Tânărul din plasament care pictează dumnezeieşte (FOTO)

Tânărul din plasament care pictează dumnezeieşte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Georges Vîrgolici este un copil talentat, ambiţios şi muncitor despre care se poate spune că e un învingător, deşi, de la vârsta de cinci ani, a locuit la mai mulţi asistenţi maternali


Întrucât mama lui nu a putut să îl îngrijească din cauza unor probleme de sănătate, Primăria din Târgu Bujor, unde a locuit Georges Vîrgolici, a făcut o sesizare la Direcţia pentru Protecţia Copilului pentru a fi luate măsuri. În ciuda situaţiei de viaţă extrem de delicate, Georges nu s-a lăsat copleşit, mai mult, a transformat un moment de tristeţe de la vârsta de 14 ani într-un imbold pentru viitor. Atunci şi-a descoperit vocaţia: are un talent impresionant la desen care s-a dezvoltat precum un bulgăre de zăpadă şi care îi umple zilele de bucurie. Astăzi, Georges este în clasa a XI-a la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei”, clasa Patrimoniu, şi se poate lăuda cu o colecţie impresionantă de icoane realizate pe parcursul a trei ani de zile, multe desene, dar şi cu un număr mare de vânzări.

"Sunt doar o furnică şi încerc să mă fac o furnică şi mai mare"

 „De la vârsta de cinci ani am fost dat la o familie în grijă la Târgu Bujor, unde am stat până la vârsta de 14 ani. Acolo, am învăţat tot ce e bine, tot ce îmi trebuie pentru a-mi face viaţa mai bună – toate deprinderile necesare. Apoi, familia aceasta şi-a dat demisia şi am mers la o altă familie, tot în Târgu Bujor, iar acolo am învăţat să desenez. Eram un pic supărat, m-am aşezat la birou, am luat o foaie şi un creion şi am început să desenez ce mi-a venit în minte, un cal şi o trăsură, pentru că atunci mă gândeam la povestea Cenuşăresei. Acea mutare la respectiva familie a fost pentru mine o schimbare totală – şi de personalitate, şi de trai, şi de reguli de viaţă”, ne-a povestit cu seninătate Georges.

Atunci când am discutat cu el, Georges ne-a lăsat impresia unui tânăr înţelept, care e fericit că a descoperit un drum frumos de urmat şi priveşte optimist spre viitor. Văzând că desenele lui devin din ce în ce mai reuşite, băiatul a decis să realizeze un filmuleţ cu imaginile şi astfel s-a dus la biblioteca din Târgu Bujor să le scaneze, unde a fost remarcat de o bibliotecară. Aceasta i-a propus să îşi expună desenele şi astfel, a avut prima lui expoziţie. Mai departe, aceeaşi doamnă nu a dorit ca talentul lui Georges să rămână nedescoperit – i-a contactat pe cei de la Liceul de Artă din Galaţi, le-a vorbit despre el şi l-a trimis acolo cu desene cu tot, pentru a fi admis. Cu toate acestea, Cel de sus i-a pregătit altceva – pe drumul spre casă, preotul din Târgu Bujor i-a propus să dea la Seminar. „L-am întrebat pe părinte – „cu ce se mănâncă seminarul?”, care mi-a spus că voi învăţa să fac icoane. M-am gândit că, în situaţia mea, e mai bine să merg la Seminar, că va fi mai bine pentru mine, din punct de vedere spiritual, o să mă liniştesc şi o să-l descopăr pe Dumnezeu. Familia la care stau acum, în Galaţi, mă susţine mai ales moral, că în unele momente îmi vin în minte gânduri că nu sunt bun în ceea ce fac. Eu sunt doar o furnică şi încerc să mă fac o furnică şi mai mare”, ne-a spus Georges. Băiatul poate rămâne în sistemul Direcţiei pentru Protecţia Copilului până la vârsta de 26 de ani, dacă va urma şi cursurile unei facultăţi.

Lucrări premiate la mai multe concursuri

Deşi este de o admirabilă modestie, elevul a cucerit numeroase premii fruntaşe cu picturile lui, printre care se numără şi locul I la  Olimpiada Naţională de Pictură Iconografică, pentru pictura care-l înfăţişează pe Sfântul Gheorghe. După ce va absolvi liceul, Georges intenţionează să meargă la Iaşi, la Facultatea de Artă Sacră, după care ar vrea să devină pictor iconograf şi să obţină gradele necesare, fiind conştient că e mult de învăţat. „Prin icoană văd o sensibilitate pe care o transmit cu ajutorul culorilor bine armonizate. În vara aceasta, voi încerca să merg pe un şantier de lucru, unde să pictez pe perete, ca apoi, la anul, să îmi iau atestatul pe baza cunoştinţelor acumulate acolo”, ne-a mai spus băiatul. El realizează lucrări de dimensiuni mici, dar şi mari, în format A2, la care lucrează peste 20 de ore – uneori pictează pentru anumite comenzi, alteori ceea ce simte. Se poate spune că Georges are propria afacere, întrucât a vândut deja foarte multe lucrări, la preţuri între 150 şi 250 de lei, în funcţie de dimensiuni şi complexitate,  talentul său fiind recunoscut şi răsplătit de oamenii din jur.

 

Citit 2861 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iunie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.