SĂNĂTATE/ Telocitele ajută şi la regenerarea ficatului

SĂNĂTATE/ Telocitele ajută şi la regenerarea ficatului
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce s-a demonstrat că au un efect în regenerarea muşchiului cardiac după infarct, telocitele ar putea fi utile şi în regenerarea celui mai mare organ intern al corpului uman, ficatul. "Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat", a explicat Laurenţiu M. Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş", cel care, alături de echipa sa de cercetători, a descoperit aceste celule în 2005.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia şi SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou, China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu a fost distins anul trecut cu prestigiosul premiu „Magnolia Albă“ acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane - telocitele, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeş“ a dezvoltat-o în ultimii ani.

Citeşte aici interviul dat în exclusivitate pentru Viaţa liberă de către Academicianul Laurenţiu M. Popescu!

Citit 1306 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Mai 2014 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.