Dragostea adevărată nu are margini/Povestea unor oameni căsătoriţi vreme de 58 de ani

Dragostea adevărată nu are margini/Povestea unor oameni căsătoriţi vreme de 58 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În condiţiile în care astăzi divorţurile şi relaţiile de scurtă durată ni se par dureros de obişnuite, dacă ajung la urechile noastre poveşti de iubire care durează mai bine de jumătate de secol, aproape nu ne vine să credem „basmul” pe care-l auzim. Admirăm poveştile frumoase din romane şi din filme şi rămânem cu greşita impresie că aceste întâmplări sunt ficţiune.

Un exemplu de poveste lungă şi frumoasă de dragoste este cel al soţilor Anicuţa şi Mitică Stoica, căsătoriţi vreme 58 de ani (!). S-au cunoscut atunci când Anicuţa avea 17 ani, iar Mitică 19 şi s-au căsătorit la puţin timp după asta. Au avut o căsnicie frumoasă, cu un fiu care le-a înseninat zilele, precum şi doi nepoţi frumoşi. În urmă cu nouă ani, Anicuţa a suferit un accident vascular cerebral, după care a venit şi boala Alzheimer, lucruri care au împiedicat-o să vorbească, să se mişte şi să mănânce. Soţul ei a dat dovadă de o nemărginită dragoste îngrijind-o şi oferindu-i tot ce are nevoie zi de zi, fără nici un fel de ajutor - se aveau unul pe celălalt şi asta le era alinarea. Este un lucru admirabil şi extrem de emoţionant faptul că Mitică a dat dovadă de răbdare şi dăruire timp de nouă ani şi şi-a îngrijit perechea.

Tu ai fost credinţa mea la orice oră din zi sau din noapte"

Doamna Anicuţa s-a stins din viaţă la începutul lunii trecute, iar Mitică doborât de durere, acum găseşte alinare doar în scrierile pe care i le dedică. „Mâncare singură n-ai mai mâncat, de îmbrăcat nu te-ai mai îmbrăcat, de spălat nu te-ai mai spălat şi altele ce-au mai urmat la un bolnav căzut la pat, toate astea ti le-am făcut nouă ani cât ai mai trăit. (…) Anicuţa lui tataia, niciodată n-oi uita că tu ai fost credinţa mea, la orice oră din zi sau din noapte, când plecam sau când veneam, tu toate le lăsai şi de mine de ocupai, tot ce îmi trebuia mi le pregăteai şi cuvinte frumoase ziceai. De-acum toate s-au terminat, tu din braţele mele ai plecat, nu ai cum să mă mai priveşti, nu ai cum să mă mai înveleşti cum făceai odinioară până ai fost lovită de boală”, scrie Mitică Stoica.

Educaţia, secretul unei căsătorii longevive

L-am întrebat pe domnul Mitică, plină de admiraţie faţă de emoţionanta poveste de dragoste pe care mi-a împărtăşit-o, care e secretul unei căsătorii longevive, în condiţiile în care, astăzi, cuplurile se despart din motive din ce în ce mai absurde şi nu mai e pus preţ pe omul de lângă noi. „Educaţia şi buna creştere de la început. Tinerii din ziua de azi sunt mai… fluşturatici, nu mai ţin cont de părinţii lor, de ceea ce le spun ei. Noi am fost crescuţi altfel. Probleme sunt în căsnicie, dar mai cedează unul, mai cedează altul şi treburile merg”, ne-a mai spus, cu lacrimi în ochi, domnul Mitică.

Despărţire dureroasă

Acum, când Anicuţa nu mai e, Mitică încearcă să îşi găsească, în fiecare zi, o ocupaţie, pentru a-şi mai alina cumva suferinţa. „Anicuţa lui tataia, peste 58 de ani au trecut de când ne-am căsătorit şi acum ne-am despărţit, despărţire dureroasă că nu te mai văd prin casă, vine ora să te hrănesc, te caut prin casă şi nu te mai găsesc, medicamentele să ţi le dau şi tot mereu eu îţi ziceam: tu eşti mamaia lui tataia şi tataia e a lui mamaia. Nu ştiu dacă tu mă înţelegeai eu ţie ce-ţi ziceam şi pe faţă te mângâiam, dar îndată te opreai din gură nu mai înghiţeai şi capul pe mine îl puneai”, a mai scris Mitică. Acum a rămas singur, doar cu amintirile care-l tulbură în fiecare zi.

Citeşte şi:

Tânăr voluntar cu INIMĂ MARE/ "Domnul" Claudiu, fratele mai mare a PESTE 50 DE COPII

Citit 2369 ori Ultima modificare Joi, 29 Mai 2014 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.