 • postat de IORGA
  Luni, 05 Mai 2014 09:13
  79.116.107.***
  'Lipsa de atentie din partea personalului medical..........' ,vine de la lipsa de bani din partea pacientilor !!!!!!!!
  6
  16
  Raportează
 • postat de geo
  Luni, 05 Mai 2014 08:05
  5.13.195.***
  Este foarte buna masura,poate asa nu mai pleaca tinerii afara insa datile domle salarii,si tot odata se va schimba si mentalitatea cu SPAGA,si cred ca trebuie extinsa si la privat si nu numai in domeniul asta.Deci nici un pensionar sa nu aiba si salariul,au iesit la pensie de pe la politie,armata,combinat,calea ferata si in general cei cu grupe de munca,cu pensii chiar mari peste 15milioane.Problema mare este ca chiar copiii acestora sunt sclavi prin strainatate dar ei nu constientizeaza lucrul acesta.Da si motivul este simplu munca la negru,sau gri pentru a nu se plati dari la stat.De aici si atitia someri,si coruptie
  2
  27
  Raportează
 • postat de ariciul
  Luni, 05 Mai 2014 07:51
  5.13.237.***
  sant mii de asistenti tineri care VOR sa munceasca in spitalele de acasa,dar nu au loc.ma uit in domeniul metalurgic,la fel,sii in alte domenii,s-au scos anticipatele,fiindca sant pensionari multi,si se tot mareste varsta de pensionare,gandita de niste frecatori de menta si mangal,care cred ca asta e rezolvarea umplerii buzunarelor lor,si nicidecum punerea la treaba a celor tineri care studiaza de nevoie,cand ar vrea sa munceasca,si cei care nu studiaza stau de ani de zike si asteapta sa gaseasca un loc de munca care daca este gasit ar fi cam asa;sar din pat la 5 dimineata,ma frig cu cafeaua,imi rup dresurile ,grabindu-ma sa prind conventia,catre locul de munca unde trag ca boul in jug mai mult cu 4 ore decat programul normal,facand bani pentru altul,si vreti sa mai fiu si fericit pentru asta?nu era mai normal; cine voia iesea anticipat,si cine nu mergea inainte ?pana cadea?
  2
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.