50 de premii şi menţiuni pentru Galaţi la olimpiadele naţionale

50 de premii şi menţiuni pentru Galaţi la olimpiadele naţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anul acesta, doar şase premii I, comparativ cu 11 câte au fost  anul trecut  * Fizica şi matematica adună diplome prin doi colegi de generaţie * Pentru prima dată, o elevă de la o şcoală din mediul rural ajunge pe podium *

Anul trecut pe vremea aceasta scriam despre recordul stabilit de elevii gălăţeni care câştigaseră nu mai puţin de 11 premii la fazele naţionale ale olimpiadelor de cultură generală. Anul acesta, „recolta” e ceva mai săracă, ca în vremuri de criză. Doar şase olimpici naţionali au obţinut locul I. Cu toate acestea, în ansamblu rezultatele sunt destul de bune - aproximativ 50 de elevi gălăţeni obţinând premii şi menţiuni.

Cele mai multe premii I - la limbile străine

Trei dintre premiile I au fost câştigate de lotul olimpicilor la franceză. Mariana Dobrea, de la CNVA (prof. Mihaela Dumitriu), a primit premiul I şi un premiu special al Consiliului Judeţului Arad la franceză intensiv, în timp ce Diana Chebac şi Ioana Dănăilă, ambele de la „Cuza” (prof. Iulia Mosor), au primit premiul I la proba orală, secţiunea bilingv.

Tot de la CNVA, Anca Crihană (prof. Liliana Dragomir) a prins treapta a doua a podiumului. Menţiuni au obţinut Laura Avram, Maria Rotaru (de la CNVA) şi Mădălina Asandului (de la „Cuza”).

Orice s-ar spune, elevii gălăţeni excelează la limbile străine. Şi la engleză avem un premiu I, câştigat de George Râpă de la CNVA (prof. Nicolae Bătrânu) şi un premiu al III-lea, adus de Radu Florian (prof. Luminiţa Stoian). La engleză s-au mai dat şi  patru menţiuni elevilor Irina Maria Picoş, Alina Păduraru de la CNVA  şi  Irina Maltopol,  Ion Silviu, de la “Cuza”.

Raluca Mihaela Chirnoagă de la “Cuza” (profesoara Oana Iordache) a obţinut premiul I la limba germană, în timp ce Carina Ratcu de la CNVA a obţinut premiul al III-lea.

Generaţie de aur la matematică şi fizică

Doi elevi de la clasa a IX-a de la CNVA, Dan Dănăilă şi Paul Cosma, au atins anul acesta o performaţă dublă. Ei au urcat pe podium şi la  naţionala de fizică şi la matematică. Dan Dănăilă a luat locul I la matematică şi al III-lea la fizică, în timp ce Paul Cosma a obţinut menţiune la matematică şi s-a clasat pe locul al II-lea la fizică.

Aşa cum am mai scris, cei doi s-au calificat şi în loturile lărgite de seniori şi juniori pentru olimpiada internaţională, performanţă obţinută şi de o altă colegă a lor - Oana Mădălina Răşcanu. Se întâmplă foarte rar ca doi elevi din aceeaşi generaţie să se dueleze corp la corp la aceleaşi discipline, iar rezultatele ambilor să fie echivalente. Pe lângă premiile aduse de cei doi, matematica şi fizica au mai adunat câte două menţiuni.

Chimia, în formă pură la Independenţa

Pentru chimie a fost un an bogat în menţiuni, la această disciplină obţinându-se cinci astfel de distincţii. Însă cea mai mare realizare a fost a elevei Andreea Onofrei (profesor Iulian Corneci) în clasa a VIII-a la Şcoala din Independenţa.

Este pentru prima dată, după mulţi-mulţi ani, când o elevă de la o şcoală din mediul rural devine premiantă la nivel naţional. Şi nu oricum. La proba teoretică ea a obţinut cel mai mare punctaj din tot concursul, dar după proba practică a prins poziţia secundă pe podium.

Trei premii şi toate III, la geografie

Lotul olimpicilor la geografie s-a întors cu trei premii III şi două menţiuni. La această disciplină au fost la înălţime elevii de la Colegiul “C. Negri” (Pedagogic) care au obţinut două dintre premii  prin Alexandru Buruiană şi Roxana Ţurcanu şi o menţiune - Iorgu Mihăiţă. Trebuie menţionat că toţi sunt elevi ai profesoarei Gina Burgiu. Al treilea premiu a fost adjudecat de Daniela Bogdan de la CNMK, în timp ce Georgiana Banuc de la “Racoviţă” s-a întors cu o menţiune.

“Recoltă” bogată la socio-umane

La disciplinele socio-umane s-au obţinut două premii III, de către Diana Frânculescu - CNMK şi Elena Moroeanu - CNVA şi cinci menţiuni. Menţiunile au fost câştigate de elevii şi echipajele (Ana-Maria Chiriţoiu, Diana Ilieş, Eliza Bunu, Alexandra Vasiliu) de la “Spiru Haret” îndrumate de profesoarele Elena Olariu şi Doina Nicolau.

La istorie, s-a primit un premiu special (Eduard Levai de la “Hogaş”, Tecuci) şi două menţiuni - Simona Damaschin (Şc. 29) şi Bianca Murariu (CNVA).

La limba română, Geanina Druţă (LSH, Tecuci) a obţinut premiul al III-lea, iar Cristina Munteanu, Beatrice Profir, Manuela Seria şi Diana  Frânculescu au primit câte o menţiune.

Îi felicităm pe toţi. Pe unii dintre medaliaţii cu aur i-am prezentat deja în „Viaţa liberă”. În următoarele ediţii, ţineţi aproape, pentru că îi veţi cunoaşte şi pe alţi tineri „ambasadori” ai Galaţiului.

În fotografii, în ordine, cele trei deţinătoare ale premiilor I de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”: Diana Chebac, Ioana Dănăilă şi Raluca Chirnoagă

Citit 2973 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.