Campania VL "Din inimă"/ COPILUL care face o FRACTURĂ LA FIECARE PAS

Campania VL "Din inimă"/ COPILUL care face o FRACTURĂ LA FIECARE PAS
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru ca micuţul să poată merge în siguranţă, are nevoie de o operaţie care costă 8.000 de euro * Instituţiile din România nu îi acordă niciun sprijin pentru tratament


Andrei Alin Miron are 3 ani şi cinci luni. În vreme ce alţi copii de-o vârstă cu el aleargă prin parc, Alin îi urmăreşte doar cu privirea, din căruciorul care l-a purtat pe când era bebe. Boala pe care o are face ca oasele lui Alin să fie extrem de fragile. La fiecare mişcare mai bruscă osul se poate sparge, ducând la apariţia unor fracturi grave.

Prima fractură

Era într-o zi de iunie a anului 2012 când pentru Alin şi părinţii lui a început calvarul. Micuţul se juca cu maşinuţele pe covorul din sufragerie. Doar o simplă căzătură pe suprafaţa moale a fost de ajuns pentru ca femurul să i se rupă. Speriaţi de plânsetele copilului şi bănuind că ceva nu este în regulă părinţii l-au dus la spital. Aici medicii i-au întrebat suspicioşi cum a ajuns Alin într-o astfel de stare. "La şocul pe care l-am suferit când am aflat despre gravitatea fracturii s-a adăugat cel din momentul în care ni s-a spus că sigur l-am bătut", îşi aduce aminte cu durere Liliana Miron, mama. Au urmat şase luni în care picioruşul lui Alin a stat în ghips. Chiar şi după jumătate de an însă, osul nu îşi revenise complet.

Primele suspiciuni

La doar două luni de la scoaterea ghipsului, băiatul şi-a fracturat şi celălalt picior, după ce s-a împiedicat de pragul uşii. A urmat din nou o lungă perioadă de stat în ghips, timp în care deja nedumerirea părinţilor se transformase în îngrijorare. Niciunul dintre medicii pe care îi consultaseră nu reuşise să îi pună lui Alin un diagnostic. A fost nevoie să apară o nouă fractură, în luna februarie a acestui an, pentru ca teribilul diagnostic să fie pus. "La recomandarea unui medic am stabilit să mergem la un control la Bucureşti. Ne pregăteam să ieşim pe uşă, iar Alin era în braţele mele. S-a întors puţin mai brusc din şold şi şi-a fracturat din nou un os de la picior. Disperaţi, ne-am pus toate speranţele în medicii de la Bucureşti. Odată internaţi acolo i s-au făcut mai multe analize în urma cărora a fost confirmat şi diagnosticul de osteogeneză incompletă. Pe parcursul celor doi ani însă au apărut şi alte fracturi mai minore", ne mai spune mama. Pentru că osteogeneza incompletă este o boală rară, companiile farmaceutice nu investesc bani pentru găsirea unui eventual remediu.

Operaţia de 8.000 de euro

Pentru ca Alin să poată face primii paşi, chiar şi pe distanţe scurte, are nevoie de patru proteze telescopice. Dispozitivele, împreună cu operaţia, costă la Bucureşti în jur de 8.000 de euro, bani pe care familia nu-i are. Noul contract-cadru, intrat deja în vigoare de la 1 iunie, nu prevede însă şi decontarea acestui tip de proteze. Astfel autorităţile nu îl susţin cu nimic pe Alin. În orice altă ţară din Europa băiatul ar fi beneficiat de tratament gratuit. Mai mult, pentru că operaţia poate fi făcută şi în ţară, părinţii nu pot apela nici la formularului E112, document care le-ar permite operaţia gratuită în străinătate. Singura speranţă care mai există acum stă în ajutorul celor care văd apelul de faţă şi vor să-l ajute pe Alin, chiar şi cu o sumă mică de bani. Au fost deschise şi două conturi la BCR, pe numele Andrei Alin Miron. Cel în lei este RO40RNCB0141141411160001, iar cel în euro RO13RNCB0141141411160002. De asemenea, dacă vreţi să aflaţi mai multe despre chinul micuţului, o puteţi suna pe mama sa, la numărul de telefon 0742 836 589.

 

Citeşte şi:

Condamnaţi de nepăsarea celor din jur

Povestea lui Valeriu, adolescentul a cărui viaţă depinde de o operaţie

Un copil născut cu o boală gravă riscă să rămână în stradă

 

Citit 1904 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.