Focar de infecţie şi pericol pentru trecători: Casa din Domnească 24, dărâmată de hoţi (FOTO)
Foto: Hoţii surprinşi de reporterul VL în momentul în care cărau bârnele

Focar de infecţie şi pericol pentru trecători: Casa din Domnească 24, dărâmată de hoţi (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Poliţia a deschis un dosar penal pentru furturi din imobil * Primăria va instala o plasă de protecţie în jurul clădirii


Clădirea de pe strada Domnească nr. 24 suferă tot mai mult, pe zi ce trece, din cauza nepăsării autorităţilor şi este în continuare ţinta preferată a hoţilor, care nu ţin cont de patrimoniul local. „Viaţa liberă” a scris în nenumărate rânduri despre starea fostului Palat Simion Gheorghiu şi a tras mai multe semnale de alarmă, însă fără rezultat. Clădirea care altădată impunea respect şi admiraţie prin măreţie şi arhitectură, astăzi nu este decât o ruină pe care trecătorii o ocolesc. Pe lângă faptul că pericolul este aproape iminent, deoarece pot cădea oricând cărămizi sau bucăţi din tencuială, mirosul răspândit prin ferestrele sparte arată că locul a devenit un adevărat focar de infecţie. Ceea ce nu ne face deloc cinste este faptul că impunătoarea construcţie se află chiar în centrul Galaţiului.
Recent, hoţii au dislocat şi au furat bârnele duşumelelor, iar ca urmare s-au mai dărâmat alte câteva ziduri. Acum, de pe Domnească, ai chiar şi vedere la boscheţii din spatele clădirii, prin nişte găuri proaspăt căscate în ziduri.

Un proces nesfârşit lasă clădirea la mâna hoţilor

Consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, Marius Mitrof, ne-a declarat: "Am primit o adresă în interesul soluţionării unui dosar penal în care se instrumentează nişte furturi din clădire, prin care poliţiştii ne rugau să le comunicăm dacă imobilul este încadrat în lista monumentelor istorice, precum şi responsabilul de administrarea acestuia. Răspunsul nostru a fost trimis imediat - clădirea este monument istoric şi, potrivit Legii 422, articolul 6, alin.1, responsabilităţile îi revin proprietarului sau titularului, adică Primăriei. Chiar dacă e pe rol un proces de revendicare a clădirii, iar litigiul nu s-a încheiat, clădirea este protejată de autoritatea publică centrală de specialitate, conform aceleiaşi legi. Acum clădirea nu mai e păzită, înainte a fost. Direcţia Judeţeană pentru Cultură monitorizează în continuare clădirea şi să sperăm ca acest monument să fie redat gălăţenilor. Am înţeles că şi Poliţia Locală va patrula mai des prin zonă”, a explicat Mitrof.
Cu toate acestea, reporterii "Vieţii libere" au surprins în fotografii cum hoţii cărau recent, ziua în amiaza mare, bârne din duşumeaua clădirii.
Contactat telefonic, Mihai Manoliu, şeful Poliţiei Locale, ne-a confirmat faptul că la începutul anului au fost surprinşi nişte cetăţeni care încercau să scoată fire din clădire, săpând şi distrugând construcţia.

Clădirea va fi învelită în plasă

Marius Mitrof a menţionat că Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu a trimis în luna martie o adresă Primăriei prin care erau solicitate informaţii cu privire la stadiul procesului de revendicare şi a proprietarului. O lună mai târziu, reprezentanţii Primăriei au răspuns că litigiul nu a fost finalizat. Acest lucru ni l-a confirmat şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, care ne-a spus că au demarat procedurile de protecţie a construcţiei şi aşteaptă autorizaţie de la Direcţia pentru Cultură. „După ce primim autorizaţie, pornim procedura de protecţie - vom instala o plasă de protecţie în jurul clădirii şi, în funcţie de ceea ce ne spun specialiştii, e posibil să restricţionăm circulaţia pietonilor în acea zonă”, ne-a explicat Emanuela Turcu.
De asemenea, aceasta a menţionat faptul că momentan nu poate fi asigurată paza clădirii, dar, o dată la două săptămâni, angajaţi ai Primăriei merg acolo să verifice dacă totul este în regulă, iar Poliţia patrulează des prin zonă.
Deşi promit marea cu sarea la fiecare intervenţie a presei, autorităţile n-au reuşit până acum să ţină situaţia sub control, hoţii devastând monumentul bucată cu bucată, aproape în fiecare zi. Din nefericire pentru Galaţi, nu este singura clădire de patrimoniu care se dărâmă din cauza nepăsării celor care ar trebui să ia măsuri ferme.

