CONSULTAŢIILE psihologice GRATUITE pentru copiii cu AUTISM, îngreunate de BIROCRAŢIE

CONSULTAŢIILE psihologice GRATUITE pentru copiii cu AUTISM, îngreunate de BIROCRAŢIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mecanismul prin care un bolnav poate beneficia de o consultaţie psihologică decontată este foarte greoi, susţin reprezentanţii copiilor cu autism *Lucrurile sunt îngreunate şi pentru că există prea puţini medici specialişti în relaţie cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate * Tratamentul nedecontat pentru un copil autist poate duce rapid la sapă de lemn o familie cu venituri medii


Noul contract-cadru intrat în vigoare de la 1 iunie prevede includerea printre consultaţiile medicale suportate de stat şi a terapiilor psihologice pentru pacienţii cu tulburări din spectrul autist. O iniţiativă bună şi în premieră pentru ţara noastră, dar care se aplică pentru moment doar pe hârtie. Astfel, părinţii acestor copii trebuie să plătească în continuare din buzunar costisitoarele terapii psihologice, chiar dacă legea este de partea lor. Cât va mai dura toată anomalia este o întrebare la care pentru moment aproape toată lumea ridică din umeri.

Trei ani pierduţi inutil pe la uşile medicilor

Carmen Nimerincu este mama unui copil de şapte ani, care suferă de autism. Chiar dacă primele semne ale bolii au apărut încă de la un an şi jumătate, numeroşii medici la care părinţii lui Răzvan au fost au avut nevoie de peste trei ani şi jumătate pentru a pune un diagnostic. În tot acest timp, boala s-a agravat, motiv pentru care băiatul răspunde acum mult mai greu la terapie. "Doctorii îmi spuneau că nu am de ce să-mi fac griji, în condiţiile în care Răzvan era tot mai retras şi nu putea fi lăsat singur la grădiniţă. Ajunsesem la un moment dat să mă rog să găsesc o persoană care mă poate ajuta. Acum, la doi ani de la începerea terapiei, a început să pronunţe câteva cuvinte cu sens, ceea ce la început fusese doar un vis frumos pentru noi", ne-a povestit Carmen Nimerincu.

Din copilul izolat care era în urmă cu doar doi ani, Răzvan a ajuns acum să se apropie de alţi copii şi să-şi comunice nevoile sau dorinţele pe care le are. În situaţia lui Răzvan pot fi regăsiţi mulţi alţi copii, o mare parte dintre ei în aşteptarea diagnosticului potrivit, spun specialiştii.

Şase luni ratate, din cauza piedicilor birocratice

După nenumăratele bariere de care s-au lovit, soţii Nimerincu privesc acum cu scepticism vestea introducerii consultaţiilor psihologice decontate de stat. Totuşi, chiar şi un mic ajutor din partea autorităţilor ar fi o gură de oxigen pentru bugetul familiei. Neîncrederea lor este cât se poate de justificată atunci când mergem mai departe şi aflăm ce drum anevoios trebuie să urmeze un pacient sau familia sa pentru a ajunge la consultaţia propriu-zisă.

Psihologul nu poate încheia un contract direct cu CJAS, ci e nevoie de intermedierea unui pedopsihiatru sau neuropsihiatru, care să pună şi diagnosticul de autism. Astfel, doar psihologii care deţin un cabinet individual şi dreptul de liberă practică pot şi trebuie să încheie un contract cu unul dintre aceşti specialişti. Medicul, la rândul lui, intră în relaţie contractuală cu CJAS, jucând astfel rolul de intermediar între CJAS şi psiholog.

"Pentru că termenul în care se puteau încheia contractele între psihologi şi psihiatri a fost foarte scurt, pot spune fără rezerve că tot anul 2014 este deja compromis. Să vedem ce se va întâmpla din 2015. Pentru moment, povara cade exclusiv pe umerii părinţilor", ne-a declarat Nicoleta Lupoae, preşedintele Asociaţiei de sprijin pentru părinţi şi copii cu autism (APCA).

Reprezentanţii CJAS recunosc întârzierea apărută în încheierea contractelor psiholog-psihiatru, dar spun că până la începutul lui iulie acestea vor fi definitivate.

Lipsa medicilor, încă un obstacol

Chiar şi după ce vor trece de greutăţile amintite, părinţii se vor izbi de alt obstacol, cel al lipsei medicilor specialişti. Astfel, doar o mică parte dintre psihiatri au cabinete aflate în relaţie contractuală cu CJAS, şi e puţin probabil că numărul lor va creşte. Astfel, deşi doritori să ajute copiii cu autism, mulţi psihologi vor trebui să găsească şi un medic specialist pentru încheierea unui contract.

Cât costă terapia

Părinţii lui Răzvan plătesc pentru terapia băiatului în jur de 2.000 de lei pe lună. Un astfel de tratament se întinde însă pe o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce reprezintă un efort financiar adesea covârşitor pentru aceste familii. Mai mult, dacă terapia ar fi făcută după toate recomandările specialiştilor, costurile ar fi mult mai mari.

Pentru informaţii suplimentare legate de autism, dar şi de specialiştii din Galaţi care vă pot ajuta în probleme de acest gen puteţi consulta pagina de internet a Colegiului Psihologilor din România, www.copsi.ro.

 

Citeşte şi: Pe bani Europeni, centru de zi pentru copiii cu autism

 

Citit 2447 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.