Caritatea nu are vacanţă: 99 de ani de Kiwanis

Caritatea nu are vacanţă: 99 de ani de Kiwanis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suntem doar la un an distanţă de celebrarea a 100 de ani de Kiwanis. Delegaţia Kiwanis a României, alcătuită din 20 de membri kiwanis, din care 11 gălăţeni, tocmai s-a întors de la Congresul European Kiwanis, care s-a desfăşurat la Annecy, Franţa.

Membrele clubului din Galaţi s-au făcut remarcate atât prin participarea activă, cât şi prin  ţinută, toate purtând ia românească. Sufletul lor a vibrat de emoţie când s-a intonat imnul ţării şi drapelul României a fost aşezat alături de cel al  SUA, al UE şi al Franţei.

La Congres s-a făcut bilanţul acţiunilor de caritate organizate la nivel european şi mondial. Dintre miile de acţiuni desfăşurate în beneficiul copiilor din lumea întreagă, deseori împreună cu UNICEF, amintim doar două: eradicarea carenţelor de iod la nivel planetar şi eradicarea tetanosului neonatal din ultimele ţări în care acesta se mai manifesta. Acesta din urmă se va încheia în 2015 şi  Kiwanis va dona suma de 110 milioane de dolari.

Kiwanis este o organizaţie mondială dedicată copiilor din lumea întreagă în care, bineînţeles, se includ şi copiii din România. În  ţara noastră sunt peste 300 de kiwanieni, organizaţi în 20 de cluburi care activează în principalele oraşe ale României pentru binele şi bunăstarea copiilor. Copiilor cu handicap Kiwanis le acordă medicamente, proteze, îngrijire,  aşa cum au făcut cluburile din Timişoara, Sf. Gheorghe, Covasna.

Dacă avem copii sinistraţi, Kiwanis îi ajută pe ei şi pe familiile lor să iasă la liman. Kiwanis Galaţi a făcut donaţii anul acesta în haine, paturi şi electrocasnice în valoare de 25.000  lei pentru copiii sinistraţi de la Costache Negri, iar CK Turnu Măgurele şi Corabia au contribuit cam cu aceeaşi sumă atât pentru sinistraţii de pe lângă Galaţi, cât şi pentru cei din zona lor. Pe copiii bolnavi, Kiwanis îi ajută să treacă cu bine peste perioada de spitalizare; unele cluburi fac vizite în spitale pentru a le ridica moralul, altele le oferă în dar Păpuşa Kiwanis, care trebuie colorată, îmbrăcată şi astfel li se distrage atenţia micuţilor de la suferinţele lor. Aşa au procedat cei din Vaslui, Huşi, Bucureşti.

Deşi e vară şi început de vacanţă, membrii cluburilor din Galaţi şi din celelalte oraşe ale ţăriinu-şi pot permite zile de odihnă, pentru că activitatea de caritate este continuă.

Astfel, CK Timisoara a reuşit să colecteze pentru spitalul din localitate suma de 90.000 lei prin activităţi deosebit de atractive.

Federaţia Kiwanis România, guvernator Istvan Tribel, organizează, la sfârşit de iulie, tabăra internaţională de vară, «Youth Camp», la Pădureni, jud. Covasna, unde tinerii din România, printre care şi două eleve de la CNVA şi CNMK din Galaţi, vor petrece o săptămână împreună cu alţi tineri din Belgia, Olanda, Franţa, Austria, Cehia, Polonia. Tabăra este finanţată de Kiwanis Europa şi de cluburile care-şi trimit elevii; acestea le asigură transportul şi contribuie cu câte 100 de euro pentru fiecare elev. În luna iunie, Kiwanis organizează tabere pentru copiii care suferă de boli incurabile, pentru ca aceştia să petreacă  o săptămână frumoasă, plină de divertisment şi să-şi «reîncarce bateriile».

Adriana Henderson, o remarcabilă româncă plecată de peste 40 de ani în SUA, împreună cu Tom, soţul ei, ajutaţi de kiwanieni inimoşi de la cluburile din Oradea, Cluj şi Galaţi,  organizează, în fiecare an, tabăra de la Sâmbăta de Sus, pentru copiii cu probleme grave de sănătate, hemofilie şi cancer. Pentru unii s-ar părea că nu e mare lucru mâna de ajutor pe care o dai unui copil în suferinţă. Totuşi, îţi trebuie curaj şi dăruire, tărie de caracter şi bunătate, blândeţe, răbdare şi  perseverenţă, într-un cuvânt, trebuie să fii kiwanian cu suflet mare care tratează pe ceilalţi aşa cum şi-ar dori să fie tratat el însuşi.

Aceasta este, de fapt, regula de aur Kiwanis pe care kiwanienii o aplică cu sfinţenie de o sută de ani: «Fă altuia ceea ce ai dori să facă ceilalţi pentru tine».

 

Valeria Tudosă - Past Guvernator Kiwanis România

Citit 3329 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iunie 2014 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.