Citit 3169 ori Ultima modificare Duminică, 11 Mai 2014 16:59

6 comentarii

 • postat de Serban
  Luni, 12 Mai 2014 13:46
  5.13.170.***
  Si pe Garii e la fel.Si cine sta in casele astea de patrimoniu???Interesati-va daca vreti sa vedeti adevarul.Lideri (membri)de partid de la P.C.Tigani,bineinteles.Si cand s-or da la cumparat,cine le cumpara??Sefii P.C.!!VETI VEDEA!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de MARA
  Luni, 12 Mai 2014 12:36
  82.157.218.***
  asta este tactica speciala, de a lasa cladirile in paragine si apoi le cumpara BOSIII... cu 1€
  asa se imbogatesc mirlanii.
  Daca vrea un om de rind sa o cumpere cere cit pe draku.
  Sa vedeti miine poimine ce viloaica apare acolo, bineinteles ca darimaturile se vor evacua tot cu banii
  poporului.Burtosu va lua terenul curat, nu este exclus ca si constructia fantoma sa fie facuta tot pe banii amaritilor
  Asta este ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  14
  Raportează
 • postat de cetatean platitor de salarii inclusuv celor care dorm
  Luni, 12 Mai 2014 12:19
  193.230.156.***
  Mergeti pe toata str. Domneasca sa vedeti cate astfel de daramaturi se afla.Primaria care a re in administratie asemenea cladiri nu a investit nici un ban sa le intretina cat de cat, in conditiile in care cheltuieste o groaza de bani pentru nimicuri. Ceea ce este mai grav ,ma bucur ca macar dumneavoasta cetatenii realizati, este faptul ca, in astfel de cazuri un cutremur ar fi fatal pentru cei care locuiesc in astfel de cladiri. CEI DE LA PRIMARIE NU DAU DOI BANI PE VIATA CETATENILOR CA DOVADA CA NU FAC NIMIC IN ACEST SENS. EI NU REPARA ACESTE CLADIRI DAR NICI NU DESPAGUBESTE CHIRIASUL CARE AR EFECTUA ACESTE REPARATII, IN CONDITIILE IN CARE LEGEA II OBLIGA SA O FACA. IMPOERTANT DIN ACEASTA SITUATIE ESTE DOVADA FAPTULUI CA NU LE PASA DE VIATA NIMANUI.SI ATUNCI TE INTREBI CUM SA NU LI SE INTAMPLE LUCRURI GRAVE????? SUNT AVERTIZATI CU FEL DE FEL DE NENOROCIRI SI TOT NU RENUNTA LA IGNORANTA.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Anonim
  Luni, 12 Mai 2014 11:05
  79.116.97.***
  Veniti sa vedeti ce se intampla si pe str Carnabel colt cu str eroilor si langa fosta farmacie Tinc!!!
  0
  12
  Raportează
 • postat de GHEORGHE MARIA
  Luni, 12 Mai 2014 10:34
  89.137.222.***
  nu nepasarea autoritatilor locale ---nu --este vorba de retrocedare si procese interminabile ----consider ca parlamentarii de Galati ---trebuie sa se implice mai mult --mult mai mult ---ce mai face dna deputat Rosca ?? mai traieste in parlamentul tarii ???
  0
  7
  Raportează
 • postat de Anda
  Luni, 12 Mai 2014 01:12
  5.13.144.***
  Bine ca nu v-a prins un cutremur acolo...
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.