Avem un oraş ca la ţară. La periferia Galaţiului, porcii, vacile şi oile se plimbă în voie
Foto: Foto: Liviu Hogaş

Avem un oraş ca la ţară. La periferia Galaţiului, porcii, vacile şi oile se plimbă în voie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să locuieşti la periferia Galaţiului poate fi o adevărată aventură. Dacă în orice altă zonă a oraşului eşti pregătit să dai nas în nas cu maidanezii, marginea Galaţiului e un sat fără câini, dar cu numeroase alte patrupede, demne, mai degrabă de un sat, decât de un oraş ce se vrea european.

Grădină zoologică în aer liber

Gălăţeanul Liviu Hogaş ne-a scris pe adresa redacţiei că, deşi Serviciul Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale l-a amendat, în toamna trecută, pe proprietarul unor scroafe care circulau nestingherit prin cartierul Bădălan, alte porcine îşi fac din nou veacul prin Port Bazinul Nou. Aşa cum ne demonstrează Liviu Hogaş în fotografiile făcute săptămâna trecută, din „grădina zoologică” improvizată în cartier nu lipsesc nici bovinele. Toate aceste aspecte sunt verificate, de altfel, şi de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, care i-a răspuns gălăţeanului la sesizare: „Tot în această zonă, dimineaţa şi seara, se formează o turmă de vaci ale cetăţenilor din zonă, care traversează şoseaua în drum spre păşunea aflată pe malul Lacului Brateş.”

Două turme de oi, cu doi ciobănei

Mai mult decât atât, tot în zona Port Bazinul Nou a apărut, recent, şi o turmă de oi, după cum am aflat de la Serviciul Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale. „Urmează să verificăm pe teren, dar din ce ne dăm seama este vorba despre aceeaşi familie amendată anul trecut, pentru aceeaşi problemă”, ne-a transmis şeful serviciului, Ingrid Krampultz.

Tot poliţiştii au sancţionat, recent, un cioban din Fileşti care şi-a adus oile şi mieii pe terenul viran al Primăriei de lângă ANL-urile din Cantemir. Acesta a primit 120 de lei amendă, mai puţin decât a costat un miel viu, de Paşti.

Sesizări puţine, amenzi mici

Şefa Serviciului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale declară că nici la dispecerat, nici în scris nu primesc foarte des astfel de reclamaţii, cele mai multe sesizări fiind legate de câinii şi pisicile din apropierea blocurilor. În plus, aceasta recunoaşte că nici amenzile aplicate pe baza HCL 79/2002 şi HCL 307/2006 (referitoare la condiţiile de deţinere a animalelor) nu îi descurajează pe proprietarii neglijenţi să respecte regulile. Sancţiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 50 şi 4.000 de lei, dar de regulă se aplică amenda minimă.

Şi DSVSA Galaţi are atribuţii în domeniu, dar, conform reprezentantului instituţiei, Ştefan Vasile, inspectorii sunt nevoiţi să verifice, de cele mai multe ori, sesizări care nu se confirmă.

Citit 1801 ori Ultima modificare Duminică, 04 Mai 2014 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.